Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Singapur je Apple mezi státy

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
17. 6. 2019

Kromě pronikavé a provokativní úvahy o tom, v čem jsou si státy a firmy podobné, vybíráme kritiku ústních zkoušek nebo reportáž o programátorech, kteří automatizují do extrému.

Singapur je Apple mezi státy

Anglicky

  • O nejasném rozdílu mezi soukromými a veřejnými institucemi. Klikatá a dlouhá úvaha o otázkách, které mi stále víc vrtají hlavou. Nedá se shrnout, musí se přečíst. „I’ve come to think of Singapore as the Apple of countries. It’s not a liberal setup, but a heavily opinionated framework for living, from the criminal punishment system, to the government’s 99 year land leases to inhabitants. If you like it, it’s a really nice place to live. If you don’t, well then you won’t.“
  • Protože mi applet IFTTT každý pátek háže do to-do v Trellu, že se mám ozvat někomu, komu jsem se dlouho neozval, zaujalo mě panoptikum programátorů, kteří automatizují maximum aspektů svého života, včetně komunikace s příbuznými.
  • Druhou horu Davida Brookse jsem nedočetl, protože mi většina myšlenek přišla stejně banálních jako Lise Millerové. Ale samotná ústřední metafora, podle které člověk někdy po třicítce zdolá svou první horu, tedy víceméně dokáže, co si v pubertě předsevzal, zjistí, že achievementy samotné ke štěstí nestačí, a začne se rozhlížet po hoře druhé, míň materiální a víc spirituální, ta se mi líbila.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo