Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Až do vesmíru aneb Dávka chytrého čtení (nejen) na víkend

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
18. 4. 2021

Fotbal si ještě pořádně nezahrajete. Ministerské posty jsou zase obsazené. A telefonní soutěže na TV Barrandov už snad prokouknul každý. Pořád ale můžete zkusit investice do digitálního umění. Tady máte další dávku chytrého čtení (nejen) na víkend.

Až do vesmíru aneb Dávka chytrého čtení (nejen) na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Do škol se vrátili žáci. Věřme, že rotační systém bude fungovat. Už teď je jisté, že moc dobře nefunguje testování. V Praze vyšlo z takřka 50 tisíc testů mezi školáky a učiteli pozitivně pouhých dvacet. Že by to bylo tím, že jsme koupili jedny z nejhorších antigenních testů?

V rotování pokračují i ministři. Do čela Ministerstva zdravotnictví nastoupil čtvrtý jezdec covidové Apokalypsy a okamžitě si „získal“ srdce amatérských fotbalistů – jeden den slíbil, že si venku po dlouhých měsících zakope deset hráčů proti deseti, o den později z toho byli dva. Velký triumf brankařů a Fanklubu defenzivního fotbalu. Nakonec přišel „kompromis“ – šest dvojčlenných skupin s desetimetrovými rozestupy. Jenže tak teď hraje fotbal snad jen Sparta.

Další komedie se odehrála při rošádě na Ministerstvu zahraničí. ČSSD ukázala, že je ještě zoufalejší, než to vypadalo. A to je výkon. Do čela si zvolila staronového předsedu v červeném svetru Jana Hamáčka a teď se bude modlit, aby ve volbách přelezla pět procent.

Investigace vpřed

Pro taškařice v ČSSD se pozapomnělo na poznámkový bloček Jaroslava Faltýnka. Poslechněte si podcast Vinohradská 12 s Jankem Kroupu, vedoucím investigativní redakce Seznam Zprávy, který kauzu odstartoval.

Turek. Zdroj: Shutterstock
Turek. Zdroj: Shutterstock

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Další investigativec Janek, tentokrát Rubeš, s kolegou Honzou Mikulkou prohloubil vrásky Jaromíru Soukupovi. Kluci z Prahy ukázali, jak se na TV Barrandov okrádají lidé při nočních televizních soutěžích. Podvod „už“ řeší i mobilní operátoři.

Jankovi každopádně k trefě do černého gratulujeme. O nekonečných bojích s podvodníčky všeho druhu už řadu let píše pravidelné sloupky do tištěného Finmagu. A předloni jsme ho měli i na titulce – obsáhlý rozhovor included.

Na vodě i v kosmu

Z českého bahýnka do světa. Suezským průplavem se sice dá od konce března zase proplout, kontejnerová loď Ever Given, která ho týden špuntovala, si ale vlny oceánu ještě neužívá. Egypťané ji zadržují a po japonském majiteli požadují odškodné ve výši 916 milionů dolarů, tedy zhruba 20 miliard korun.

Cenný exkurz do křehkého systému námořní dopravy přináší na portálu Voxpot.cz bývalý editor našeho sesterského webu Heroine.cz Matouš Hrdina. Jeho článek o narušení globálních dodavatelských řetězců během pandemie jste mohli číst už minulý rok v červnovém vydání našeho časopisu.

Uplynulo 60 let od cesty Jurije Gagarina do kosmu. O prvním člověku ve vesmíru si můžete přečíst na webech BBC Future, Frankfurter Allgemeine Zeitung, iRozhlas.cz nebo ČT24 s řadou dobových záběrů, animací a nákresů.

Virtuální bohatství

Do vesmíru suverénně stoupá i cena bitcoinu. Za jednotku „virtuálního zlata“ dostanete už kolem 1,36 milionu korun. Velký podíl na tom má vstup společnosti Coinbase (provozující největší kryptoměnovou burzu v USA) na burzu Nasdaq. Pronikání bitcoinu a spol. do finančního mainstreamu se věnujeme i v naší pravidelné anketě Očima expertů.

S kryptoměnami je spojený i další fenomén poslední doby – digitální umění NFT neboli non-fungible tokens, tedy cosi jako nezaměnitelné digitální předměty či aktiva. A obchodním artiklem je v této kategorii investic opravdu mnohé. Spoluzakladatel Twitteru, americký podnikatel Jack Dorsey, například prodal svůj první tvít za 2,9 milionu dolaru (zhruba 63 milionů korun). Sina Estavi, šéf technologické firmy Bridge Oracle, který si ho pořídil, věří, že Dorseyho 20 znaků bude mít jednou podobnou hodnotu jako Mona Lisa. Přejeme hodně štěstí.

Obsáhlý text o digitálním umění pro nás napsal Adam Zámečník. Pro ty, kteří chtějí pochopit, o co v téhle branži vlastně jde, takřka povinná četba. Neotřelý pohled na NFT šílenství přináší na svém facebooku výtvarník Roman Týc z Paralelní Polis, který pár svých grafik „zapsal“ na blockchain už před lety.

A protože já za svůj první tvít – ani jakýkoli další – nedostanu ani dolar, půjdu se radši věnovat dalším článkům na web a také posledním korekturám časopisu Finmag. Na příští číslo se můžete těšit už na konci příštího týdne.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo