Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dostaňte ze sebe a svých kolegů maximum díky znalostem psychologie

PR článek
PR článek
9. 9. 2020

Manažeři jsou v podstatě psychologové v první linii. Denně pod tlakem rozhodují a jednají s lidmi v náročných situacích, a proto je pro ně psychologie nástroj číslo jedna.

Dostaňte ze sebe a svých kolegů maximum díky znalostem psychologie
Zdroj: Zdroj: NEWTON College

Zaručeně správných informací a postupů v psychologii jsou plné knihovny. „Samostudium manažerských technik je dvousečné. Může vás totiž naučit postupy, které nebudou v souladu s vaší osobností,“ vysvětluje docentka Eva Ambrozová, expertka na rozvoj lidí v náročném prostředí z NEWTON College. Proto někteří manažeři hledají odborné vedení a prakticky zaměřené vzdělání

„Postgraduální program MSc. Psychologie v managementu je vhodný pro ty, kteří pracují s lidmi a chtějí porozumět vztahům, motivaci a schopnosti působit v týmu a efektivně jej vést,“ vysvětluje docent Jiří Koleňák, prorektor pro strategii a rozvoj na NEWTON College.

Manažeři vzdělávají manažery

V profesním studijním programu Psychologie pro manažery na NEWTON College se potkáte jen s odborníky z praxe. Jde o zkušené top manažery, armádní psychology, pedagogické psychology a experty, kteří připravují studenty na mimořádně náročné situace.

Studium se orientuje na trénink vycházející z reálných situací, které studenti v práci řeší. Naučí se zásobu technik, kterým do hloubky porozumí a ihned je mohou otestovat v praxi.

Potkáte se zde například s:

  • docentkou Evou Ambrozovou, která je expertkou na výběr, přípravu a rozvoj lidí v náročném prostředí,
  • koučem Radimem Kudělkou, který se specializuje na emoční inteligenci a komunikaci v týmu,
  • mentálním koučem Vratislavem Pokorným, bývalým hlavním psychologem resortu Ministerstva obrany
  • nebo mentálním koučem českých sportovních hvězd a úspěšných businessmanů Marianem Jelínkem.
Eva Ambrozová
NEWTON College

Eva Ambrozová kromě výuky psychologie vede Ústav humanitních věd na NEWTON College.

Intenzivní psychologická příprava začíná testem osobní kondice

Každý student, který vstoupí do programu, nejprve projde testem osobní kondice. Ten díky psychodiagnostickým a přístrojovým metodám odhalí, jak jsou na tom s

  • osobnostními a profesními potenciály,
  • rozhodováním, poznáváním a prožíváním,
  • emoční inteligencí, která souvisí se zvládáním zátěžových situací,
  • mentální kondicí,
  • ale také jak jsou na tom stresovým profilem, fyzickým věkem nebo metabolismem.

„Zásadní přínos pro mě měla osobní diagnostika, která nastavila zrcadlo tomu, jak se znám. Díky vyhodnocení jsem si uvědomila své silné i slabé stránky a zaměřila se na to, jak s nimi chci pracovat. O poznání lépe se mi pak pracovalo s lidmi v týmu,“ svěřuje se Lucie Čačalová, team leaderka z Obsahové agentury.

9 víkendových bloků a konzultace pomáhají s osobní zakázkou

Základním předpokladem MSc. studia Psychologie v managementu na NEWTON College je osobní zakázka. Ať už uchazeči cítí potřebu na sobě pracovat, nebo řeší cyklické spory v týmu, zakázka vždy vychází z osobní zkušenosti a je zaměřená na konkrétní cíl z praxe. 

Studium se skládá z devíti víkendových bloků, konzultací s odborníky a sebezkušenostního intenzivního tréninku. „Studium je zakončeno disertační prací, ve které studenti řeší svou osobní zakázku. Netrápíme je tedy žádnými zkouškami, spíše jim nabízíme nástroje pro každodenní situace,“ říká Jiří Koleňák.

Každý výukový blok odemkne specifické téma

Na začátku každého výukového bloku si studenti ujasní, jaké téma je čeká. Je důležité, aby byli připravení reagovat a byli aktivní. Například v bloku Psychologie zátěže a náročných situací si při prožitkových aktivitách na vlastních příkladech vyzkouší, jaké strategie jim pomohou ve vyhrocených situacích a jak reagovat na obranné reakce ostatních.

Jiří Koleňák
NEWTON College

Docent Jiří Koleňák se zabývá osobnostním a odborným rozvojem lidí s touhou podnikat a působit v managementu..

Ze studia odcházejí otevřenější manažeři

Snadné řešení při rozvoji kompetencí v psychologii neexistuje. „Nemáme ambici vychovávat profesionální psychology, na to rok studia nestačí. Studenti k nám přichází do bezpečného prostoru, kde objevují sebe a pozvedají své povědomí o lidských interakcích, aby se ve své pracovní pozici cítili dobře,“ doplňuje Jiří Koleňák.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo