Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pandemie, ženy, bitcoin. To je, oč tu běží

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
14. 3. 2021

Klesáme výš, stoupáme hloubš. S Richardem Krajčem, oblíbencem premiéra Andreje Babiše, si může notovat celé Česko. Takže návrat do normálu je v nedohlednu.

Pandemie, ženy, bitcoin. To je, oč tu běží
Zdroj: Shutterstock.com

Druhý týden „tvrdého lockdownu“ máme skoro za sebou. A je skoro jisté, že ani po ohlášených třech týdnech nevyměkne. Pochybovat naopak můžeme o tom, že ke zvládnutí pandemie pomůže to, jak jsou opatření nastavená.

Loni v září mi ekonom Miroslav Zámečník říkal, že člověkem, kterému by měla vláda naslouchat, je Štěpán Jurajda z institutu CERGE-EI. Bohužel – neposlouchali ho v létě, na podzim ani v zimě. Vy si ho poslechnout můžete v rozhovoru s Čestmírem Strakatým. Za pozornost stojí úvahy o paradoxu kapacit nemocnic – mít míň lékařů a postelí, začali bychom brzdit podstatně dřív.

Nad sporem o zavírání fabrik se v pravidelném komentáři pro Finmag zamýšlí Petr Fischer. Jestli jsou pro nás továrny nedoktnutelné krávy posvátné, můžeme někdy přestat být levnou montovnou?

Chytře o pandemii přemýšlí René Levínský, vedoucí Centra pro modelování biologických a společenských procesů – BISOP; v aktuálním čísle Finmagu ho vyzpovídal Michal Kašpárek. O situaci v Česku tento týden mluvil taky se Süddeutsche Zeitung. Veselé čtení to není.

Mimochodem, podle analýzy BISOPu se teď nevyplatí očkovat přednostně učitele, data říkají, že nejvýhodnější je pořád prioritizace podle věku. 

Opakování je matka moudrosti. Pokud neopakujeme pořád ty samé chyby. Zeynep Tufekci z University of North Carolina se v longreadu pro The Atlantic zamýšlí nad pěti chybami, které lidstvo pokaždé dělá během pandemií.

Radar
Shutterstock

Máme na radaru

Chytré čtení (nejen) na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru redakce Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Ženy v hlavní roli

Tento týden jsme oslavili Mezinárodní den žen. Jak vypadal v Československu v dobách své největší slávy, tedy padesátých letech minulého století, psala článek pro sesterský web Heroine Barbora Šťastná. Některé ženy fakt neměly co slavit. Text vznikl ve spolupráci s projektem Paměť národa

„Pivo vždycky byl a bude výhradně mužský svět!“ Laken Brooksová na The Conversation upozorňuje, že ve středověku byla období, kdy se pivovarnictví věnovaly hlavně ženy a muži je z byznysu vyštípávali třeba i obviněními z čarodějnictví. Později si muži uzurpovali nejen vaření, ale i konzumaci piva, viz dnešní pivovarnická a pivařská ikonografie. 

Michal Kašpárek ještě jednou, v komentáři pro Seznam Zprávy. Když umírají lidi, nemělo by se to se smajlíky na sociálních sítích přehánět. Nemotorná snaha vypadat na sociálních sítích cool působí v době pandemie jako pěst na oko. Kdo přehání? Mrkněte třeba na účty Jany Maláčové a Aleny Schillerové. Ale mužští kolegové z vlády jim zdatně sekundují.

V Myanmaru – nebo Barmě, jste-li zvyklí – hrozí další brutální převzetí moci. Marek Hudema popisuje na Finmagu vzestup a pád ikony Aun Schan Su Ťij.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Vpředu byznys, vzadu party

Českým fotbalem cloumá jeden korupční skandál za druhým. Výkonný výbor Fotbalové asociace to korunuje tak, že si tři měsíce před koncem mandátu zažádá o úvěr čtvrt miliardy korun. Šéfreportér Seznam Zpráv Luděk Mádl popisuje, jak šéfové českého fotbalu svůj kontroverzní krok hájí. Inu, dělníci českého fotbalu vždycky věděli, kudy běží zajíc.

Mnohem hůř jsou na tom dělníci (tentokrát ti skuteční) katarského fotbalu. Podle analýzy Guardianu zemřelo za posledních deset let při přípravách mistrovství světa, které se má v Kataru konat v roce 2022, už přes 6500 lidí, převážně Indie, Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky.

Mezitím v Česku pokračují námluvy Air Bank a Moneta Money Bank, kterou by rád ovládl nejbohatší Čech Petr Kellner. Že se ten moment blíží, připomínají kolegové z portálu Peníze.cz. Jestli budou nakonec drobní akcionáři Monety slavit, nebo zapláčou, jako když Kellner přebírat Telefóniku O2, je ve hvězdách.

Party probíhá mezi fanoušky kryptoměn. Bitcoin je pořád v rauši a jeho cena v posledních dnech opět vystoupala nad 50 tisíc dolarů. Pokud by někoho zajímalo víc o fungování kryptoměn a nestátních peněz, pusťte si sérii přednášek, kterou ve spolupráci s Paralelní Polis připravil Josef Tětek, další z pravidelných autorů Finmagu

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo