Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vakcíny nenakupuj lacino a duši neprodávej ani za milion

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
28. 3. 2021

Konflikty s matkou, vymírání v pozdním devonu a opotřebovaní stárnoucí intelektuálové. Jestli se vám o zábavu nepostaral víkend sám, tady máte další dávku chytrého čtení.

Vakcíny nenakupuj lacino a duši neprodávej ani za milion
Zdroj: Shutterstock.com

Dva mimořádné texty o pandemii, level „přečíst, i když vás o tom už otravuje číst“: Daniel Prokop nabízí solidně vyfutrované odpovědi na otázku, proč V4 prohrává s covidem a Petra Dvořáková vás vezme na procházku po měsíční mentální krajině vyhořelých zdravotníků.

A jako zákusek „memetická analýza krize v Česku v únoru 2021 postavená na matici z psychologizujících pojmů definovaných 4chanem a Fortnitem“ od Jakuba Jetmara.

Děti revoluce politicky dospěly. Pozdě, ale přece, píšou Klára Votavová a Jonáš Syrovátka. Nebudeme se tvářit, že to je všechnyobjímající generační manifest, ale v popsaných názorových (a hodnotových?) posunech jsem poznal sebe i část svého okolí.

Byla pro mě radost a čest editovat texty Petera Bednára o urbanismu a politice bydlení, protože bagrovaly jedno klišé za druhým. Peter teď longready z Finmagu načítá jako podcast. Začněte třeba dílem Vítejte v Developerově.

Radar
Shutterstock

Máme na radaru

Chytré čtení (nejen) na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru redakce Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

A ještě připomínám, že je stále otevřená Digitální knihovna, stačí vám platná kartička z některé z napojených knihoven a archivy jsou vaše. Zmiňuji to i v souvislosti s tipy pro amatérské genealogy, které jsem tu sdílel minulý měsíc: téměř jistě ve starých novinách a spolkových věstnících najdete o svých příbuzných něco, co jste o nich nevěděli. Například můj děda napsal článek Proti malomyslnosti a kapitulantství and I think that’s beautiful.

Anglicky

Rozdělená společnost – téma staré jako Erik Tabery sám, leč konečně nahlédnuté z čerstvých úhlů: Scott Alexander (vítej zpátky, veselý chlapíku!) popisuje pasti názorové uzavřenosti pomocí bayesiánského přístupu a Eve Fairbansková sepsala přímo autofikci mimo jiné o hašteření s vlastní matkou.

Ještě z racionalistického dvorečku: proč neprodávat duši, i když na ni nevěříte.

Rodičovský koutek: jeden kluk sepsal, co udělali jeho rodiče dobře, a jako rodiči mi to přijde užitečné.

Úplně poprvé tu sdílím Paula Krugmana – a taky s ním úplně poprvé zcela souhlasím: vakcíny, bytostně evropské neštěstí.

Zásadní otázka: proč veřejně vystupující intelektuálové tak často tak blbě stárnou? Dobrá zpráva: není to úděl vytesaný do kamene!

K tanci a poslechu: In Our Time (BBC) o vymírání v pozdním devonu. Na podcast extrémně informačně hutné, teorie o fatální roli supernovy podivuhodná.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo