Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trump by se měl bát Bidena, Sanderse by si namazal na chleba

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
11. 3. 2020

Michael Durčák ve svém článku na Finmagu dospěl k závěru, že Donald Trump se těší na souboj s Obamovým viceprezidentem Joem Bidenem. Prý si ho namaže na chleba. Sanderse se prý Trump bojí. Ale co když je to naopak? Trump se už těšil, jak si na chleba namaže Sanderse. Jenže demokraté šikující se za Bidenem mu zkřížili plány.

Trump by se měl bát Bidena, Sanderse by si namazal na chleba

Podle Michaela Durčáka se Donald Trump radoval z velkého vítězství Joea Bidena ve volebním superúterý.

Ano, Trump sám opakovaně mluví o tom, že je pro něj Biden nejsnadnější soupeř a že na souboj s ním se vysloveně těší.

Blufař

Něco tady ale nehraje. Představte si na chvíli, co byste dělali, kdybyste byli Donald Trump. A že o jednom z kandidátů víte, že to proti němu máte v kapse. Že přesně víte, jak proti němu budete hrát. Že jste si jistí, že ho drtivě porazíte. Vážně byste to vykládali do televize?

A naopak, pokud byste o jednom z kandidátů věděli, že on jediný vás může porazit, neměli byste ponětí, jakou kampaň proti němu vést. Kdybyste ze souboje s ním měli hrůzu. Co byste dělali? Vykládali byste o tom v televizi?

Možná jste přesvědčení o Trumpově pravdomluvnosti. Americký prezident ale v posledních čtyřech letech ukázal, že si ze všeho nejraději vymýšlí. Zejména věci, které mohou poškodit jeho soupeře. A tak třeba muslimskou kongresmanku Ilhan Omarovou nejprve falešně obvinil, že fandí al-Kaidě, a následně sdílel očerňující video, jež Omarovou vinilo, že si výročí 11. září připomněla oslavným tancem.

Takže bych na to, že v tomto případě Trump říká pravdu, příliš nesázel.

Trump se těšil na souboj se Sandersem

Nyní přejdu k tomu, proč se Trump tak těšil na souboj se Sandersem. Zároveň jsou to i důvody, proč si myslím, že právě vermontského senátora by si úřadující prezident v přímém souboji vychutnal. (A jsou to i důvody, proč nebrat za bernou minci průzkumy volitelnosti v duelu s Trumpem, dokud nezačala ta pravá kampaň před podzimními volbami.)

Stačí sledovat, jak se mění komunikace Trumpovy kampaně. Ve chvíli, kdy se zdálo, že Sanderse už v cestě za demokratickou nominací nic nezastaví, prezident najížděl na poprimárkový mód. A částečně odkryl karty, jak by duel proti Sandersovi vypadal.

Možná jste sledovali primárky před čtyřmi lety. I tehdy se vynořilo video z osmdesátých let, kde Bernie Sanders říká hodně znepokojivou věc: „Je legrační, že američtí novináři občas říkají, že je nějaká země špatná, protože tam lidé stojí fronty na potraviny. Ale vždyť to je dobře. V jiných zemích lidé fronty na jídlo nestojí. Potraviny dostanou bohatí a chudí umřou hlady.“

Fronty na maso nebo fronty na banány... Trumpův syn Donald junior si vybral právě tento Sandersův podivuhodný výrok a zavzpomínal, jak jako dítě jezdil do Zlína, odkud pochází jeho matka a prezidentova první manželka Ivana. Donald junior tvrdí, že fronty na potraviny zažil na vlastní kůži a že mu čeští prarodiče ukázali, jaké jsou komunismus a socialismus zlo.

Tím výčet Sandersových flirtů s autoritářskými komunistickými a socialistickými režimy nekončí. Trumpova kampaň by si jistě přímo vychutnala jeho líbánky v Sovětském svaze v roce 1988. Jeho pochvalné zmínky z osmdesátých let o kubánském diktátorovi Fidelu Castrovi přišly na přetřes i letos.

Sanders v obsáhlém rozhovoru s moderátorem Andersonem Cooperem pro stanici CBS své minulé výroky bránil. Nelíbí se mu, že režim byl autoritativní, ale nic prý není černobílé, je třeba ocenit například zvýšení gramotnosti v prvních letech Castrova režimu.

Vykreslit Bernieho jako starého komouše by pro Trumpovu kampaň bylo velmi jednoduché. Je pravda, že slovo socialismus už dávno není v americké politice strašákem (i vinou republikánů, kteří v minulosti za socialismus označovali evropský kapitalismus), ale na pozitivní postoj ke komunistickým diktaturám jsou Američané stále hákliví. Včetně té bílé pracující třídy, kterou měl Sanders přebrat Trumpovi.

Joe Biden není Hillary Clintonová

Podle Michaela Durčáka si Trump Bidena namaže na chleba. Trump se stylizuje do role antiobamy, zatímco Biden by mohl klidně kandidovat pod jménem Barack Obama II.

Durčák jde dokonce tak daleko, že Joe Biden je pro něj „vlastně takové pokračování Hillary Clintonové“. K tomu jen stručně: Joe není Hillary. Pro Clintonovou byla role Obamovy nástupkyně obtížná, jen o osm let dřív proti němu vedla nevybíravou kampaň, a proto působila silně neautenticky.

Biden, který naposledy nekandidoval kvůli tragickému úmrtí v rodině, v této roli autentický je. Prvního černého prezidenta podporoval celých osm let, nikdy jeho pozici ani náznakem nepodkopával.

Na přebrepty 1:1

Na čem Trump podle Durčáka bývalého viceprezidenta dostane, jsou Bidenovy přeřeky. Biden například v debatě prohlásil, že od roku 2007 padlo za oběť střelbě 150 milionů Američanů, reálně šlo o necelých 430 tisíc.

Jsem si jist, že tuto Bidenovu slabinu se Trump pokusí zužitkovat. Jen by si měl dát pozor, aby se nestřelil do nohy. Sám třeba při projevu ke Dni nezávislosti neopomněl pochválit americké revolucionáře, jak v 18. století dobývali letiště.

Michael Durčák říká, že Bidenových přebreptů lze najít desítky. Toto video jich nasbíralo u Trumpa jen za dva měsíce roku 2017 víc než deset. Třeba svého tehdejšího poradce Johna Boltona, prominentní personu americké politiky, Trump překřtil na Mika.

Přesto Biden problém má. Teprve v dospělosti překonal koktání a v některých vypjatých chvílích se mu vada vrací. Záleží na něm a jeho kampani, jestli se Trumpovi umožní přesvědčit veřejnost, že jde o senilitu a Bidenův problém je větší než prezidentův.

Kmeny americké politiky

Na konci roku 2018 vznikl v neziskovce More in Common zajímavý výzkum, který osvětluje politickou polarizaci americké veřejnosti. Ukazuje, že polarizovaná je především takzvaná hlasitá menšina (progresivní aktivisté a zarytí konzervativci), která tvoří dohromady 16 % populace. Zhruba 67 % populace (tradiční i pasivní liberálové, politicky neangažovaní a umírnění) tvoří takzvanou vyčerpanou většinu, vyčerpanou chováním a projevy hlasité menšiny.

Sandersova kampaň podle mě stojí především na levicové části hlasité menšiny, zatímco Biden mobilizuje unavenou a vyčerpanou většinu.

Sedm kmenů

Jemnější členění americké společnosti podle politických postojů vypadá podle More in Common takto:

Progresivní aktivisté – 8 %
Najdete je na sociálních sítích, politika je baví. Jde jim o témata jako rovnost, férovost a celkové směřování USA. 99 % odmítá Donalda Trumpa.

Tradiční liberálové – 11 %
Opatrní idealisté. Věří demokratickým institucím, cení si kompromisu a tolerance. Všimněte si, že Trump i Sanders oproti tomu vyhlašují válku „establishmentu“ a zasévají nedůvěru v tradiční instituce.

Pasivní liberálové – 15 %
Cítí se izolovaně, vyhýbají se diskuzím o politice. Politiku a okolnosti svého života vidí fatalisticky, jako něco, na co nemají vliv.

Politicky neangažovaní – 26 %
Nedůvěřiví, pesimističtí. Mají sklony k patriotismu, ale příliš se nezapojují do politického života.

Umírnění – 15 %
Informovaní, angažovaní, s důvěrou v občanskou společnost. Víra je často nedílnou součástí jejich života, odmítají extremismus všeho druhu.

Tradiční konzervativci – 19 %
S náboženskými sklony, moralisté, patrioti. Věří v osobní odpovědnost a soběstačnost

Zarytí konzervativci – 6 %
Silně politicky angažovaní. Nekompromisní konzervativci, kteří si o sobě myslí, že jsou poslední obránci tradičních hodnot, které čelí útokům ze všech stran. 98 % jich schvaluje prezidentování Donalda Trumpa.

Biden má proti Trumpovi největší šanci

Kterýkoliv kandidát (Biden i Sanders) bude proti Trumpovi v nevýhodě už proto, že úřadující prezident je vždycky favorit.

Demokratům by mohlo pomoct, pokud by se před volbami výrazněji projevily ekonomické dopady koronaviru. A také pokud bude mít větší část veřejnosti pocit, že se Trumpova administrativa v krizové situaci chová nekompetentně.

Obvyklým argumentem pro Sanderse je, že levicovým populismem Trumpovi přetáhne některé voliče. To ale není jisté. Buď Trump dělá z jejich pohledu všechno dobře a není potřeba ho měnit za jeho kopii. Nebo se Trumpovi v očích voličů nedaří, ale pak nebudou mít důvod ho jít podpořit ani proti Bidenovi.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Sanders by navíc odehnal další voliče. Aspoň část demokratů, pro které je i podle Ďurčáka příliš radikální, by v případě duelu Trump versus Sanders zůstala doma. Kromě toho řada republikánů, která je nespokojená s prezidentem Trumpem, dávala najevo, že pokud demokraté nominují někoho rozumného, půjdou ho proti prezidentovi podpořit.

Někdo rozumný v tomto případě znamená někdo, kdo si nemyslí jako Trump a Sanders, že volný obchod a globalizace jsou zlo, zatímco obchodní války jsou dobro.

Například Joe Biden.

Zatímco za Berniem Sandersem stojí hlasitá menšina levicových aktivistů, která odpuzuje zbytek společnosti svým hulvátským chováním, Joe Biden oslovuje vyčerpanou většinu.

Samozřejmě byli i jiní kandidáti, kteří byli pro tyto voliče přijatelní. Ale od začátku bylo jasné, že i kdyby takový Pete Buttigieg nebo Michael Bloomberg prošli primárkami, nebudou s to mobilizovat černé voliče, jako se to už teď daří Bidenovi.

I když Biden dost možná souboj s Trumpem prohraje, z demokratů na skladě je jediný, kdo proti němu má šanci.

Snímek Joea Bidena slavícího sukces ve volebním superúterku: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo