Chytré čtení (ne)jen na víkend: Mrtví a ještě mrtvější

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
9. 5. 2021

Tento týden se v médiích slavilo, vzpomínalo i pohřbívalo. Za vlast rozhodně nepadlo jen manželství Billa Gatese.

Chytré čtení (ne)jen na víkend: Mrtví a ještě mrtvější
Zdroj: Shutterstock.com

Francouzský prezident Emmanuel Macron překvapivě připomněl, že uplynulo právě 200 let ode dne, kdy ve vyhnanství na Svaté Heleně zemřel Napoleon Bonaparte. Vzpomínat na rozporuplného vladaře a vojevůdce nepatří mezi politiky v zemi galského kohouta k dobrému tónu. O vztahu národa k jeho významným a zároveň kontroverzním historickým osobnostem napsal na Aktuálně.cz komentář Petr Fischer.

Na Finmagu se stejný autor zabývá jinou „mrtvolou“, tentokrát politickou. Vzestup a pád předsedy Hamáčka za koronaviru: nejdřív vyletět vzhůru a pak s každým dalším krokem a pochybným spojenectvím hlouběji zapadat do situace, ze které by už nevyklouznul ani Houdini.

O kauze Vrbětice a Hamáčkově plánované cestě do Moskvy přinášejí informace investigativci Českého rozhlasu a Seznam Zpráv. Zajímavý pohled na fungování ruských zpravodajců v Evropě přináší podcast Vinohradská 12: Lenka Kabrhelová zpovídá ruského novináře Andreje Soldatova. A o agentech z jednotky GRU 29155 s „povolením vyrábět mrtvoly“ psal nedávno na Finmagu i Marek Hudema.

Mrtvé je podle všeho i manželství jednoho z nejbohatších párů světa – Billa a Melindy Gatesových. Rozvod vysvětlují tím, že „už spolu nedokážou růst jako pár“. Jak z příručky osobního rozvoje. Inu, garážová léta jsou dávno pryč. Pokračovat má ale jiný společný projekt Billa a Mel: BBC shrnuje fakta o Nadaci Billa a Melindy Gatesových, organizaci, která disponuje větším rozpočtem než leckterá země a neváhá ho použít. Žádný strach, čipování zaplaťpámbu frčí dál.

Turek. Zdroj: Shutterstock
Turek. Zdroj: Shutterstock

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Covidové trápení

V Česku (na rozdíl od Indie – rozhodně si prohlédněte daty nabitou infografiku BBC) naštěstí klesají počty nových obětí koronaviru i pacientů v nemocnicích – a tak rozvolňujeme. Majitelé skiareálů jistě jásají nad otevřením lanovek a vleků, o kterém informoval superministr Karel Havlíček.

Stébla se snaží chytit podnikatelé ve službách, gastronomii a turistickém ruchu. Zásadním tématem se pro ně stávají covidpasy. Že (a proč) to s nimi nebude tak jednoduché, píše v komentáři plném důležitých faktů i zamyšlení Michal Kašpárek. O něco dřív jsme se na roli, fungování, ale taky rizika covidpasů ptali podnikatelů a zástupců zainteresovaných odvětví v pravidelné anketě Očima expertů.

Ve světě už ostatně řeší první falšování „cestovních povolenek“. Washington Post v článku o jednom covidovém letu do Argentiny ukazuje, že letecké společnosti to nebudou mít jednoduché ani v tomto ohledu.

Kterou na Hrad

V redakci našeho sesterského projektu Heroine je pořádně rušno. V týdnu vyšel tištěný speciál Prezidentky, na titulce s pěti ženami, které by mohly Hradu vrátit život a důstojnost. Přečtěte si obsáhlé rozhovory a řadu článků o ženách v politice.

Všechny „heroiní“ kandidátky se navíc brzy objeví u Pavla Houdka v podcastu Hlas Heroine. A nevynechejte ani článek Apoleny Rychlíkové o českém prezidentském soužení a ženách ve veřejném prostoru.

Kolegové z Peníze.cz odstartovali seriál rozhovorů o dopadech covidu na naše životy a peněženky. Začal povídáním s dluhovou poradkyní Vendulou Kroupovou z Člověka v tísni, která upozorňuje na to, jak pandemie zásadně zhoršila finanční situaci rodin s malými dětmi. Druhý díl – s ředitelkou mobilního Hospice sv. Jiří Alenou Votavovou – se týká umírání a smrti a otevírá zásadní téma konce života v okruhu nejbližších, což bohužel v Česku není vůbec samozřejmé.

A na závěr ještě tip, který míří mimo naše vydavatelství. V našem newsletteru se poměrně často objevují odkazy (jeden o očkování a boji s pravými neštovicemi v českých zemích během 19. století přihazujeme i dnes) na web časopisu Vesmír. Ten před pár dny oslavil úctyhodných 150 let existence. A jak jinak ocenit a podpořit zasloužilé popularizátory vědy než nákupem předplatného. Samozřejmě až poté, co si předplatíte i tištěný Finmag

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

newsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo