Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak prohlédnout mlhu války

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
18. 2. 2019

Mezi špatnými zprávami tentokrát i mírně povzbudivé: s hmyzem je to špatné, ale ne tak špatné, že by musel do sta let zmizet. A u Stalina na Letné netřeba stavět, stačí uklidit.

Jak prohlédnout mlhu války

Politoložka Kateřina Smejkalová: Lůzou na truc. O sjednocení Německa, které ani po třiceti letech neskončilo.

Sociolog Karel Černý o několika problémech plynoucích z přiřazování novinářů k vojenským jednotkám a reportování bez odstupu, z přední linie. „Válečné reportáže z Afghánistánu nebo Iráku jsou dnes pro diváka zcela zaměnitelné – jakkoliv jsou oba konflikty zásadně odlišné. Novináři a redakce soutěží, kdo bude mít atraktivnější a aktuálnější záběry z boje, zapomínají však zmateným divákům vysvětlit příčiny a kontext konfliktu, takže lidé hledají odpovědi v konspiračních teoriích a na sociálních sítích.“

„Vedení Prahy by se mohlo hecnout a během následujících čtyř let pro Stalinův pomník vůbec žádný nový projekt nepřipravovat. Stačilo by na místě uklidit.“ Táňa Zabloudilová má point – a vtipně polemizuje s Jindřichem Šídlem, což by se mělo stávat častěji.

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě si magazín Universitas připomněl výběrem medailonů deseti vědkyň.

Ondřej Trhoň o meditativních počítačových hrách, Euro Truck Simulatoru a Radiohead.

Při rešerších pro nový papírový Finmag jsem narazil na devět let starý, ale nestárnoucí článek Tomáše Kučery o „mlze války“ a způsobech, jakým se s ní vojevůdci vypořádávali.

Chci Chytré čtení v pátek

Anglicky

Vymře do sta let všechen hmyz, jak opakují i česká média? Entomolog Alex Wild na Twitteru přesvědčuje, že ačkoliv problém máme a veliký, autoři původní studie pracují s kusými daty příliš kreativně.

Antropolog Jason Hickel napsal otevřený dopis Stevenu Pinkerovi a Billu Gatesovi, ve kterém se snaží tlumit jejich optimismus ohledně boje s chudobou kritičtějším čtením statistik. Třeba: jak může být víc podvyživených než chudých?

Reportáž z comebacku komika Azize Ansariho, jehož kariéru loni přerušilo a) sexuální obtěžování, b) obyčejné nepodařené rande. („Víte, kdo udělal před osmi lety něco dementního? Ha? VĚTŠINA LIDÍ.“)

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo