Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Imigranti, mileniálové a Velký Gatsby

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
25. 1. 2021

Make the twenties roaring again.

Imigranti, mileniálové a Velký Gatsby
Zdroj: Shutterstock.com

Honza Kašpárek píše o dlouhodobých následcích covidu. Petr Pospíchal dále na DR navrhuje vyhlásit den obětí pandemie.

Dotřetice od Patočků: Fatima Rahimi vzpomíná na dětství v azylovém táboře a vysvětluje, k čemu by bývali dobří interkulturní pracovníci. Zřízení téhle funkce brněnským magistrátem před třemi lety vyvolalo v očekávatelných kruzích očekávatelnou paniku, přitom má patrně opačný účinek, než jaký odhadují kritici: pomáhá cizincům začlenit se, například tím, že děti budou chodit do školy, ne s rodiči po úřadech tlumočit.

Jan Kulveit přináší různé špatné zprávy, jednak o long covidu, jednak o nových mutacích. Průzračné: „Hardware, na kterém ten výpočet běží, jsou pochopitelně nakažení lidé. Průšvih je, že těch za poslední řadu měsíců bylo hodně. Velký počet nakažených proto nemá jen ten přímý špatný důsledek, že je více lidí nemocných, a více lidí zemře, ale i nepřímý špatný důsledek, že virus má více pokusů uhodnout hesla. Podle preprintů a už i recenzovaných článků se zdá, že SARS-CoV-2 se několik takových hesel uhodnout podařilo, některé asi dokonce opakovaně. Není důvod si myslet, že nepřijdou další.“

Doba je tak zlá, že musím jako hlas rozumu linkovat Stárnoucí mileniálydíl o cancel culture je to nejstřízlivější, co jsem k hashtagům #Ludwig #Kukal #Tožička slyšel.

Anglicky

Kyle Chayka o vyhledávání nudy a poptávání prázdnoty.

Ještě jednou NYT: jak se vedení Twitteru rozhodovalo, co s Trumpem.

Se zpožděním jsem si užil rozhovor Spiegelu s Özlem Türeciovou and Uğurem Şahinem, zakladateli BioNTech. Zdaleka nejen o covidu.

A mimochodem, jen co vypršela práva k Velkému Gatsbymu, tvůrci Planet Money ho načetli jako čtyřapůlhodinový speciál podcastu. A jako na zavolanou se ke klasice vrací i pořad In Our Time BBC.

Dezinformace, koronavirus

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo