Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak Stalin zrušil víkendy a matky porodily smrt

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
15. 10. 2018

K tomu změny klimatu, epidemie drog a konec jednoho slavného přátelství; ani tenhle výběr čtení nebude veselý.

Jak Stalin zrušil víkendy a matky porodily smrt
  • Petr Houdek na Finmagurecenzuje 21 lekcí pro 21. století Juvala Noacha Harariho: „Četba Harariho nenuceně dává pocit moudrosti, jeho osobní historiky jsou vtipné a nitka jeho děl v duchu: naše interpretace vlastní identity, událostí či společnosti je vždy poplatná nějakému historickém mýtu, fikci či limitovaném příběhu – umožňuje v diskuzi uzemnit kohokoliv. Nápady, jak problémy řešit, ale Harari svět neobohatil.“
  • Umí Meda hada? Leda alternativní magor by ji pochválil – „Alternativní magor“ píše magorovi z ODS.
  • Pracuje víc Romů, než tvrdí Zeman. – Problém s fact-checkingem nenávistných, paušalizujících výroků: v důsledku pomáhají legitimizovat jejich autory, kteří mohou kontrovat, že se spletli v čísle, ale v jádru měli pravdu.
  • Tomáš Poláček mluvil s Martinem Reinerem o konci nakladatelova přátelství s Michalem Vieweghem a o politice. (Po publikování článku se Reiner stal dík panašování zastupitelem za Žít Brno na Brně-střed.)
  • „Drogy jsou dnes průvodním jevem změny, jako to byly morové epidemie během přechodu z feudalismu na kapitalismus. Tehdy jste měli černou smrt, protože se lidi sestěhovali na jedno místo, začali žít v bezprostřední blízkosti a z toho vznikla spousta chorob. Dnes rovněž zažíváme společenskou změnu, přecházíme od kapitalismu ke konceptualismu. A drogy jsou epidemií naší doby,“ říká autor románu Trainspotting Irvine Welsh.
Chci Chytré čtení v pátek

Anglicky

Čerstvý Finmag

Šéfredaktor doporučuje: Dobrý pedagog vysvětlí průšvih českého vysokého školství tak, že porozumí i žák základní školy. Na pomoc si Tomáš Fürst bere ožungry z Horní Suché.


Kašpárek doporučuje: Na hodinách informatiky děti formátují text ve Wordu. Kdo je naučí to opravdu podstatné? Silvie Zeman a Klára Štouračová a kurzy IT gramotnosti makeITtoday.


Redakční vegetarián doporučuje: Neřízená střela řezník Fanda Kšána vás naučí milovat masožravého bližního svého. Jestli ne, nemáte rádi lidi. A kdo nemá rád lidi, nemá rád zvířata.

Koupit Finmag
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo