Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

A až se promoříme, dáme si to znovu

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
2. 11. 2020
 5 043

Z Brazílie přicházejí první důkazy, že se virus nezastaví ani po průchodu dvěma třetinami populace. Z Londýna užitečné poznatky k syndromu vyhoření a z Prahy fajn podcast o psaní.

A až se promoříme, dáme si to znovu
Zdroj: Shutterstock.com

Další skvělá práce Rozhlasu: Vše, co víme o koronaviru.

Alena Zemančíková o polském protipotratovém rozsudku i o jazykových posunech souvisejících s těhotenstvím: „Podobně z obecného slovníku zmizelo spojení musí se vdávat/ženit: to už dnes nikdo nemusí, aby společensky obstál. Za mého mládí bylo to sousloví úplně běžné. Upřímně řečeno, už ani tak často neslýchám eufemismus je v jiném stavu, slovo těhotná, které bylo dlouho téměř tabu snad pro svou fyziologičnost, se stalo bezpříznakovým. Dokonce se mi zdá, že v nových filmech, odehrávajících se v minulosti, by se ty eufemismy v rámci věrnosti reáliím používat měly, a scénáristé už to neznají.“

Na Alarmu přeložili jeden z posledních rozhovorů s antropologem Davidem Graeberem. Dohádal bych se už kvůli tomu titulku a pak kvůli spoustě odpovědí – ale nepsal jsem tu snad v září, že Graeber byl jedním z nejlepších partnerů na tyhle tiché hádky při čtení?

Karel Veselý a Miloš Hroch vydali knihu Všechny kočky jsou šedé o „hudbě úzkosti“. Ondřej Trhoň píše, že je prima, a já někde v půlce čtení potvrzuju.

Po prvních dvou dílech vřele doporučuju podcast Horror Vacui, ve kterém autoři beletrie i publicistiky vyprávějí o svém řemesle. Vlastně si nepamatuju lepší podcast o psaní. A to jsem jich zkoušel poslouchat dost.

U.S.A.! U.S.A.! František Kalenda na Finmagu představuje latinos jako historicky poprvé největší voličskou menšinu, Matěj Schneider popisuje, jak z politického mainstreamu mizí shovívavost k monopolům.

Anglicky

Nature pochybuje o skupinové imunitě proti coviduScience varuje před dobrou včasnou vakcínou jako nepřítelem výborné pozdější vakcíny.

Je klíčem k překonání vyhoření znovuzískání kontroly nad vlastním životem?

Venkatesh Rao o měnících se časech: jeden článekdruhý článek. „You’ll either help invent the future, or retreat with the declining age and turn into a producer of nostalgia.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo