Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nerdové o koronaviru

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
9. 3. 2020

Dále: úspěchy a neúspěchy postbabišovských médií, v čem je Johnson lidovější než Trump – a zase ta Matějčková.

Nerdové o koronaviru

„Vzdělání se často formuluje v tom smyslu, co všechno vám má dát, já bych tvrdila, že by vám spíš mělo něco vzít,“ říká Tereza Matějčková Janu Němcovi v dalším zadumaném rozhovoru.

Jakub Jetmar odvedl kus práce na analýze první pětiletky šesti „postbabišovských“ médií. Studna informací, budu se vracet. (Mimochodem: s Ondřejem Slišem připravuje Jakub pro Mediář výběr čtení Nedělní příloha internetu, taky doporučuju – a jejich rozhovory a medailony můžete pravidelně číst ve Finmagu.)

Albert Kšiňan a Petr Doležal se od demontáže mediálních výstupů Marka Dvouleté-dítě-má-být-doma-s-mámou Hermana dostávají k zamyšlení nad tím, jaké nároky bychom měli na psychologii a psychology klást.

Tak ale už fakt poslední ohlédnutí – nejlepší filmy poslední dekády, opět podle Salonu Práva.

Anglicky

O koronaviru líp/zajímavěji než jiní píší nerdové, z nichž už většinu známe: Scott Alexander (klasický insight porn), Jacob Falkovich (že jsou ostatní v klidu, není důvod ke klidu), Zeynep Tufekci (připravit se je občanská povinnost), jacísi preppeři (jak se vlastně připravit), Slavoj Žižek (variace klasiky, tentokrát sejdeme se na JIPce, nebo v komunismu).

Yves Smith obhajuje Borise Johnsona jako státníka, který na rozdíl od Donalda Trumpa pro své voliče z řad pracujících opravdu něco dělá.

Rozhovor s Williamem Gibsonem, mimo jiné i o Johnsonovi a jeho poradci Dannielu Cummingsovi, který do konzervativní státní správy hledá podivíny jako z Gibsonových románů.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo