Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hadr do ruky!

Zuzana  Fuksová
Zuzana Fuksová
14. 6. 2020
 6 700

Je milé, kolik progresivních mužů sdílí feministické statusy a memy. K umývání záchodů a péči o nemohoucí příbuzné už, doufejme, zbývá jen kousek.

Hadr do ruky!
Zdroj: Shutterstock

V našem kraji se vyskytují, pominu-li provařené vnímání feminismu jako hnutí neholených mužatek, dva zajímavé úkazy: kryptofeminismus a plážový feminismus. Tak jsem si je soukromě pojmenovala já. Ten první je postojem žen využívajících všech výdobytků feminismu posledních sta let – práv volit, studovat nebo se relativně svobodně rozhodovat o svém těle a sexualitě. Ale prostě: „rády pečou“ nebo „jsou rády oporou“, takže se ideologií zabývat nechtějí. „Své tělo občas objektivizuji, protože mě to baví,“ napsala v nedávné úvaze Proč nejsem feministkou spisovatelka Bianca Bellová, která by v roce 1918 mohla volit maximálně látku na ples, nikoli poslance. O tom ale potom nebo spíš nikdy.

Zdroj: Shutterstock

Novinářská cena 2019

Sloupky Zuzany Fuksové vycházejí pravidelně v tištěném Finmagu, tenhle byl součástí loňského srpnového čísla. A teď si vysloužil nominaci na Novinářskou cenu v kategorii Nejlepší komentář. Nepravidelně Zuzana píše také pro Heroine.cz.

Není to jediné želízko Finmagu v ohni Novinářských cen, na Nejlepší rozhovor je nominované povídání Ondřeje Sliše a Jakuba Jetmara s filozofkou Terezou Matějčkovou.

Předloni byl na Nejlepší rozhovor nominovaný rozhovor Michala Kašpárka s Andrejem Babišem, loni Petra Dlouhá vyhrála v kategorii Solution Journalism s textem Pomůžu ti zažít slast o sexuální asistentci pro postižené.

Novinářské ceny 2019 se vyhlašují ve středu 17. června.

Prozkoumat tištěný Finmag

Druhou specialitou, postihující spíš muže, je plážový feminismus. Přesvědčení o rovných příležitostech žen a mužů – dokud nedojde na dělbu rutinních mrzutostí, jako je třeba úklid. Těší mě, že se britský herec Benedict Cumberbatch fotí v triku s nápisem Takhle vypadá feminist(k)a, něco mu tam ale chybí: záchodová štětka, odžmolkovávač na svetry, bažant pro nemocného tátu. Vyberte si.

1, 2, 3, 4

První vlně feminismu šlo o zjednání základní zákonné rovnosti, druhé o narovnání přetrvávajících nespravedlností. Třetí vlna feminismus rozbila na tucet směrů v závislosti na rase, věku, sexuálním zaměření, politických sympatiích a tak dále.

Čtvrtá vlna je tu s námi. Její mediálně nejsilnější témata jako chválu tělesné diverzity nebo sexuální obtěžování nechci zlehčovat. Ale v situaci, kdy česká žena vydělá v průměru o 20 procent méně než její manža, je i pro další Evropanky stále palčivější řešení praktikálií – platit za chleba stejným množstvím odpracovaného času jako někdo ověšený šulínkem.

Nejedná se samozřejmě o úplný seznam ženskoprávní agendy, to by byl sloupek dlouhý jako příspěvek Evy Holubové na Instagramu.

Jsme připraveny

O jaké oblasti ženských práv se ale diskutuje jen zřídka? O péči o kuchyň, koberce, kindoše a příbuzné na vozíku. Víceprácemi v domácnosti a péčí o bližní stráví podle organizace Actionaid International ženy celého světa v průměru 23 let života. To je počet let, která strávil Kajínek ve vězení, a doba, za kterou se brněnský hotel Holiday Inn dočkal miliontého návštěvníka.

Proto předpokládám, že tématem páté vlny feminismu bude aspoň v evropském kontextu vytažení ruky ze záchoda, respektive její částečný odpočinek. A další uchazeči o titul Gendermana roku se nebudou na sociální sítě fotit s knihou od Simone de Beauvoir, ale v pohroužení do čištění vany tekutým pískem. Praktický feminismus teď visí na mužích, kteří mají šanci ho svým manželínám předvést ne jako mystickou nauku, ale jako každodenní obcování s mopem a savem. Ženy už na to jsou připraveny.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (50)

Vstoupit do diskuze
Zuzana  Fuksová

Zuzana Fuksová

Vystudovala sociální práci a nedostudovala germanistiku. V roce 2006 založila s Adélou Elbel skupinu Čokovoko.

Další články autora

Zobrazit vše

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo