Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko: voličská mobilizace smetla Kotlebu

Jana Ustohalová
Jana Ustohalová
8. 11. 2017

Tak jako před třemi roky při prezidentských volbách mobilizovalo Slovensko před letošními volbami krajskými. Předpovídané vítězství nacionalistické Ľudové strany se otočilo v její porážku. Její podpora ale není výrazně nižší než dřív, k volbám přišlo víc lidí.

Slovensko: voličská mobilizace smetla Kotlebu

Většinový volební systém, který v minulých volbách pomohl získat post banskobystrického župana (hejtmana) nacionalistovi Marianu Kotlebovi se letos obrátil proti němu. Především se proti němu ale obrátily jeho sliby – za čtyři roky vládnutí je nedokázal splnit. Voliči teď vložili naděje do nezávislého podnikatele s biopotravinami Jána Luntera. Očekávání jsou veliká a je samozřejmě otázka, jestli je šestašedesátiletý otec šesti dětí dokáže naplnit. Aby je nevystřídalo zklamání podobných rozměrů.

Nesplněné sliby

Lunterovým největším spojencem ve volbách byl sám župan Kotleba. Respektive odpor vůči němu. Dalších sedm kandidátů na hejtmana z předvolebního boje odstoupilo a podpořilo Luntera stylem všichni proti Kotlebovi. Rozhodují ovšem voliči a klíčem k Lunterovu vítězství byla především volební účast. V Banskobystrickém kraji přišlo k urnám nejvíc voličů z celého Slovenska, přes 40 procent, a Lunter dostal sto tisíc hlasů, zatímco Kotleba jen čtyřicet sedm tisíc. Za čtyři roky ztratil pětadvacet tisíc voličů.

Účast v krajských volbách

 

2001

2005 1. kolo

2005 2. kolo

2009 1. kolo

2009 2. kolo

2013 1. kolo

2013 2. kolo

2017

Banskobystrický kraj

24,16 %

18,65 %

10,65 %

27,06 %

18,01 %

24,59

24,61

40,29 %

Slovensko

26,02 %

18,2 %

11,07 %

22,9 %

18,39 %

20,11 %

17,29 %

29,95 %

Krajské volby se na Slovensku konají od roku 2001. Do roku 2013 se volili v prvním kole zvlášť krajští poslanci a zvlášť předseda krajské samosprávy (župan), pokud v prvním kole nebyl župan zvolen nadpolovičním počtem hlasů, vyhlašovalo se druhé kolo, do kterého postoupili dva nejsilnější kandidáti. V letošních volbách už se druhé kolo nevyhlašuje, županem se stává ten, kdo dostane nejvíc hlasů. Jeho volební období navíc nebude napříště čtyřleté, ale pětileté.

V roce 2013 byla volební účast v Banskobystrickém kraji necelých pětadvacet procent, což nahrávalo protestním hlasům lidí nespokojených s tradičními politickými stranami. Chtěli silného kandidáta, který vyřeší jejich problémy.

Kotleba dostal šanci, kterou nevyužil. Sliboval, že zatočí s korupcí, místo toho se sám potýkal s jedním korupčním skandálem za druhým. Prohlašoval, že sníží nezaměstnanost, ta ale v jeho kraji stále patří k nejvyšším na Slovensku, nyní je přes devět procent.

Drobný čtyřicátník s knírkem a zálibou v uniformách se v Banské Bystrici choval jako na svém panství. Tím se bývalý učitel příliš nelišil od ostatních županů. Ukázalo se ale, že důsledné nazývání Romy parazity a štvaní proti nejchudším nemusí při větší volební účasti stačit k úspěchu. Facebookoví rasisti jsou hodně vidět, k volbám ale nechodí. A pokud chodí, nebylo jich tentokrát dost.

SMER dolů

Překvapením slovenského volebního víkendu je pád SMERu – sociálne demokracie premiéra Roberta Fica. Neobstál už v několikátých volbách po sobě a přišel o většinu županů a třetinu hlasů. K pádu přispěla prakticky nepřetržitá řada vládních skandálů, které v posledních měsících vyhnaly do ulic tisíce především mladých lidí. Zdá se, že se Fico z prohry bude těžko vzpamatovávat. Od vyhlášení výsledků minimálně do redakční uzávěrky v úterý večer se ani neobjevil na veřejnosti, aby komentoval výsledky voleb. Někteří jeho župani přitom byli ve funkcích i patnáct let, prohrál i populární košický primátor Richard Raši.

Mobilizace

Pro Luntera hrála i několikaměsíční mobilizace médií, aktivistů a demokratických politiků, kteří vyzývali Slováky, aby šli volit demokratické strany. Podle některých odhadů totiž hrozilo, že Kotlebova Ľudová strana – Naše Slovensko (ĽSNS) by mohla získat až čtyřicet procent ze 416 krajských mandátů. Mobilizace zabrala, podobně jako při volbě slovenského prezidenta před třemi lety. A Kotleba si na povolební tiskové konferenci právem stěžoval především na ni. Krajskými zastupiteli se stali jen dva kandidáti ĽSNS, včetně Kotleby, který získal mandát jen těsně.

Kotlebova strana ale přesto celkově zůstává na svých číslech z loňských parlamentních voleb, což není dobrá zpráva o hladině frustrace a latentního rasismu na Slovensku. 

Vítězové neberou vše

Systém krajských voleb je na Slovensku poměrně složitý, v jedno datum totiž prakticky probíhají dvoje volby – přímá volba předsedy krajského zastupitelstva (župana) a volby do krajských zastupitelstev, kraje jsou navíc rozdělené na okrsky, v každém se volí kandidáti odděleně. Tento systém nahrává spíš nezávislým kandidátům, vyhraněným regionálním osobnostem než politickým stranám. Župan nemívá v krajském zastupitelstvu většinu a pro každé hlasování se vždycky znovu hledá, často složitě podpora mezi všemi politickými kluby i jednotlivci.

Za Kotlebova panování se mnozí Slováci utěšovali tím, že v zastupitelstvu nemá většinu, a že kdyby ji měl, jistě by napáchal mnohem víc škody. Teď bude stejnému problému čelit jeho nástupce z opačného tábora a je pochopitelně možné, že pestrobarevné zastupitelstvo mu nakonec příliš vládnout nedovolí a po pěti letech ho sestřelí pochopitelná voličská nespokojenost.

Jisté obavy vzbuzuje mezi Lunterovými voliči i jeho první povolební rozhovor pro Denník N, ve kterém připustil, že uvažuje o tom, že jeho by se jeho syn Ondrej (který se stal krajským zastupitelem) mohl stát vicežupanem. Přitom sám kritizoval Kotlebu za obsazování postů blízkými lidmi. 

Autorka je redaktorka MF Dnes
Úvodní foto – Marián Kotleba návštěvou v Česku. V roce 2015 vystoupil na Staroměstském náměstí v Praze jako host na mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti, fotografoval František Vlček / MAFRA / Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Jana Ustohalová

Jana Ustohalová

Redaktorka Mladé fronty DNES.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo