Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zeman 2.0

Pavel Jégl
Pavel Jégl
29. 1. 2018
 6 185

Zeman porazil neZemana. Andrej Babiš důvod k radosti nemá. Čeká ho jiný, obtížnější Zeman.

Zeman 2.0

Miloš Zeman se chystá na druhou prezidentskou pětiletku. Jeho vyzyvatel Jiří Drahoš může počkat na lepší počasí a pak vyrazit na chatu u Kamýku nad Vltavou.

Pro mnoho voličů byl pouhým neZemanem. A to na vítězství nakonec nestačilo. Televizní debaty odhalily jeho politickou nezkušenost a naivitu. První (na Primě) pro něj vyzněla katastrofálně, druhá (v České televizi) jen o něco líp.

Sondy agentury Kantar TNS pro Českou televizi ukazují, že za Zemanovým vítězstvím byla zejména mobilizace jeho voličů po prvním kole. Lze tušit, že ve druhém kole hlasovalo pro obhájce prezidentství víc těch, kteří chtějí za premiéra Andreje Babiše. A také těch, kteří se obávají přílivu muslimských hord do české kotliny – především voličů SPD a KSČM. Na ně inzeráty a plakáty s heslem Stop imigrantům a Drahošovi nepochybně zapůsobily.

Právní filozof Jiří Přibáň v Otázkách Václava Moravce podotkl, že na prezidentské vlajce by příštích pět let mohlo být napsáno namísto Pravda vítězí heslo Strach vítězí. Na českou realitu by to sedlo přiléhavě. Vždyť už před pěti lety v souboji s Karlem Schwarzenbergem pomohl Zemanovi vyhrát strach – ze sudetských Němců.

Spokojeni?

Politické zvíře

Zemanovi voliči teď mají důvod k oslavě. Myslí si ale, že prezident bude schopen další pětiletku na Hradě ustát, přesněji řečeno, usedět?

Už když řídil vládu jako premiér, stěžoval si Zeman, že je unavený. Přirovnával se k nosnému stupni rakety, kterému vyhořelo palivo, a v roce 2002, kdy mu bylo 58, odešel do předčasného důchodu na Vysočinu. Deset let tam objímal stromy.

V kampani před prezidentskými volbami v roce 2013 dostal otázku, jestli by kandidoval na prezidenta i podruhé za pět let. „Proboha ne! To by mi bylo 73 let. I když uznávám, jak ukazuje pan Schwarzenberg, že i v 73 nebo v 74 letech se lze ucházet o funkci prezidenta, já se domnívám, že zhruba ta hranice 70 let je hranicí mezi létem a podzimem života,” pravil v rozhovoru pro web iDnes.cz.

Nakonec ale v Zemanovi přes jeho chatrné zdraví převážily politické instinkty, projevil se jako Aristotelem definovaný „politický živočich“ (zóon polítikon), jinak také „politické zvíře“, které jde za svou kořistí – prezidentstvím.

Mám za to, že v jeho případě se patří připomenout úvahu Karla Čapka: „Myšlenka (že člověk je politické zvíře) je náramně moudrá. Není jenom docela jasno, mínil-li tím Aristoteles, že člověk je podivné zvíře, které dělá politiku, nebo že člověk, který dělá politiku, je s odpuštěním zvíře. Obojí výklad má něco do sebe.“

Zeman & Babiš

Politické zvíře Zeman během debaty v České televizi ujišťovalo, že ve své druhé pětiletce bude míň cenit zuby a útočit. Slibovalo, že bude pokornější a vstřícnější. Bude prý víc naslouchat názorům těch, kteří s ním nesouhlasí. A slíbilo, že „šrapnelů ubude“.

Hned v sobotu, nadopován čerstvým vítězstvím, se však Zeman pustil do „novináře-mutanta“. K tomu chrlil „bonmoty“ o pitomých žurnalistech a politicích, jejichž inteligence je „podstatně nižší než inteligence průměrných lidí“.

Je tedy hned zkraje jasné, že na svém dryáčnickém stylu Zeman nic měnit nebude. Změnit se ale může jeho vztah k Andreji Babišovi. A také změní.

Miroslav Korecký na webu iDnes píše, že „z podzimních voleb vzešlý tandem Babiš–Zeman byl hradní volbou potvrzen a prodloužen možná na několik příštích let“. Soudím však, že to je příliš zjednodušený pohled. Mám za to, že vztah Zemana-prezidenta 2.0 k Babišovi bude složitější. Ti dva už spolu na tandem nenasednou.

Babiš byl pro Zemana dobrý k tomu, aby si vyřídil účty se „zrádci“ v sociální demokracii, kteří ho potopili při prezidentské volbě v roce 2003 (tedy i s Bohuslavem Sobotkou). A také s „tradičními“ protivníky z ODS a TOP 09. Teď je situace jiná.

Babišovi a Zemanovi sice zůstali někteří společní nepřátelé – Kalousek a Bakala – Sobotka je ale mimo hru a navíc prezidentské volby skončily. Zeman se už nemusí ucházet o Babišovu podporu, potažmo o podporu Babišových voličů. Vlastně už vůbec nemusí usilovat o ničí přízeň. Ve své vítězné řeči na podiu v Top Hotelu Praha upozornil, že zaznamenal své „poslední politické vítězství“ a že už ho nemůže potkat „žádná politická porážka“.

Dalo by se to vyložit také jako varování Babišovi. Na výroky, které si premiér dovolil vůči Zemanově družině, prezident nezapomene.

Zeman vs. Babiš

Zeman se brzy může vrátit do sociální demokracie – jako neformální autorita. Zplnomocněným ambasadorem mu tam bude Milan Chovanec, patrně příští předseda strany. Bývalý šéf vnitra hlásá: Vrátím stranu doleva. Mohl by ještě dodat: Vrátím ji k Miloši Zemanovi.

Nemohla by nakonec sociální demokracie hrát roli prezidentské strany?

Chovanec stál na podiu v Top Hotelu Praha mezi vybranými hosty během Zemanovy řeči. Nebyla to náhoda typu „šel jsem zrovna kolem“. Náhoda na pódium nepřivedla ani ředitele ČEZ Daniela Beneše, ba ani Tomia Okamuru. Natož další zajímavou figuru mezi Zemanovými podporovateli – Jaromíra Soukupa, majitele TV Barrandov a moderátora-samouka.

Z toho by se dal poskládat Zemanův vzkaz Babišovi: Čau Andreji! Už sis toho všiml? Ty máš ANO, já budu mít ČSSD! K tomu vliv na okamurovce a třešničkáře. A nevytahuj se s Mafrou. Já mám Barrandov!

Jistě, Babiš zůstává šéfem nejsilnější strany ve Sněmovně. Bez ANO vládu nikdo dohromady nedá. Zeman však pro něj bude spíš než spoluhráčem silným protihráčem. Lze tušit, že bude do vlády prosazovat své lidi.

Pro Babiše nebude Zeman snadným partnerem. Předpokládám, že nejen, že ve druhém termínu už spolu tandem nevytvoří. Pro popis jejich vztahu bude spíš než ampersand – Zeman & Babiš – přesnější předložka versus – Zeman vs. Babiš.

Foto Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo