Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník: Miloš Zeman

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
18. 12. 2017
 11 039

Jak reagoval Miloš Zeman na náš předvolební dotazník pro uchazeče o post prezidenta? Můžete si tipnout…

Prezidentský dotazník: Miloš Zeman

V posledních dvou týdnech jsme pravidelně publikovali odpovědi, které nám v rámci prezidentského dotazníku poslalo osm kandidátů na Hrad. Oslovili jsme i toho devátého, současného majitele klíčů. I přes několikeré urgence jsme však nakonec nepochodili a dostali zamítavou odpověď. „Děkujeme za nabídku, ale předvolebních akcí tohoto typu se v zásadě neúčastníme,“ napsal nám v SMS tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Zkrátka nejsme Parlamentní listy ani guru Jára z TV Barrandov.

O možnost porovnat, jak by se odpovědi třiasedmdesátiletého Miloše Zemana lišily od těch, které jsme dostali od zbývajících osmi kandidátů, bohužel přijdete. Pojďme si alespoň v krátkosti zrekapitulovat Zemanovo dosavadní působení v politice.

Během pražského jara vstoupil v roce 1968 do KSČ. O dva roky později byl vyloučen kvůli nesouhlasu s okupací vojsk Varšavské smlouvy. Po revoluci se stal poslancem za Občanské fórum. V letech 1990 až 1993 byl také vědeckým pracovníkem Prognostického ústavu ČSAV. Ve sněmovních volbách v roce 1992 už kandidoval za ČSSD. Hned následující rok se stal jejím předsedou a ve funkci vydržel až do roku 2001.

Kdo bude Miloši Zemanovi ve volbách největším soupeřem?

V letech 1998 až 2002 byl premiérem. Jeho menšinovou vládu tolerovala ODS v rámci dodnes kontroverzní opoziční smlouvy. Na funkci prezidenta kandidoval už v roce 2003, ale neuspěl. Následovně se stáhl z politiky a dění v Česku glosoval jen jako „důchodce z Vysočiny“. Po letech ho k velkému comebacku přesvědčil jeho někdejší poradce, bývalý svazácký funkcionář a lobbista Miroslav Šlouf. Zeman se stal nejprve čestným předsedou Strany práv občanů – Zemanovců. V roce 2012 oznámil kandidaturu na Hrad, pro kterou získal potřebných padesát tisíc podpisů. Zvítězil v prvním i druhém kole a po desetileté odmlce se opět vrátil na vrchol.

Kdo si po amnestii na odchodnou Václava Klause myslel, že bude konec kontroverzím, asi se nestačil divit. Zeman jako prezident rád pokouší zaběhané pořádky, provokuje a řečeno sportovní terminologií „tvoří hru“. Rozhodně při tom ale nefunguje jako prezident sjednotitel, naopak společnost do značné míry polarizuje.

Před lednovými volbami je jak podle předvolebních průzkumů, tak podle bookmakerů sázkových kanceláří (kurz na jeho celkový triumf se pohybuje kolem 1,6 ku jedné) jasným favoritem na vítězství.

Retro

Pro srovnání a pro představu a místy i pro pobavení, protože svět se za těch pět let nezapomněl točit, přinášíme odpovědi Miloše Zemana na naše pět let staré předvolební dotazníky. Tehdy si do nás – nebo třeba od televizních debat s protikandidáty – ještě takový distanc nedržel...

-
+2
+

Podpořil byste zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

V případě, že by byla konjunktura, bych podpořil zákon o přebytkovém státním rozpočtu. V případě, že by byla krize, bych podpořil zákon o deficitním státním rozpočtu, pokud by se tento deficit vynaložil na investice, a nikoliv na spotřebu. Zákon o vyrovnaném státním rozpočtu pokládám za nerozumný, protože je to totéž, jako radit řidiči, který jede po klikaté silnici, aby držel volant rovně.


-
0
+

Jaký je váš názor na církevní restituce?

Můj osobní názor je negativní, ale protože jsem demokrat, přál bych si, aby o tomto důležitém zákonu rozhodovali občané v referendu. O důležitých zákonech již občané rozhodují referendem ve Švýcarsku a nevšiml jsem si, že by Švýcarsko bylo zaostalá země.


-
-3
+

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?

Rozhodně ne, stejně tak nejsem pro zápisné, což je jen synonymum školného. Zato jsem až pro extrémně vysoké penalizační poplatky za nesložení zkoušky, opakování semestru nebo prodlužování délky studia, protože z vysokých škol musíme vymýtit blbce, kteří nejsou schopni vysokoškolského studia, nezávisle na tom, zda pocházejí z chudých nebo bohatých rodin.


-
-5
+

Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

Myslím si, že to není rozumný nápad, protože do rukou dětí nemůžeme vložit rozhodování, které je plně v kompetenci státu. Stát by se tím vlastně zbavil odpovědnosti za zabezpečení stáří svých starších občanů.


-
+3
+

Jste pro zavedení majetkové odpovědnosti úředníků?

Samozřejmě že ano.


-
-4
+

Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Myslím si, že horní hranice by měla být v zásadě stejná, jako jsou úrokové sazby, které poskytují komerční banky.


-
0
+

Jste pro zavedení účelovosti u stavebního spoření?

Zcela určitě ano. Dnes je stavební spoření věnováno z velké části na dovolenou v zahraničí.


-
+4
+

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Ano, i když vím, že jsou námitky, že se tím stát stává pasákem, ale protože prostituci nelze vymýtit, bylo by toto lepší než současný stav, aby alespoň zdanění prostituce přinášelo do státního rozpočtu určité prostředky, a aby prostitutky podstupovaly pravidelné lékařské prohlídky.

Pro doplnění dodávám, že jsem v životě neměl sex s prostitutkou, protože chlap, který potřebuje prostitutky, není chlap.


-
+4
+

Je vám bližší Václav Klaus, nebo Václav Havel?

Obou dvou si vážím jako výrazných osobností. Kéž by jich bylo více.


-
-9
+

Kdo byl podle vás nejlepším polistopadovým premiérem?

Já.


-
+1
+

Kdo má u vás doma pod palcem rodinné finance? Víte, kolik za měsíc průměrně utratíte?

Domácí finance má pod palcem moje žena.


-
+1
+

Jak si spoříte na stáří?

Vzhledem k tomu, že jsem vydělal několik milionů korun z honorářů za své knížky, tak se necítím finančně nesoběstačný. Kromě toho tyto prostředky postupně rozpouštím na vzdělání své dcery a žiji ze čtrnácti tisíc starobního důchodu, který mi zcela stačí.


-
+1
+

Vstoupíte do druhého pilíře penzijního systému?

Rozhodně ne, doufám, že druhý pilíř nebude schválen.


-
+2
+

Kolik maximálně plánujete utratit za předvolební kampaň a z čeho náklady pokryjete?

Můj tým se snaží nejen získat peníze od sponzorů, ale tyto peníze také utratit, takže kdyby těchto peněz bylo neúměrné množství, obávám se, že všechny zatáčky na českých silnicích by byly oblepené mými billboardy. Nicméně za jádro své kampaně pokládám za prvé dopis všem domácnostem České republiky, kde na dvou stránkách uvádím svůj životní příběh, za druhé návštěvu čtrnácti krajských měst, kde se mě každý, kdo bude chtít, může na cokoliv zeptat, a za třetí – možná především – televizní, případně rozhlasové diskuze se svými protikandidáty.

Úvodní fotografie prezidenta a jeho oficiální fotografie: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

miloš zemanprezidentské volbyprezidentský dotazník
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo