Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Neplodnost, masakry a cesta na pekelnou planetu. Chytré čtení (ne)jen na víkend

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
6. 6. 2021

Ve výběru chytrého čtení zejména z uplynulého týdne mimo jiné nabízíme zprávy o problémech, které mají české spermie s chemikáliemi a Čína s chemií.

Neplodnost, masakry a cesta na pekelnou planetu. Chytré čtení (ne)jen na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Ekonomika

Mluvíme! Finmag rozjíždí podcasty. V tom prvním vysvětluje portfoliomanažer Martin Mašát, proč se drží dál od Tesly. A v tom druhém zas Vladan Kubovec, že to na začátku pandemie viděli mnohem černěji než dnes.

Zkušená práce s grafy. Bohumír Žídek interpretuje na Novinkách čísla německého Institutu ifo k dopadům regulace nájemního bydlení v Berlíně. Přesvědčivě ukazují, že cenové regulace problém nedostatečné výstavby nijak nevyřeší.

Některá banka vás za vaše peníze bitcoiny koupit nechá bez řečí, jiná ani za nic. A u některé to můžete zkusit dvakrát, když to nejde převodem, třeba to klapne kartou. O nejednotném přístupu, podivné aplikaci zákona proti praní špinavých peněz a ochraně zákazníků před nimi samotnými na Peníze.cz.

Lidi

Spermie, vajíčka, ftálaty. Aňa Urbanová pátrá v rozhovoru s genetičkou Evou Raušovou po rozsahu a příčinách neplodnosti. Budou v polovině století na Západě děti už jen ze zkumavky?

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru týmu magazínu Finmag a webu Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

V Salonu Práva mluví Tereza Butková s Vladimírem Špidlou o tom, co by všecko mohla přinést automatizace práce. Pěkná pointa: nejsem pro základní nepodmíněný příjem, ale pro základní příjem podmíněný. Lidi by neměli dostávat peníze za nic. „Podmíněný příjem by dostávali lidé i za činnosti, jako jsou vzdělávání, rekvalifikace, zlepšování životního prostředí či péče o blízké.“

Kde skončí hospoda, promění se brzy vesnice v „nefunkční sídlo určené pouze pro přespání“. Píše o tom Ondřej Stratilík v textu věnovaném otázce, jestli se vrátíme do hospod na čepované.

Věda

Jestli jsou ženy z Venuše, tak upřímnou soustrast. Jak to, že se z Venuše, planety nejvíc podobné Zemi, stal peklosvět? Možná něco napoví dvě nové mise, které chystá NASA.

I chytří lidé jsou jenom lidé. Výborný rozhovor vedl Vojta Pišl s Josefem Šlerkou. Jak vědec podlehne kouzlu mikrofonů a kamer, takže se z odborníka, který mluvíval o tom, čemu rozumí, stane mluvící hlava ochotná odpovídat na cokoli se ji zeptá kdokoli, kdo na ni má číslo?

Proč se v Číně tolik nedaří chemii? Protože názvosloví. Název každého prvku je jednoslabičný a často vůbec nic neznamená, je to jen nápodoba zvuku první slabiky západního názvu. Zkuste si představit. Při zápisu ve znacích sice člověk přidá charakteristiky klíčových vlastností prvku – ale nakonec je to všechno velká čínská zeď, přes kterou se mladým chemikům jen těžko dostává. (Anglicky)

Svět

Aktuálně připomíná, tak jako řada amerických médií, sté výročí masakrů v Tulse, na „černošské Wall Street“. Jestli jste o rabování, žhářství a zabíjení, kterému padlo za oběť asi tři sta černých (ale noviny psaly o jediné bílé oběti), nikdy neslyšeli, není se čemu divit. Ani v USA se o nich roky nemluvilo a právě umění, s jakým je dovedli zamést pod koberec, stojí za zvláštní pozornost.

Na horkých izraelsko-palestinských vztazích si přihřívá polívku i Recep Erdoğan. Marek Hudema na Finmagu píše o jeho touze stát se neoficiální jedničkou mezi islámskými vůdci.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo