Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tento text obsahuje 27 % koronaviru

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
2. 3. 2020

Dál v přehledu zajímavého čtení hledejte: poctu konzervám, analýzu dopadů regulace nájmů a nejlepší romány uplynulé dekády.

Tento text obsahuje 27 % koronaviru

O epidemii Covid-19 dobře píše Jiří Štefánek, v posledním shrnutí novinek mu, zdá se, dochází dřívější optimismus. Článek Petra Kučery o tom, co se zaplacenou cestou do rizikové oblasti zmůže a nezmůže pojištění storna, můžete číst jako servisní text i jako upozornění na ekonomické pobídky k šíření viru.

František Kalenda vypráví, jak se v Brazílii vzaly dva miliony lidí s japonskými kořeny.

Petr Houdek nejen o konzervách a otvírácích, ale o inovacích obecně. „Je v pravdě nepochopitelné, že skoro celé své dějiny byly kufry noseny. Až v roce 1972 byl podán první patent na kufr s kolečky a současné modely s teleskopickým držákem mají původ až roku 1991. Lidstvo dokázalo vynalézt antibiotika, vyrobit atomovou pumu či poslat člověka na Měsíc a přitom své kufry nosilo v rukou.“

Vědci ukázali, že především muži mají problém poznat flirt. Píše Pavel Kasík na Technetu, takže lepší než bleskoidní titulek.

Ještě jedno shrnutí desátých let v kultuře: Salon Práva vybíral to nejlepší ze světové beletrie. Z TOP 15 doporučuju Barnese, oba Houellebecqy, Alexijevičovou, Tao Lina a Han Kang.

[Audio] Hokejový útok Bělíček – Barša – Šplíchal v prvním díle nového podcastu Kolaps. Z podcastové stáje Alarmu doporučuju kulturní Pop s LP Fishem a Táňou Zabloudilovou, kteří by byli skvělá dvojka vyšetřovatelů v televizní detektivce.

Anglicky

James Hamblin o koronaviru v širších historických, ekonomických a politických souvislostech. (OK, ne zas extra širokých, ale širších ano.)

Pátral jsem po tom, co vlastně víme o efektech regulace nájmů, a shrnutí od Rebeccy Diamond mi z prozkoumaného přišlo jako nejpoctivější. „Rent control appears to help affordability in the short run for current tenants, but in the long-run decreases affordability, fuels gentrification, and creates negative externalities on the surrounding neighborhood.“

Palo Fabuš vzpomíná, jak „Máslo group“ na začátku nultých let, ještě před módou flash mobs, hackovalo realitu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo