Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nová forma kapitalismu, české MeToo i boj o interpretaci. Chytré čtení (ne)jen na víkend

Michal Hron
Michal Hron
30. 5. 2021

Jasně, máme staronového ministra zdravotnictví a Dominik Feri ztratil pozlátko mladého úspěšného gentlemana z Teplic. Vaší pozornosti by ale nemělo uniknout víc věcí než tahle pěna dní. Tady je máte pěkně naservírované.

Nová forma kapitalismu, české MeToo i boj o interpretaci. Chytré čtení (ne)jen na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Předně. Že se mladá hvězda TOP 09 Dominik Feri asi nechová ve svém soukromém životě zrovna jako Mirek Dušín, ví po tomto týdnu většina národa. A zatímco „mladí jsou v šoku, co se stalo s jejich hvězdou“, ti starší řeší, jak se z toho ponaučit.

Profesně pak bylo zajímavé sledovat, jak se z téhle obsáhlé a záměrně zdrženlivé práce na A2larmu a Deníku N stávalo postupným přebíráním a přílišným zjednodušování třeba něco jako tohle. Kdo by chtěl skutečně jít hlouběji, doporučuji podcast Vinohradská 12 se spoluautorkou článku Apolenou Rychlíkovou.

Mezitím byl z pomyslné hokejové střídačky zpátky na led vyslán Adam Vojtěch, aby udělal tečku za covidem. „Je vhodné se připravit na kupu lží, polopravd, pomluv, a neuvěřitelných nesmyslů,“ varuje pak před snahou dezinterpretovat průběh pandemie na svém Substacku Jan Kulveit.

Byznys

Česko má dost pravděpodobně novou nejbohatší ženu. Impérium PPF převzala po svém zesnulém manželovi Renáta Kellnerová. Jenže pak se ukázalo, že to ještě může být jinak.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

A když už jsme u Kellnerových (a kdyby vám to snad uniklo), sám „pan tajemný“ se ukázal na videu. Zmiňuje své vize, potřebu vracet hodnoty společnosti, ale i typickou českou vlastnost: závist. Škoda, že jsme ho nepoznali dřív, třeba bychom ty hodnoty rádi sdíleli.

Vracet své bohatství společnosti se zjevně rozhodl i nejmladší kryptomiliardář a spoluzakladatel etherea Vitalik Buterin. Ten – jak jinak než v kryptoměně – daroval přes miliardu dolarů řadě charitativních organizací. Chvályhodný počin!

Stejně jako třeba tady v případě nakladatele Lubomíra Houdka, který zas vydává hudbu a literaturu umělců, kterých si váží a má jejich díla rád. Protože: Proč ne? Jaký kontrast k byznysu s retrohity, který v týdnu pro Finmag.cz popsal Matěj Schneider.

Trochu bokem toho všeho mě zaujal detailní fotoreport z českého Amazonu. Sonda do světa opředeného tolika historkami mimo jiné ukazuje i skromnou „odborářskou budku“ uprostřed obří haly. Přesto mohou být zdejší předáci rádi, že existují: do práce jim fušuje sám Jeff Bezos.

Ze světa

Těch, co začnou mít potřebu společnosti „něco vracet“, bude dost pravděpodobně přibývat. V tomhle longreadu na BBC se dočtete proč. A není to jen o známém trendu „bohatí dál bohatnou a chutí chudnou“, ale o společnosti jako takové. O tom, že vlastně i chudoba je relativní a současný kapitalismus má tím pádem dost zásadní problém...

Chudoba navrch stále je a bude tématem, jak v tomhle textu o dopadech pandemie na Latinskou Ameriku upozorňuje František Kalenda. Jedna věta za všechny: „Pod hranicí chudoby se ocitlo o 22 milionů lidí víc než v roce 2019, což je nejhorší číslo za posledních dvacet let. Přibylo také osm milionů lidí zasažených extrémní chudobou.“

Nedá mi to tady nepřipomenout skvělý speciál Aktuálně.cz nazvaný Chudé Česko. Protože i ten se s covidovou krizí vrací a popisuje důležité celospolečenské téma, ke kterému se často stavíme zády.

Na závěr už jen pár drobotin z podcastového světa, ovšem neméně zajímavých. Třeba rozbor problémů Sebastiana Kurze v Checkpointu, nebo tady další Redneck od Matěje Schneidera k dosavadnímu působení Joea Bidena v čele USA. „Běžně se nejzásadnější kroky nového amerického prezidenta začínají hodnotit v okamžiku, kdy má za sebou sto dní v úřadu. Tato lhůta už uplynula.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysdomácí politikanewsletterzahraniční politika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo