Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Všechnu moc Zelenskému. Ukrajinský prezident začal vládnout tvrdou rukou

Luboš Palata
Luboš Palata
23. 5. 2019
 21 646

Prezidentský úřad už má. Teď chce Volodymyr Zelenskyj taky vládu a většinu v parlamentu.

Všechnu moc Zelenskému. Ukrajinský prezident začal vládnout tvrdou rukou

Volodymyr Zelenskyj převzal úřad a na konci července se Ukrajina vydá k předčasným volbám do parlamentu. Nový prezident začal vládnout tvrdou rukou.

Na jeho chování vlastně není nic neobvyklého nebo nepochopitelného. Ukrajinská ústava nedává prezidentovi dostatečné pravomoci k tomu, aby dokázal efektivně vládnout bez podpory parlamentu a bez vlády, která mu bude nakloněna.

Přesvědčit se o tom mohl prezident „oranžové revoluce“ Viktor Juščenko, kterému nestabilní podpora v parlamentu a měnící se kabinety – jednu chvíli spoluvládl s Viktorem Janukovyčem jako premiérem – nedovolily uskutečnit většinu plánů, takže v roce 2010 po pěti letech velkých, leč nenaplňovaných očekávání neslavně skončil v poli poražených a potupně musel předat prezidentský post právě Janukovyčovi.

Ukrajinci poslance rádi nemají

Ve své inaugurační řeči Zelenskyj tvrdě kritizoval dosavadní vládu a odcházejícího prezidenta Porošenka. Ostatně Blok Petra Porošenka zůstává Zelenskému a jeho rok staré straně Služebník lidu největším soupeřem.

Červencový termín voleb samozřejmě nahrává především Zelenskému. Proto konečně také předčasné volby necelého půl roku před řádným termínem vyhlásil. Podle průzkumů sice popularita jeho strany Služebník národa klesá, ale stále ji chce volit kolem čtyřiceti procent Ukrajinců. Je tedy velmi pravděpodobné, že se stane základem nové vládnoucí koalice a že Zelenskyj bude mít i spřáteleného premiéra podpořeného (pravděpodobně) i většinou v parlamentu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Porošenko se ale nevzdává. „Neodcházím z politiky a jsem připraven bránit všechno, čeho jsme za minulých pět let dosáhli,“ oznámil hned po své prohře v druhém kole prezidentských voleb bojovně. Porošenko se pořád může opřít o nejsilnější tým a je pravděpodobné, že jeho uskupení bude po předčasných volbách druhou nejsilnější stranou v parlamentu a hlavní opoziční silou vůči Zelenskému a jeho „prezidentské straně“.

Samotné rozpuštění parlamentu, které Zelenskyj zdůvodnil nedůvěryhodností současného zákonodárného sboru i tím, že vláda Volodymyra Hrojsmana v něm nemá jasnou většinovou podporu, novému prezidentovi u voličů neuškodí. „Ukrajinci nemají poslance rádi nemají, proto samotný krok vedoucí rozpuštění parlamentu je populární,“ uvedl ekonomický poradce současné vlády Ivan Mikloš, bývalý slovenský ministr financí.

Moc je málo

Otázka je, jestli Zelenskyj musel okamžitě v prvních hodinách v úřadu vyměnit náčelníka generálního štábu i šéfa tajných služeb. Pravomoci k tomu samozřejmě má, ale na druhou stranu je země stále v nevyhlášené válce s Ruskem. Ukrajinistka Lenka Víchová proto považuje takové mocenské zemětřesení za rizikové. „Svým krokem oslabil Ukrajinu,“ tvrdí Víchová. A dodává, že pokud jde o jeho cíl, ukončit válečný konflikt na východě země, má minimální manévrovací prostor. Ve svém inauguračním projevu sice oslovil obyvatele východu země v ruštině, nabídl separatistům výměnu zajatců, ale klíč k řešení leží v Moskvě. Ta zatím se Zelenským nekomunikuje, Putin mu ani nepoblahopřál ke zvolení a situaci v Doněcku a Luhansku naopak Moskva dále vyhrotila plánem na rozdávání ruských pasů tamním Ukrajincům.

Také v ekonomice nemá Zelenskyj takříkajíc kde brát. Ukrajina sice zažívá už několik let po sobě mírný hospodářský růst, ale nedostala se stále na úroveň roku 2014, kdy začal otevřený konflikt s Ruskem. Velmi problematické je také stále zjevnější napojení Zelenského a jeho administrativy na kontroverzního podnikatele Ihora Kolomojského, jehož krachující Privat bank byla za vynaložení obřích prostředků zestátněna, což jejím ukrajinským klientům zachránilo v přepočtu miliardy korun.

Na velké hospodářské experimenty Ukrajina nemá kondici, je závislá na úvěrech a pomoci MMF, Spojených států a Evropské unie. Takže je otázka, co ze svých předvolebních slibů zlepšení situace normálních Ukrajinců bude moci Zelenskyj splnit.

Zvlášť když už za rok či dva bude dokončena druhá větev plynovodu Nordstream, takže Rusko už nebude potřebovat Ukrajinu ani jako tranzitní zemi. A Ukrajinu přijde o miliardy. Dolarů.

Moc na konci června po předčasných parlamentních volbách Zelenskyj zřejmě bude mít. Jenže moc je pořád málo. Konec podivné války s Ruskem, zefektivnění fungování země, snížení korupce, výrazné zvýšení hospodářského výkonu – to všechno nemá a nebude mít tak docela v rukou. Budoucnost je ve hvězdách. A bohužel největší z nich je ta rudá nad Kremlem.

Autor je redaktor Deníku. Na úvodní fotografii Volodymyr Zelenskyj během inauguračního ceremoniálu, při kterém oznámil, že vymění ministra obrany, šéfa tajné služby, generálního prokurátora a ministrům doporučil vzít tužku a podepsat rezignaci a rozpustil parlament. Zelenskyj dřív dělal komika – a jak je vidět dávné umění kopanců do zadku nebylo zapomenutou s Laurelem a Hardym. Fotografoval Sergej Chuzavkov / Shutterstock

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo