Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O krizi, vědě a cestě k pochopení světa i Boha

Michal Hron
Michal Hron
21. 3. 2021

Může to znít malicherně, ale věda nás učí chápat svět. I když… I tahle zdánlivě malicherná teze může mít trhliny, ukazuje současná „epistemická krize“. Dávka chytrého čtení (nejen) na víkend.

O krizi, vědě a cestě k pochopení světa i Boha
Zdroj: Shutterstock.com

Povinné čtení: model uvažování o „epistemické krizi“ od Jana Kulveita (byť, pravda, opřený hlavně o Slate Star Codex Scotta Alexandra) je možná cesta k pochopení rozdělené společnosti. Sežere to času jako bitcoin energie, ale s chutí do toho.

Jenže, co když je to i s tím bitcoinem vlastně jinak? „Může využít odpadní, uvázlou a nadbytečnou energii, stabilizovat provoz obnovitelných zdrojů a zlepšit využití kapacit, které se zapínají jen tehdy, když je zle,“ boří Alex Pilař notoricky známou představu o nejrozšířenější virtuální měně. No a jestli ji snad máte taky, dobré vědět, že zisk z prodeje(nejen) bitcoinu se daní.

To manželé Vlčkovi zas boří představy o rozsahu české filantropie. 1,5 miliardy na dětskou paliativní péči sice není kdovíjak chytré čtení (vlastně vůbec, spíš poslouchání), ale chytré a chvályhodné je to dost. A komu by snad chyběl covid či vakcína (virtuálně vzato, samozřejmě), doporučujeme analýzuúdajnéúspěšné žádosti hradního pána o vakcínu z Číny od sinoložky Olgy Lomové. Ta bodla…

Radar
Shutterstock

Máme na radaru

Chytré čtení (nejen) na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru redakce Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Co by to bylo za newsletter v době podcastové bez podcastu; vybíráme ten od Matěje Schneidra, který se ve svém 45. Rednecku zamýšlí nejen nad budoucností newyorského guvernéraAndrewaCuoma. Samozřejmě čistě náhodně, protože Matěj rozhodně pro Finmag nepíše a o Cuomovi, který „jen zničil pár životů“, jsme taky nikdy nic nenapsali.

A prosim vás, nerozsévejte nám semena po lukách. Opravdu...

Anglicky

Zpátky k vědě. Může dokázat existenci Boha? A může Bůh bourat fyzikální zákony? Velkou otázku lidstva podobnou té o slepici s vejci (kterou už věda mimochodem vyřešila, je to vejce) rozebírá tenhle zajímavý text od Moniky Gradyové z The Open University. Dnešní společnost pak řeší podobně zapeklitý problém: duševní vlastnictví na výrobu vakcín.Ano, nebo ne?

Text z MIT Technology Review s výmluvným titulkem How Facebook got addicted to spreading misinformation už jen pěkně propojuje technologický pokrok lidstva a onu epistemickou krizi. Důležité zkrátka je to s tou vědou zase nepřehnat, ať si člověk (lidstvo) pro jednou nevytáhne z kloboukučernou kuličku. Špatnou. Technologii nebo sílu, která by zničila civilizaci.

Jako bonus přidáme už jen zamyšlení Matta Taibbiho nad „sovětizací amerického tisku“. Ne náhodou mluví o tomtéž, co v rozhovoru pro Finmag zmiňuje i vlivný americký novinář Jim Geraghty.

Hlavně buďte zdrávi. Fyzicky i psychicky.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo