Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Humanitární organizace CARE: Česká pomoc v Etiopii

PR článek
PR článek
9. 12. 2019

V Etiopii potřebuje humanitární pomoc 8,8 milionu lidí. Hladovějí v důsledku přírodních katastrof a etnických konfliktů. Jak zde pomáhají peníze z České republiky?

Humanitární organizace CARE: Česká pomoc v Etiopii

Sucha, která dříve přicházela každých dvacet nebo deset let, se teď opakují téměř každým rokem. Komunity pastevců v Etiopii musí měnit své zvyky a přizpůsobit se novým podmínkám. Humanitární organizace CARE od července do září 2019 pomohla 493 tisícům zasaženým obyvatelům Etiopie.

Jak pomáháme

CARE Česká republika, jež je součástí globální humanitární organizace CARE, působí v oblasti Borana na jihu Etiopie již druhým rokem. V rámci projektu „Zvýšení odolnosti vůči katastrofám v Borana Zone, Etiopie“ podporujeme místní obyvatele tak, aby předcházeli případným krizím a stali se nezávislými na vnější pomoci. Jak to děláme?

  • SPOLEČNĚ PLÁNUJEME: přizveme členy komunity (ženy, muže, starší i mladé), zástupce vlády a technické experty. Rozdělíme si úkoly a vytvoříme dlouhodobé, ale i akční plány připravenosti na katastrofy.
  • PROPOJUJEME TRADIČNÍ A MODERNÍ: propojíme meteorology a zkušené znalce, kteří umějí předpovídat počasí podle chování zvířat a změn v přírodě. Předpovědi jsou důvěryhodné a zároveň specifické pro místní komunitu.
  • PODPORUJEME PŘÍSTUP K INFORMACÍM: pomáháme budovat systém komisí včasného varování – informace o nadcházejících katastrofách se tak šíří rychle. Lidé mají šanci se připravit a jednat včas.
  • PLÁNY MĚNÍME V AKCI: komunity podporujeme v jejich úsilí a poskytujeme jim praktické workshopy – příkladem může být budování zdrojů vody, seníků, nebo opatření na ochranu proti erozi půdy a šetrnou správu pastvin.

Pracovník CARE vysvětluje, jak učí zpevňovat půdu místní obyvatele tak, aby ji neodplavily krátké, ale prudké deště. Foto: Lenka Pešková/CARE

Příprava na sucho

Jedním z příkladů pomoci CARE je organizace praktických workshopů, jejichž cílem je posilování komunit a jejich příprav na období sucha. Pravidelným účastníkem kurzů je také pan Kararsa. Jeho rodina je závislá na chovu koz. Ten se pro něj a jeho rodinu stává v důsledku klimatických změn stále obtížnějším. Období sucha jsou delší a intenzivnější, zatímco období dešťů jsou kratší, prudší. Voda se nestíhá vsakovat do země a způsobuje záplavy.

V minulosti pan Kararsovi chyběly přesné informace o změnách počasí. Díky systému včasného plánování podpořeného programem CARE lidé jako je pan Kararsa vědí, kdy nastanou kritická sucha. Na workshopech se naučí, jak se na ně připravit, aby nezůstali bez prostředků. Dříve si například lidé v Karasově komunitě balíky sena kupovali. Dnes jsou si schopni seno do zásoby připravit sami a vybudovat vhodné seníky. V případě nastupujícího dlouhodobého sucha prodávají části stáda a nakupují potraviny pro vlastní potřebu. Díky tomu mohou nejen přežít, ale vést i důstojné životy.

Farmář Kararsa. Foto: Glenn Shaw/CARE

Česká pomoc

Projekt, díky kterému bude 900 000 lidí lépe připraveno na sucho, byl finančně podpořen dárci CARE Česká republika a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky. Děkujeme. CARE v činnosti podporuje i řada českých firem, které už dnes ví, že jejich společenská odpovědnost firem (CSR) je důležitá. Zvyšují tak nejenom svou prestiž, ale především pomáhají lidem, kteří se ocitli v nouzi. Máte zájem stát se našimi partnery? Napište nám na care@care.cz. Projekty CARE můžete finančně podpořit na www.balikypomoci.cz.

Úvodní fotka: Příprava zásob sena. Lenka Pešková/CARE

CARE je jednou z nejvýznamnějších mezinárodních humanitárních organizací na světě. Po celém světě zachraňuje životy, podílí se na odstraňování chudoby a zasazuje se o genderovou rovnost. Byla založena v roce 1945 v USA na pomoc válkou zničené Evropě. Jen Československu poskytla CARE v letech 1946–1950 pomoc v hodnotě 32,8 milionu korun. Dodnes pomáhá těm nejzranitelnějším, zejména ženám a dětem. S nástupem komunismu se povědomí o CARE v České republice vytratilo, dnes však můžeme pomáhat také my. Pobočka CARE Česká republika byla založena v roce 2007. I díky laskavosti českých dárců podpořila CARE v roce 2018 více než 56 milionů lidí. Aktuálně působí ve 100 zemích po celém světě.

www.care.cz

Care česká rozvojová agentura
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo