Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Obaly a plasty dobré, Substack špatný

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
7. 12. 2020
 9 970

A dále: co čekat od genealogických DNA testů, jak vybírat dárky a HyperNormalisation s českými titulky.

Obaly a plasty dobré, Substack špatný
Zdroj: Shutterstock.com

Na Finmagu stále covid a dezinformace. Vojtěch Pišl mluví s matematikem Tomášem Fürstem, kterého znáte z Velké drogové kocoviny. Jakub Jetmar zas se sociologem Matoušem Pilnáčkem o důvěře v instituce.

Dezinformace, koronavirus

„[N]epotřebujeme sto naprosto bezchybných zero waste hrdinů, my potřebujeme miliony lidí, kteří to sice nedělají dokonale, ale snaží se,“ říká expertka na odpadové hospodářství Alena Myslivcová Fučíková. Expertka sympaticky kontrariánská: plasty a obaly se hodí, taky by se hodilo mít v bezobalových obchodech běžné spotřební zboží, ne jen příplatkové eko ezo čárymáry.

Závěrečnou scénu tohohle rozhovoru mám v hlavě už dva týdny.

HyperNormalisation, hypnotizující tříhodinový střihový dokument Adama Curtise o světovém vývoji v letech 1975 až 2016, je na YouTube s českými titulky.

Anglicky

Jak vybrat dárky, které udělají radost.

Chcete někomu věnovat genealogický test DNA, případně si své kořeny vyplivat sami? NY Times vydaly praktický průvodce různými službami a jejich úskalími. Guardian psal už dřív o tom, jaké to je stát se ze dne na den dcerou vlasti, o které nic nevíte.

Čím Substack poškozuje autory i veřejnou debatu. (Substack je stále populárnější služba pro rozesílání newsletterů a inkasování předplatného.)

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo