Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Karlovy Vary? Ne, raději kulturní válku

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
7. 7. 2020

Mohli jsme se dnes v míru potkat na filmovém festivalu, rok 2020 tomu ale chtěl, že se místo toho potkáme nad texty plnými štulců.

Karlovy Vary? Ne, raději kulturní válku
Zdroj: Shutterstock.com

Než se ponoříme do přetahování o hodnoty, nejdřív zodpovědně upřeme pozornost k materiální základně: „Vysoký schodek státního rozpočtu by nebyl problém, kdyby nám ukázal cestu z recese. Podniky na peníze ale nedosáhnou, veřejné investice jsou nepřipravené. Čeká nás těžký podzim,“ varuje David Klimeš.

Ondřej Slačálek dissuje Jana Nováka za jeho životopis Milana Kundery. Stručněji a míň uštěpačně Kunderu hájí Martin Reiner.

Mýtoborné knihy se píšou i o dalších kanonických autorech: tu, ve které filozofka, publicistka a spisovatelka Daňa Horáková vzpomíná na svého partnera, filmaře Pavla Juráčka, vyzdvihuje Klára Vlasáková.

Matěj Schneider na Finmagu připomíná francouzský státní předchůdce internetu a hledá lekce platné pro naši digitální budoucnost.

Pohání hnutí Black Lives Matter a Extinction Rebellion „pud k smrti“? Martin Vrba v polemice Martinem Schmarczem kroutí hlavou.

Anglicky

Klimatická krize si prázdniny nebere: Wired o rekordních teplotách za polárním kruhem, Earth Observatory (NASA) o suchu v Evropě.

Joseph James DeAngelo Jr. se přiznal k sérii vražd, znásilnění a dalších zločinů spáchaných v Kalifornii v sedmdesátých a osmdesátých letech. Co je na tom zajímavé: před dvěma lety jej policisté našli přes jeho příbuzné, kteří si v minulosti zaplatili analýzu DNA.

A ještě jedno dobrodružství kriminalistiky: když o vašem zatčení rozhodne ne moc bystrý algoritmus pro rozpoznávání tváří.

Psychiatr publikující pod jménem Scott Alexander, na kterého jsem tu mnohokrát odkazoval, smazal celý blog, aby předešel publikování článku, ve kterém se New York Times chystaly odhalit jeho identitu. Obsah mizí i z dosud relativně benevolentní sítě Reddit, která odstranila mmj. vlivnou protrumpovskou nástěnku a fórum levicového podcastu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Karlovarský krajnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo