Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Komik a jeho svět. Volodymyr Zelenskyj ovládnul Ukrajinu totálně

Luboš Palata
Luboš Palata
23. 7. 2019
 5 034

Rozčarování z „tradičních politiků“ vyneslo televizního producenta a komika Volodymyra Zelenského k nebývalé moci. Na jaře se stal ukrajinským prezidentem, teď jeho strana získala většinu v parlamentu. Otázka je, jestli Ukrajina vydrží, pokud i on selže.

Komik a jeho svět. Volodymyr Zelenskyj ovládnul Ukrajinu totálně

Náš prezident, náš parlament, naše vláda. Volodymyr Zelenskyj a jeho – do značné míry stále ještě virtuální – strana Služebník lidu berou na Ukrajině doslova všechno. V nedělních parlamentních volbách, které Zelenskyj oproti řádnému říjnovému termínu maximálně urychlil, se Služebníkovi jako prvnímu v historii samostatné Ukrajiny podařilo ovládnout Verchovnou radu, ukrajinský jednokomorový parlament, tak, že k vytvoření vlády nebude potřebovat žádného koaličního partnera.

Míchaný systém

V jednokomorovém parlamentu bude mít silnou většinu, asi 250 poslaneckých mandátů ze 450 křesel. Většina je ale ve skutečnosti ještě silnější, protože 28 křesel patřících poslancům za Ruskem okupovaný Krym a Donbas zůstalo neobsazených.

Volby do Verchovné rady probíhají podle zvláštního, smíšeného volebního systému: polovina křesel se rozděluje poměrně, volí se stranické kandidátky, polovina poslanců se volí většinově: kandidát s nejvyšším počtem hlasů má mandát.

Třiačtyřicet procent hlasů, které Zelenského strana získala v poměrných volbách, doplnilo téměř 130 poslanců zvolených většinově. V této „přímé volbě“ získalo poslanecké křeslo také na padesát nezávislých kandidátů, často lokálních oligarchů. Ti v minulosti hrávali roli jazýčku na vahách a měli z toho značné výhody. Jenže tentokrát je Zelenskyj nebude potřebovat. A tohle volební období bude jejich labutí písní i proto, že v příštích volbách se už většinový systém nebude používat. Zelenskyj navíc oznámil, že zruší to, co řadu z nich na poslaneckém mandátu přitahovalo (a kvůli čemu investovali nemalé peníze do volební kampaně) ještě víc než možnost výnosných politických obchodů. Totiž rozsáhlou poslaneckou imunitu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Političtí podnikatelé končí. Ti staří určitě

Ukrajina není prezidentská, ale ani parlamentní republika. Hybrid. Prezident má výlučné pravomoci v otázkách zahraniční politiky a obranné politiky. S jednobarevnou většinou v parlamentu může ale Zelenskyj (a jeho nejbližší okolí) koncentrovat do svých rukou moc způsobem zatím na Ukrajině nevídaným. A vzhledem k tomu, že Služebník lidu byl registrován jako politická strana loni na jaře a fakticky pořád existuje spíš jen na papíře než v reálu, vtírá se otázka, jestli končící lokální „političtí podnikatelé“ jen neudělali místo své celostátní verzi.

Kdo jsou lidé, kteří za Služebníka lidu kandidovali? „Velkou skupinu, asi až 35 lidí na kandidátce, tvoří Zelenského byznyspartneři z jeho televizních projektů. Pak jsou tam protikorupční aktivisté a zbytek ti, o kterých se můžeme domnívat, že mají napojení na oligarchu Ihora Kolomojského,“ uvedl pro Český rozhlas Plus Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Jaký je jejich program? Těžko říct…

S jistou mírou zjednodušení by se Služebník lidu a jeho „program“ dal přirovnat k hnutí ANO po Babišových prvních parlamentních volbách.

Andrej Byčenko, hlavní sociolog Ukrajinského centra Aleksandra Razumkova, vřekl Deutsche Welle: „Dnes je z Ukrajiny nejchudší země Evropy, máme nejnižší platy, nejnižší HDP na hlavu, nikdo se nestěhuje sem, zato vystěhovalectví je velmi vysoké.“ Jak Babiše, tak Zelenského vyneslo do křesla zklamání z dosavadní politiky a populistické slibování.

Krok do neznáma

Zelenskyj sice není zdaleka tak bohatý jako Babiš, i když i on je dolarový multimilionář, je ale o mnoho let mladší. Netáhne s sebou zátěž typu kontakty s komunistickou tajnou policií nebo privatizační stíny.

Na druhou stranu se ale Zelenskyj pohybuje v daleko těžším politickém terénu než Babiš. Ukrajina není ani v NATO, ani v Evropské unii. Pomoc Západu a přidružení k Unii drží sice Ukrajinu nad vodou, ale zchudlá země nebohatne. Miliony Ukrajinců pracujících na Západě, včetně Česka, zlepšují neutěšenou sociální situaci v zemi, ale zároveň to Ukrajině pouští žilou. Chybějí doktoři, inženýři, IT odborníci, učitelé... Země musí dávat pět procent domácího produktu na armádu, aby udržela frontu na východě a odradila Rusko od dalších nájezdů.

Co se ale stane, pokud Zelenskyj a jeho strana své voliče zklamou? Babiše v Česku můžou vystřídat ODS, nebo Piráti, na Ukrajině ale ve volbách obsadila druhé místo Opoziční platforma, strana která otevřeně hlásá dohodu s okupační ruskou mocí. Její proruský program podpořilo i za současné situace 13 procent Ukrajinců, zatímco pro Evropskou solidaritu bývalého prezidenta Petra Porošenka hlasovalo jen něco přes osm procent voličů a pro Vlast Julie Tymošenkové ještě o pár desetinek méně. Jasně prorevropskou liberální stranu Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka podpořilo jen šest procent voličů.

Zelenskyj má teď tedy všecku moc, ale Ukrajina vstupuje do velkého neznáma. Vladimir Putin možná doufá, že velké nadšení pro bývalého televizního komika skončí dalším zklamáním, chaosem. Taková Ukrajina by mu Západ na hranice s impériem netahala.

Autor je redaktor Deníku. Úvodní fotka: home for heroes / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo