Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sebelepší software titulek nevymyslí

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
23. 11. 2020

Místo výběru chytrého čtení tentokrát výběr chytrých nástrojů.

Sebelepší software titulek nevymyslí
Zdroj: Shutterstock.com

V časové tísni opět nečtecí čtení – třeba někdo ocení tipy na služby a software, se kterými pracuju. Pokud není výslovně uvedeno jinak, jsou k dispozici pro PC i pro Mac, případně i pro obě mobilní platformy.

Moje práce při pohledu zvenčí spočívá hlavně v editování a psaní, ale to jsou vlastně až její úplně poslední fáze. Na začátku je sběr informací a jejich organizace. Deset let jsem k ukládání poznámek, výpisků a skenů nebo k práci na osnovách článků i celých čísel časopisu používal službu Evernote, poslední aktualizací bohužel zmrvenou do nepoužitelna. Pár večerů jsem hledal náhradu a nakonec našel skvělou věc: Notion. Umí to, co Evernote: ukládat a třídit poznámky, z počítače i telefonu. Dovede ale ještě něco navíc: větvit je do jednotlivých témat a podtémat, projektů a podprojektů, zařazovat do nich odškrtávací seznamy a další interaktivní prvky. A umí to tak dobře, že se do ní v těchto týdnech stěhuju i z druhého pilíře své organizace, úkolovníku Trello.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Všiml jsem si tendence lidí z neexaktních oborů vyhýbat se tabulkám – k jejich vlastní škodě. Tabulkami Google řeším spoustu věcí, od rychlého propočtu, kolik stran z časopisu je zadaných, kolik odevzdaných, kolik rozeditovaných a kolik hotových, po různé blbiny s dětmi, kterým tam snáz než na kalkulačce spočítáte, kde by byla Země a jak veliká, kdyby bylo Slunce u domovních dveří a velké jak to dítě.

Píšu v markdownu, což znamená, že píšu do holých textových souborů, ve kterých případné formátování vyznačuju tu křížkem (mezititulek), tu podtržítkem (kurzíva). Má to samé výhody: triumf obsahu nad formou nebo kompatibilitu se všemi platformami a spoustou praktických nástrojů. Hlavně ale existuje nepřeberně markdownových editorů s minimalistickým rozhraním, ve kterých vidíte na obrazovce jen text a nic jiného. Sám jsem si z nich vybral Typoru. Do formátů, se kterými pracují ostatní, exportuju Pandocem – přímo z Typory nebo přes příkazovou řádku, což chce malou chvilku učení, ale v různých situacích to pak šetří čas, třeba když chci napsané vyexportovat do pěkného PDF a číst z papíru.

Pro editování mírně preferuju Word před Dokumenty Google – hlavně proto, že při zaznamenávání změn zobrazuje čistý finální dokument a ukazuje jeho rozsah.

Dva šikovné nástroje pro Windows: Chocolatey umožňuje instalaci, hromadný upgrade i odinstalaci aplikací z příkazové řádky. AutoHotKey doplňuje text a spouští makra vyvolaná klávesovými zkratkami. Svůj skript (rozuměj: porůznu ukradené a předělané skripty) jsem vyvěsil na Githubu, třeba pomůže.

Pro mobil doporučuju Můj vlak, i když ten je v lockdownu trochu k ničemu, Můj rozhlas pro poslech četby pro velké i malé, Pocket pro čtení uložených článků (umí je docela hezky číst nahlas!) a sportovní appku Strava. Tu kvůli jedné její specifické funkci: segmentům, tedy měřeným úsekům vyznačeným na běžeckých a cyklistických trasách samotnými uživateli. Soupeřit můžete s ostatními nebo, což je asi zdravější, sami se sebou. Kromě toho má Strava v placené verzi na webu krásný plánovač tras, který zase pracuj s daty od uživatelů – pokud běhají jinou trasou než tou nejkratší, má to obvykle nějaký dobrý důvod.

Turek. Zdroj: Shutterstock
Turek. Zdroj: Shutterstock

Ke kafi Kašpárkův výběr

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden, až na ten minulý ovšem, šéfredaktor Finmag.cz Michal Kašpárek ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Poslední tipy jsou hardwarové a spíš obecné. Mobil s bezkontaktním placením zjednodušuje život, stejně jako bezdrátová sluchátka. I menší externí monitor otočitelný na výšku pojme celý článek na osm tisíc znaků, takže rychleji trknou třeba různá opakování, a připojení přes USB-C s power delivery a hubem je praktické už jen proto, že nabíječku k notebooku nechávám ve skříni a všechno příslušenství může být napojené na monitor. Jediný konkrétní nákupní tip: z německého e-shopu Candy Keys jsem si pořídil mechanickou klávesnici Anne Pro 2 se spínači Cherry MX Blue. Hmatový i sluchový zážitek z klapání kláves se neomrzel ani po dvou měsících. Chybějících kurzorových kláves se bát nemusíte, zastanou je funkční klávesy v pravém dolním rožku. S tabletem nebo telefonem ji propojíte přes Bluetooth.

(Inspirováno šikovným webem Uses This, který jsem znovuobjevil při hledání náhrady za Evernote a na kterém jsem narazil na Notion.)

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo