Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Odstup, příteli, jsi unavený. Erdoğan hledá mladé sekáče

Irena Menšíková
Irena Menšíková
2. 11. 2017

Po 23 letech odstoupil v sobotu starosta hlavního města Turecka. Uposlechl příkazu stranického šéfa, prezidenta Erdoğana. Tomu vadí, že ve velkých městech nemá takovou podporu, jakou by si představoval. Starostové jsou podle něj unavení a mají udělat místo mladším. A ti mu napřesrok pomůžou k totálnímu volebnímu vítězství.

Odstup, příteli, jsi unavený. Erdoğan hledá mladé sekáče

Dubnové referendum přineslo Recepovi Tayyipu Erdoğanovi vítězství, potvrdilo ústavní změny, které výrazně posílí prezidentské pravomoci. To ale nestačí. Vytoužené ANO v referendu zvítězilo jen nejtěsnějším rozdílem 51:49 a ve velkých městech, jako je Ankara, Istanbul nebo Izmir, dokonce měli jeho odpůrci převahu.

Erdoğan se už teď chystá na volby v roce 2019 a upevňuje před nimi svou pozici. Posílá na odpočinek stranické kolegy starosty, kteří jsou podle jeho slov „unavení“, a nahrazuje je mladšími věrnými.

Sám se ale po 24 letech v politice unavený necítí a odchod rozhodně neplánuje.

Poslouchám rozkazy

Starosta Ankary Melih Gökçek prezidentovu nátlaku chvíli odolával. Stal se z něj nečekaně rebel, ale nakonec vydržel vzdorovat jen něco málo přes dva týdny. V sobotu z úřadu definitivně odstoupil. V abdikačním projevu ale prohlásil, že neodchází, protože by snad byl unavený. „Odcházím, protože mě o to požádal můj prezident a lídr Erdoğan a já poslechl jeho příkaz. Věřím, že naši zemi dostane na vrchol, a pokud mám přispět tím, že odstoupím ze své funkce, tak to udělám,“ citoval odstupujícího starostu deník Hürriyet.

Do čela Ankary byl Gökçek prvně zvolen v roce 1994, na začátku nového tisíciletí se přidal ke vznikající Erdoğanově Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). Starostenský mandát několikrát obhájil, jako první ankarský starosta si funkci udržel po pět volebních období. V posledních letech nechvalně proslul svými ostrými výpady na Twitteru – pouštěl se do hádek nejen s novináři, ale i se spolustraníky z AKP. Blízké jsou mu konspirační teorie. Třeba v únoru prohlásil, že islámský klerik Gülen, kterého režim obviňuje z organizace neúspěšného puče, osnuje nyní se zahraniční pomoci v Turecku zemětřesení (!).

Gökçek není první a nebyl ani poslední, kdo na přání Erdoğana, prezidenta a předsedy Strany spravedlnosti a rozvoje, odejde z výsluní. Před ním na konci září rezignoval starosta Istanbulu Kadir Topbaş, následovali starostové dalších pěti velkých měst. Vyhazov (nebo „dobrovolná“ demise) údajně čeká i některé ministry, o tom si ale zatím jen špitají novináři na Twitteru.

Poslouchám výhrůžky

V pondělí se ke Gökcekovi přidal další starosta. Ahmet Edip Uğur stál v čele provincie Balıkesir. Na rozdíl od ankarského lídra při abdikaci svého prezidenta nechválil. „Na mé straně nejsou žádné pochyby, žádné korupční aféry, žádná únava. Přesto je mně i mé rodině vyhrožováno,“ uvedl Uğur v projevu k novinářům, během kterého neudržel na uzdě emoce a rozplakal se. Demokracie v Turecku je podle něj zničená, Erdoğanův nátlak se nedal vydržet.

Ačkoliv byli v minulosti Erdoğanovi blízcí spojenci, oba starostové selhali v jedné zásadní věci. Současnému prezidentovi nezískali v dubnovém referendu většinu.

Vyčistit cestu k totálnímu vítězství

Na pomoc Erdoğanovi už tradičně přišla i turecká média a přidala se k nátlaku na ankarského starostu. Ve všech provládních novinách se objevil týž titulek Jestli neodstoupí, následky budou vážné. Jsou to slova Recepa Erdoğana, který ještě dodal, že „si ani raději nechce představit, co by se stalo“.

Od médií to byla otočka o sto osmdesát stupňů. Dřív Gökçeka podporovala, během dvou týdnů před rezignací ale začala přinášet zprávy o korupčních aférách a z minulosti vytáhla jeho někdejší vztahy s arciďáblem Fethullahem Gülenem, údajným strůjcem loňského puče. Svého času měl Gökçek ke Gülenovi opravdu blízko, nicméně to bylo v době, kdy k němu měl blízko i sám Erdoğan , před roztržkou mezi stranou AKP a Gülenovým hnutím.

V roce 2019 čeká Turecko „supervolební rok“. V březnu komunální volby, po kterých následují volby parlamentní a prezidentské. Čistka mezi starosty ukazuje, že Erdoğan nehodlá nic podcenit. Referendum ukázalo, že popularitě se sice stále těší, že ale sbírá body především na konzervativním venkově. Velká města mu nijak nepřitakají. Z 30 tureckých velkoměst jich 17 hlasovalo proti ústavním změnám. Erdoğan věří, že noví (a oddanější) starostové mu pomůžou k úplnějšímu vítězství. A to chce mít totální: chce, aby Strana spravedlnosti a rozvoje ovládla volby komunální, parlamentní, aby v prezidentských sám mohl triumfovat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Menšíková

Irena Menšíková

Novinářka a copywriterka na volné noze, mimo jiné psala pro Forbes nebo Deník N. Věnuje se Turecku, zejména vnitrostátním tématům a svobodě médií. Žije v Ankaře.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo