Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volvo nejen bezpečné: budoucnost patří udržitelnosti

Spolupráce
Spolupráce
10. 4. 2021

Švédská automobilka Volvo oznámila ambiciózní plán: do roku 2025 prodat půlku vozů čistě na elektřinu, druhou polovinu s výhradně plug-in hybridním pohonem. A od roku 2030 už na elektřinu přejít úplně.

Volvo nejen bezpečné: budoucnost patří udržitelnosti
Zdroj: Volvo. První plně elektrické Volvo XC-40

Synonymem pro vozy značky Volvo je desítky let špičková bezpečnost, ale také pohodlí a klidná atmosféra v interiéru. K té dnes přispívají třeba ergonomická sedadla, kvalitní filtrace vzduchu v kabině či příjemné materiály nevyvolávající alergické reakce.

Švédskou cestou

Další oblastí, v níž se švédská firma nijak hlasitě, ale o to důsledněji angažuje už desítky let, je udržitelná výroba i provoz. Nové záměry Volva v čele s definitivním přechodem od spalovacích motorů k elektrickým můžou působit jako převratné, přitom jsou plně v souladu s přístupem značky v minulých dekádách.

Volvo bylo vždycky spojované s jistým nadhledem, s nímž si šlo vlastní cestou, mimo hlavní proudy. Poslední dobou ovšem Švédové budí silné emoce: výrazným designem, jakým se nová volva jasně vyčleňují, originálními technickými prvky a nejnověji také radikálními kroky v ekologické oblasti.

Před několika týdny firmy oznámila, že počítá s tím, že už za čtyři roky budou polovinu odbytu tvořit výhradně elektromobily, druhou polovinu dobíjecí neboli plug-in hybridy. Od roku 2030 už Volvo neplánuje vyrábět vozy se spalovacími motory, a tedy ani hybridy.

Zčásti jsou tyto snahy odrazem zpřísňujících se exhalačních předpisů v Evropě, které automobilkám nedávají mnoho šancí setrvat u konvenčních pohonných jednotek, ovšem pro Volvo jde o zcela přirozený krok po řadě předcházejících rozhodnutí.

Bez kompromisů k bezpečnosti i přírodě

Volvo bylo mezi prémiovými značkami první, které se zřeklo větších než čtyřválcových motorů, jako první uvedlo již před osmi lety na trh jednotnou platformu pro běžné vozy se spalovacími jednotkami i plug-in hybridy, jako první jasně deklarovalo rychlostní limit svých modelů na 180 km/h coby symbol nekompromisního přístupu k bezpečnosti.

Stejně tak je Volvo dlouhé roky příkladem i v oblasti ochrany životního prostředí či dalších ekologických a etických otázek. Dávno před současnými diskuzemi na téma trvalé udržitelnosti seveřané brali ohled na přírodu a její zdroje v čele s ochranou světových oceánů.

Všechny výrobní závody v Evropě přešly na klimaticky neutrální dodávky elektřiny již před 13 lety, provoz na výrobu motorů ve švédském Skövde se stal klimaticky plně neutrálním mezi prvními průmyslovými podniky v roce 2018.

V roce 2019 Volvo vyhlásilo opět jako průkopník ve svém odvětví velmi ambiciózní plán k dosažení uhlíkové neutrality. Do roku 2025 hodlá snížit svoji emisní stopu o 40 procent a v roce 2040 se chce stát uhlíkově zcela neutrální společností.

Firma se tak svými aktivitami připojila k cílům Pařížské dohody o změně klimatu z roku 2015 a kroky k dosažení neutrality se týkají všech závodů. Vloni například závod v Čcheng-tu, největší provoz Volva v Číně, přešel na elektřinu získávanou ze sta procent z výhradně obnovitelných zdrojů a letos jej následovala další čínská továrna – v Ta-čchingu. Globální síť výrobních závodů společnosti Volvo Cars je tak nyní už z 90 procent napájena klimaticky neutrální elektrickou energií.

Když prémiový znamená zodpovědný

Dalším důkazem osobitého přístupu může být certifikace zdrojů hovězí kůže pro čalounění interiéru, která zajišťuje, že kůže pochází výhradně ze skotu chovaného pro potravinářské účely. Nicméně i v tomto směru ukazuje Volvo ostatním výrobcům nejen v automobilové oblasti novou cestu: elektromobil C40 Recharge se koženého čalounění zříká úplně a pro interiér používá z etických důvodů pouze tzv. veganské materiály.

Volvo C40 RechargeFoto: Volvo Cars

Volvo C40 Recharge

Podobná pravidla zavádí v platnost i pro dodavatelský řetězec při výrobě akumulátorů. Ty, jak známo, potřebují řadu vzácných surovin, jako jsou lithium nebo kobalt. Volvo už před dvěma lety stanovilo, že bude tyto prvky získávat jen z nezávisle certifikovaných zdrojů, u nichž jsou zajištěny důstojné podmínky pro těžařský personál i adekvátní ochrana okolní přírody.

Tento přístup je typický pro celé spektrum aktivit automobilky Volvo. Patrný je třeba i na samotné bezpečnosti provozu. Švédská značka totiž dlouhodobě prosazuje nejen ochranu posádky vozů Volvo, ale ohleduplnost i k ostatním účastníkům provozu. A to tak propracovanými bezpečnostními prvky, jako byl airbag na kapotě pro ochranu sraženého chodce nebo v současnosti používanými pokročilými kamerovými a brzdovými systémy pro detekci chodců a cyklistů, které mohou zcela zabránit srážce.

Zodpovědnost, ohleduplnost, zájem o bezpečnost vlastní, ale i ostatních lidí, to vše jsou hodnoty, kterými se severská mentalita a soudržnost odrážejí i v přístupu této jedné z předních skandinávských firem. Volvo tak může být inspirací pro další společnosti napříč všemi odvětvími.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Spolupráce

Spolupráce

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo