Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál: Prezidentská kalkulačka

Ondřej TůmaPavel Slavík
Ondřej Tůma, Pavel Slavík
27. 12. 2017
 15 075

Celostátní referenda, rychlé přijetí eura, energetika, lidská práva, islamizace Evropy, sňatky homosexuálů. Vyzkoušejte si v naší kalkulačce, který z prezidentských kandidátů má na tato témata podobný pohled jako vy.

Volební speciál: Prezidentská kalkulačka

V posledních třech týdnech jsme publikovali odpovědi kandidátů na post prezidenta, které jsme od nich dostali v rámci našeho předvolebního dotazníku. Přinášeli jsme je v pořadí, jak k nám do redakce dorazily. Jen u současné hlavy státu jsme přes veškeré úsilí nepochodili, takže jste se museli obejít bez Miloše Zemana.

Stejně jako v případě voleb do Poslanecké sněmovny jsme se rozhodli podle názorů, které uchazeči o Hrad zastávají, sestavit volební kalkulačku. Ta by vám měla poradit, jak velkou názorovou shodu s nimi máte v otázkách, které považujeme za důležité.

Dobrý pomocník, ale vlastní hlava je vlastní hlava

Nejen kvůli absenci jednoho z nejvážnějších kandidátů musíme zopakovat, že volební kalkulačka by měla být jen zajímavou pomůckou. Rozhodně ne klíčovým vodítkem, podle kterého budete volit. Máte přece svoji hlavu! Podobný nástroj totiž musí z podstaty hodně zjednodušovat, ostatně i my jsme při přípravě té naší narazili na případy, které se dají jen těžko zařadit do jedné ze tří škatulek ANO/NE/NEVÍM.

Jak budete v prvním kole volit?

Ukázkovým příkladem je třeba odpověď Marka Hilšera, který v našem dotazníku k otázce, zda by jako prezident pověřil sestavením vlády politika, který by neměl ve Sněmovně zaručenou většinu, odpověděl: „NE. Pověřil bych toho, kdo by měl největší šanci sestavit většinovou vládu. Pověřovat někoho, kdo nemá většinu, nedává logiku.“ Aktuální vyjednávání o sestavení vlády však ukazuje, že ani ten, kdo má největší šanci zajistit si ve Sněmovně potřebných 101 hlasů, nemusí mít většinu vůbec jistou.

Dalším ukázkou toho, jak může být kalkulačka zavádějící, je otázka týkající se zákona umožňující sňatky homosexuálům. Kandidátů jsme se totiž ptali, zda by podepsali daný zákon. Odpověď Mirka Topolánka pak byla následující: „Podepsal, ale se zákonem bych vnitřně nesouhlasil. Byl jsem vždy pro to, aby páry stejného pohlaví měly v občanském zákoníku upravenou možnost po sobě dědit nebo mohly dostávat informace o svém zdravotním stavu. Nesouhlasím ale s tím, aby se jako úplná rodina uzákonilo cokoli jiného, než je tradiční koncept – máma, táta a děti, nebo abychom podporovali nové standardy.“

Po vyplnění naší kalkulačky a pročtení výsledků si proto ještě jednou nezapomeňte rozkliknout celý dotazník kandidátů, o kterých uvažujete. Kromě odpovědí ANO/NE/NEVÍM tam totiž najdete i jejich argumentaci.

Souhlasili byste s návratem k nepřímé volbě prezidenta?

Byli byste pro omezení institutu prezidentské milosti?

Má o složení rady ČNB rozhodovat jen prezident? Občas se soudí, že by bylo lepší ještě posvěcení parlamentu nebo vlády.

Měl by prezident pověřit sestavením vlády politika, který by neměl ve Sněmovně zaručenou většinu?

Souhlasil byste s možností vyhlásit celostátní referendum na základě petice?

Souhlasili byste s možností odvolat prezidenta v referendu?

Jste pro setrvání Česka v Evropské unii?

Měli bychom se snažit přijmout co nejrychleji euro?

Jste pro zrušení hospodářských sankcí vůči Rusku?

Máme trvat na dodržování lidských práv v jiných zemích, i když by to mohlo ohrozit náš vzájemný obchod?

Bojíte se islamizace Evropy?

Mělo by se Česko snažit co nejvíc omezit jadernou energetiku?

Chcete prezidenta, který by podepsal zákon umožňující sňatky homosexuálů?

Chcete prezidenta, který by podepsal zákon zakazující fyzické tresty dětí?

Chcete věřícího prezidenta?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Pavel Slavík

Pavel Slavík

Související témata

prezidentské volbyprezidentský dotazník
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo