Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chytré čtení ještě chytřejší a covidové radovánky

Michal Hron
Michal Hron
16. 5. 2021

To je dost, že ste nám taky něco dovolili, dalo by se zvolat směrem ke Strakovce. Váš šéf o vás mezitím zjistil i to, kdy chodíte na záchod. A svět překvapivě řeší globální problémy. Další dávka chytrého čtení (ne)jen na víkend.

Chytré čtení ještě chytřejší a covidové radovánky
Zdroj: Shutterstock.com

Vysvitlo slunce, svázaná nálada ve společnosti polevila a vláda už neměla sil to dál držet. Tak jsme tu, v další vlně rozvolňování, opět před létem. Kam to vedlo posledně, víme všichni. Takže se nedivte, když se Petr Fischer na Finmag.cz zamýšlí nad cestou k dalšímu průšvihu.

A zatímco na řadě míst jsou restaurační zahrádky už dávno „otevřené“, tenhle hospodský pro Peníze.cz vysvětluje, proč hosty nepřivítá. Ve zkratce: kompenzační bonus zaplaťpánbů funguje.

Když připočteme postupující očkování i možnost, že odstřelíme patenty na vakcíny – argumenty pro a proti shrnul v týdnu pro Finmag.cz Pavel Jégl –, tak to snad na podzim i přežijeme.

Když zbude čas, můžete s námi zkusit i „hacknout“ si svůj život. Jako tuhle někdejší zakladatel Computer Pressu Tomáš Baránek. Hlavní zajímavost: z přečtené knihy si toho bez výpisků moc nezapamatujeme. Dělejte si je!

A knihy ještě jednou, z trošku jiného pohledu. Čítanky. Znáte? A kolik z příběhů tam je o hrdinech, kolik o hrdinkách, kolik jich psali muži a kolik ženy…? Otázka pro někoho možná až marginální, ale je na místě se nad tím zamyslet, jak to dělá Heroine.cz.

Turek. Zdroj: Shutterstock
Turek. Zdroj: Shutterstock

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Kdo by rád pronikl do světa těžby dat, monopolu technologických gigantů a vztahů mezi médii a Facebookem, Googlem a vším tím okolo, doporučuju tenhle longread od Libuše Šmuclerové. Pro pochopení stojí za to. Ještě před ním si ale dejte tuhle koncentrovanou verzi u nás, pomůže to.

Ze světa

Nejezte ryby, zachráníte planetu. Jednoznačné sdělení dokumentu Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu internetové televize Netflix asi nabourá realitu každému soustředěnému divákovi. To jako fakt? Mají pravdu? Vážně mám místo ryb jíst nějaké hnusné řasy? Tenhle text snímku sice zrcadlo nenastavuje, ale kdo neholduje bedně s obrázky, dozví se všechno podstatné.

A když jsme u těch zelených věcí (to jakože řasy, ha ha), zatímco v Česku o politickém proudu této barvy není vidu slechu, u západních sousedů zřejmě míří k moci. Naplňují se tak predikce vrchního germanisty Petra Fischera pro Finmag.cz o pěkném evropském cirkusu při odcházení Mutti Merkel.

Byznys, politika a společnost, Všechno v jednom představuje zpráva o vyloučení čínských firem ze staveb indických 5G sítí. Věc, která sice jen tak prošuměla, ale svým významem je zásadní. Tak obrovský trh, jakým Indie je, je pro rozvoj a mentalitu přístupu dalších států k výrobcům 5G infrastruktury podstatná. A jak víme – a pokusil jsem se to shrnout v tomhle textu – 5G sítě jsou budoucnost.

Stejně jako antivirotika. Proč je hledání antivirotik tak těžký, to rozebírá tenhle text ve speciálu BBC Future.

Pandemií jsme začali, pandemií skončíme. A opět na britské veřejnoprávní službě, která ve svém dalším speciálu o pracovním životě lidem připomíná, že jejich šéf už o nich beztak ví vše. A že s pandemií se ze „secret parenting“ stal trend zcela opačný.

Tak bacha, abychom se z toho všichni nakonec prostě nepomátli.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo