Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Incel inside

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
14. 5. 2018

Existuje právo na sex?

Incel inside

Na Finmagu vyšla moje dvoudílná kritika první české knihy o anarchokapitalismu. A Lukáš Kovanda se ptá, co by asi Karl Marx řekl na lidi, kteří mu zaplatili a odhalili nový pomník v Trevíru.

Všechny články nominované na letošní Novinářskou cenu si můžete stáhnout v jednom souboru.

David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd k případu Alfieho Evanse. A ještě odlišný pohled Víta Kučíka.

Jak by vypadala mapa Evropy, kdyby se hranice překreslily podle toho, do kterého hlavního města se dostanete nejrychleji? (via Adam Javůrek) – A jak mapa světa se sedmi stejně lidnatými superstáty?

Chci Chytré čtení v pátek

Anglicky

Má společnost přerozdělovat sex podobně jako bohatství? V čase masakrů páchaných incely, „nedobrovolnými celibátníky“, ne tak úplně absurdní otázka. Do tématu uvádí Alex Tabarrok. Robin Hanson je spíš pro, Alex Nichols proti. A existuje vůbec právo na sex?

Vědci zjistili™, že to byl to strach ze ztráty výsadního postavení, ne materiální nedostatek, co nahnalo Trumpovi voliče.

Druhý nejcitovanější vědecký článek zmínili editoři Wikipedie 21tisíckrát. První skoro třímilionkrát. O čem je?

Když jsme u Wikipedie, narazil jsem na ní na fascinující jazyk: baskicko-islandský pidžin. Kromě promíchání dvou už tak dost zvláštních řečí při plavbách po moři mě baví ukázkové fráze: „Dám ti sušenku a kvašený nápoj.“ – „Kup si svetr.“ – „Za kolik ponožek?“

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo