Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vypněte toho Trumpa někdo

Petr Němec
Petr Němec
7. 1. 2021
 6 305

Když v povolebním projevu začal Donald Trump zpochybňovat regulérnost voleb, některé televizní stanice ho vypínaly. „V rozjitřených Spojených státech to pomohlo zchladit hlavy,“ píše v aktuálním čísle Finmagu právník Petr Němec. Když včera Trumpovi příznivci vtrhli do Kongresu, ukázalo se, že to nestačilo. Text Petra Němce odemykáme.

Vypněte toho Trumpa někdo
Zdroj: Profimedia. Trumpovi příznivci dobyli Kapitol

Vypnutí povolebního projevu Donalda Trumpa některými americkými televizními stanicemi po necelé minutě od začátku, bezprostředně po Trumpově neurčitém žalování na volební podvody, vzbudilo rozruch. Byla to cenzura? Těžko říct. Například skutečnost, že soukromé televize stoply projev ze své vlastní vůle, aniž jeho odvysíláním riskovaly postih, vylučuje ty definice cenzury, které ji označují jako přímý nebo nepřímý zásah státu.

Proto bych se oprostil od pojmu cenzura. Za prvé má pejorativní nádech a za druhé libovolný problém vždycky posune do nikdy nekončící debaty o svobodě slova. Pokládám si tedy jinou otázku. Bylo to dobře, nebo špatně, že americké televizní stanice projev utnuly?

Dezinformace, koronavirus

Jiná situace

Myslím, že v daný moment a za daných okolností to dobře opravdu bylo. Spojené státy v těch dnech žily v obavách z násilných protestů zklamaných voličů, ať už jednoho, nebo druhého kandidáta. V tom horším případě i ze střetů mezi oběma tábory. Mluvilo se občas i o strachu z občanské války. Ta slova mi zněla jako z úplně jiného světa.

Spojené státy jsou země s největším počtem střelných zbraní na obyvatele: 120 zbraní na 100 lidí včetně dětí. V druhém Jemenu to je 53, v Česku necelých 13 zbraní na 100 obyvatel.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Kultura zbraní je v USA velmi silná. Právo na zbraň občanům garantuje druhý dodatek ústavy, aby mohli v případě nutnosti svrhnout vládu, která by jim brala základní svobody a kterou by nebylo možné odstranit demokratickým procesem. Jinými slovy, je to praktičtější vyjádření práva na odpor, které garantuje ústavní pořádek České republiky.

Pokud si tedy vezmeme prozbrojenou společnost s tradicí držení zbraní, odůvodněnou bojem proti případné tyranii, rozdmýcháme její emoce předvolebním bojem a pak jeden z kandidátů na prezidenta začne svým příznivcům lhát o tom, že ve skutečnosti vyhrál volby on a že protikandidát zaútočil na podstatu demokracie volebním podvodem, je to krajně výbušná směs.

Nebuďte slušnej

Dilema, jestli Trumpův projev vypnout, či nikoliv, musíme zasadit do těchto kulis. Soukromé televizní stanice nemají povinnost odevzdaně šířit lži. I média můžou posloužit jako zbraň. Mají tedy právo se takovému zneužití bránit.

Americké televizní stanice se rozhodovaly správně. Byl to výjimečný zásah ve výjimečné době. Snaha vytvořit nějakou paralelu se situací v Česku je velmi ošemetná. U nás riskujeme maximálně útok důchodců ozbrojených holemi proti vlně migrantů nebo zákeřné ČSSD, která chce ukrást lithium.

Pokud má pravda vítězit, musí občas někdo zodpovědný vytáhnout lži kabel ze zásuvky. Pokoušet se o to vítězství gentlemanským stylem boje, mírovým protestem za zpěvu písní a alegorickými vozy může dopadnout zle. Pravda má právo nakopat lži zadek.

Petr Němec má svůj sloupek v každém čísle Finmagu. Digipředplatitelé mají přístup ke kompletnímu archivu časopisu.
Koupit Finmag
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Petr Němec

Petr Němec

* 1984. Ostravák. Absolvent práv na Masarykově univerzitě. Nyní pražská náplava. Advokát. Majitel australského ovčáka a řopíku. Suchar. Obdivovatel tvorby Hrabala, Skácela a Alizée. Web: www.akpetrnemec.cz,... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo