Covid nás naučil málo. Bude to s mimozemšťany lepší?

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
23. 5. 2021

Barša, Tüfekçiová, Klein, Callardová a Singer – ano, dnes vaří Kašpárek.

Covid nás naučil málo. Bude to s mimozemšťany lepší?
Zdroj: Shutterstock.com

Pavel Barša rozvádí v rozhovoru s Janem Bělíčkem kauzu Vrbětice, diskuzi o kauze Vrbětice, politický vývoj Miloše Zemana, diskuzi o politickém vývoji Miloše Zemana a tak dále. Jako vždy naprosto k zamyšlení.

Historik a antropolog Pavel Himl v podcastu Kolaps mluví o vzniku moderní policie na českém území. Ano, zase s Bělíčkem.

S dovolením bych se pochlubil projektem, ke kterému jsem jako editor přicmrndával: na iRozhlase vyšly tři longready o Češích a klimatické změně a bylo to pro mě fascinující a v mnoha ohledech překvapivé čtení. Jan Cibulka informuje, kde se velký sociologický průzkum vzal a co z něj vyšlo, Nela Krawiecová mluví se sociologem Janem Buchtíkem o tom, čeho se na klimatické krizi nejvíc bojíme a co si pod ní vlastně představujeme, a Jan Boček probírá se socioložkou Paulínou Tabery, která zelená opatření jsou pro nás ok a která ne.

Když je řeč o klimatu: až do soboty 29. května můžete na webu ČRo poslouchat Lásku v době globálních klimatických změn Josefa Pánka, novelu svěží jak řeka.

FINMAG nově a se slevou

Finmag slevaFinmag.cz

Nakopli jsme Facebook i Instagram, převlékli jsme časopis i web. A teď máme navrch i třicetiprocentní slevu na předplatné!

Tohle prostě nemůžete nechat jen tak ležet. Kupte to sobě nebo známým. Nebo jim to dejte aspoň vědět.

Sleva na přeplatné FINMAG se aktivuje po zadání promokódu NOVYFINMAG

Váš #FINMAG

CHCI SLEVU!

Kdybyste nevěděli, co s časem: Radovan Vávra v tříapůlhodinovém Brocastu vzpomíná na devadesátky tak sugestivně, až jsem si chvílema připadal zase jako prvňák, co na Príglu stojí frontu na Cornetto.

Anglicky

Proč tolika lidem na důležitých místech tak dlouho trvalo uznat zásadní fakta o covidu, například že se mnohem častěji šíří aerosolem než špinavýma prackama? V NYT se ptá Zeynep Tüfekçiová a z jejích odpovědí mi vychází další důvod, proč nás vnoučata budou mít za imbecily.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Vnoučata Zeynep Tüfekçiové se ovšem budou chlubit babičkou-hlavičkou: doporučuju i její nedávný blog o „autoritářské svalové paměti“, kritickém myšlení a čtení mezi řádky. (Aneb jak nám Milouš Jakeš pomáhá orientovat se v pandemické realitě.)

V The Ezra Klein Show přemýšlí filozofka Agnes Callardová o společenském statusu, polyamorii a o tom, proč v sobě máte dva vlky.

Co všechno by se mohlo stát, kdyby se potvrdila existence UFO? Na to se ve vší vážnosti snaží přijít… Ezra Klein. (Dnes jsou ty odkazy pěkná řetězovka.)

New Yorker v dubnu přinesl profilový rozhovor s filozofem a propagátorem efektivního altruismu Peterem Singerem. Veganství, surfování, eugenika – na podobný mix myšlenek „to zní rozumně a sympaticky“ a „wtf to je děsivý“ nenarazíte každý den.

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

covidkoronavirusnewsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo