Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čtyřikrát Žižek a Peterson

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
29. 4. 2019

Kromě shrnutí a kritik dlouho očekávaného střetu dvou populárních intelektuálů nabízí tento výběr čtení i ponor do experimentální filozofie nebo historické klimatologie.

Čtyřikrát Žižek a Peterson

O „debatě století“ mezi Slavojem Žižekem a Jordanem B. Petersonem psali Petr Bittner a Martin Vrba („[D]ošlo k setkání socialisty a konzervativce, kteří si společně zanadávali na vyloučeného třetího, tedy liberála. Namísto dialogu mezi socialistou a konzervativcem se tedy možná měl odehrát spíše trialog, do něhož by byl přizván zástupce liberální linie. Teprve tehdy by si na své přišli jak milovníci vážných debat, tak i ti, kdo dychtivě očekávali brutální řež.“)

Ondřej Trhoň se ptal Joshuy Knobeho na jeho fascinující obor – experimentální filozofii.

A ještě jeden hezký název profese: historický klimatolog. „Hydrometeorologické údaje hledá třeba v dopisech nebo ekonomických pramenech z posledního tisíciletí a pomáhá skládat mozaiku změn klimatu v českých zemích.“

Apolena Rychlíková připravila pro Heroine medailony nejviditelnějších českých političek současnosti: první a druhý díl.

„Že je něco společenské tabu, může znamenat prostě to, že má jedna ze dvou stejně velkých skupin o fous lepší koordinaci.“ Opět duchaplný Scott Alexander mmj. o tom, proč ve veřejné debatě téměř chybí obhájci eugeniky, i když jí je téměř polovina společnosti nakloněná.

Jak se pracuje knihovníkům v době, kdy veřejné knihovny nahrazují denní stacionáře pro bezdomovce? Těžko.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo