Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Láska, rychlá a pomalá

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
16. 2. 2017
 6 789

Kdo si nad bestsellerem Myšlení, rychlé a pomalé oblíbil Daniela Kahmemana a Amose Tverského, ten si je nad knihou The Undoing Project zamiluje.

Láska, rychlá a pomalá

V roce 1956 se mladý poručík čety izraelských obranných sil zajímal, proč si jeho podřízení nechtějí ani v ostré palbě nasadit přilby.

„Jestli mě má nějaká kulka trefit, tak už je na ní stejně moje jméno,“ uslyšel fatalistickou odpověď.

„Ale co všechny ty kulky kulky nadepsané ‚Je tam někdo?‘“ podivil se.

Patnáct let před tím šel po ulici okupované Paříže kluk, který si navzdory hrozbě krutého trestu obrátil svetr naruby, aby schoval žlutou hvězdu. Najednou proti němu kráčí černá uniforma. Esesák. Vystrašený školák se mu snažil jít z cesty, ale esesák mu ji zastoupil a malého Žida… naprosto nečekaně objal. Ukázal mu fotku jiného kluka ve své peněžence. Dal mu z ní nějaké peníze. A nechal ho jít.

Michael Lewis: The Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds – vyšlo v nakladatelství W. W. Norton & Company v prosinci 2016. 368 stran, 17 dolarů (pevná vazba).

Zvědavý poručík byl Amos Tversky. Vylekaný kluk Daniel Kahneman. Dva budoucí izraelští psychologové, kteří celé své formativní roky všude kolem sebe pozorovali, že lidské chování často nedává rozumný smysl. Když se tomu v roce 1969 rozhodli společně přijít na kloub, začala nejplodnější intelektuální romance od Marxe a Engelse. Psali společně u jediného psacího stroje a zpětně nebyli s to říct, která věta je čí. Pořadí svých jmen na začátku určili losem a s každým dalším vědeckým článkem je prohodili. Pracovali takhle čtvrt století. Nepřímo změnili způsob, jak lékaři diagnostikují choroby. Jak sportovní týmy nakupují hráče. Jak spolu komunikují piloti letadel. Až potom najednou…

… ale to už se nechejte překvapit knihou The Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds (Znovu a lépe. Přátelství, které změnilo naše myšlení). Napsal ji Michael Lewis, mimo jiné autor Moneyballu nebo Big $hort, áčkový autor literatury faktu. Kombinace jmen Lewis – Tversky – Kahneman nastavuje velká očekávání, ale můžete být klidní: The Undoing Project jim dostojí. Důvodů, proč byste si novinku měli přečíst, je hned několik.

Napálí kudrlinky na rozoumku

Předně: „Danny“ a Amos jsou prostě miláčci. První je plachý a pochybovačný chlapík, oblíbený učitel paradoxně přesvědčený o tom, že ho studenti nenávidí. Druhý podivín non plus ultra, odhodlaný nemarnit svůj vzácný čas, i kdyby se měl v očích ostatních ztrapňovat. Bylo mu totiž na rozdíl od Kahnemana dokonale fuk, co si o něm lidi myslí. Když se mu chtělo běhat, prostě si sundal kalhoty a vyletěl ze dveří ve slipech. Když ho nebavil film v kině, zvedl se po pěti minutách a vrátil se domů. Na jeho pracovním stole se tyčila hromada papírů: „Každé ráno na ni přihodil novou poštu a tu starší šoupl dál k okraji stolu. Neotevřené dopisy padaly rovnou do přistaveného odpadkového koše. ‚Na akutních věcech je fajn, že stačí chvíli počkat a přestanou být akutní,‘ říkával.“

Osud na tuhle kontrastní dvojici nastražil řadu zvratů a Lewis dělá všechno pro to, abyste je prožili naplno s nimi. Varuju: budou slzičky.

Další čtení

„Generace Y jsou lenoši a slaboši.“ „Nakládáme si toho na sebe moc a bolí nás z toho potom záda.ׅ“ „Líp už bylo.“.

Konečně to někdo řekl nahlas! Jsou tvrzení, která jsou pravdivější než pravda. K zamyšlení! Není potřeba a není možné je prověřovat, jejich autoři (a jejich souznějící publikum) to totiž tak prostě cítí.

Joseph Heath tohle všechno ve své knize Osvícenství 2.0 označil za duševní malware, šířící se virálně od mozku k mozku – a hledá způsoby, jak ho zastavit a zničit.

Jak odstranit mozkový malware

Kromě toho má Lewis dar psát o složitých věcech srozumitelně, ale ne ploše. Kahneman před šesti lety shrnul svoji celoživotní práci v knize Myšlení, rychlé a pomalé. Je hutná, chytrá, ale pro někoho možná až moc akademická. The Undoing Project její hlavní myšlenky zpřístupňuje každému, kdo vychodil devítku. Nikde jinde jsem nečetl tak prosté vysvětlení bayesovské statistiky, ani tak zábavně podané příklady toho, co Kahneman s Tverskym odkryli.

A nakonec, The Undoing Project je plná chytrých hádanek, kterými nejdřív podráždíte sami sebe a pak jimi nejspíš budete pár týdnů zásobovat svoje přátele. Například: když dáte lidem na výběr mezi jistou pětistovkou a šancí padesát na padesát, že vyhrají tisícovku, anebo nedostanou nic, velká většina si zvolí pětistovku v kapse. Když ovšem identickou volbu položíte naopak, tedy když dáte lidem na výběr mezi jistou ztrátou pětistovky a sázkou, ve které s pravděpodobností padesát na padesát přijdou o celou tisícovku anebo zůstanou na nule, velká většina riskne to druhé. Právě jste objevili tendence, kterým se říká strach z rizika a strach ze ztráty.

Nerdovská červená knihovna

Ti, kteří četli samotného Kahnemana, nebo dokonce Leonarda Mlodinowa a Richarda Thalera, už asi tuší, že se z The Undoing Project nedozvědí nic převratně nového o statistice nebo behaviorální ekonomii. Hlavní hodnotou knihy jsou polidšťující informace o Kahnemanovi a Tverském. První měl rád Cestu kolem světa za osmdesát dní a Phila Fogga. Po druhém u přijímaček na Michiganskou univerzitu chtěli, aby prokázal znalost dvou cizích jazyků, mezi které „z nějakého podivného důvodu nepočítali hebrejštinu, ale zato matematiku“. Testem z počtů prošel Tversky snadno. Ke zkoušce z francouzštiny si pak měl přinést libovolnou knihu, aby z ní přeložil úryvek vybraný zkoušejícím. Tversky zvolil francouzskou učebnici matematiky, ve které byly samé vzorečky „a možná někde slovo donc“. Přepsal vzorečky a univerzita uznala, že umí francouzsky. – Pokud z podobných nerdovských historek nehýkáte blahem, pak The Undoing Project není kniha pro vás.

Samotnému mi nejvíc vadila násilná práce s motivem, který se dostal i do titulu. Lewisovy knihy tradičně nesou úderné, maximálně dvouslovné názvy, ale vedle Paniky nebo Kouče je The Undoing Project přes dva rohy. Pasáže, které k němu odkazují, navíc z textu divně trčí. „Undo“ může znamenat „vzít zpátky“, „rozluštit“ i „napravit“ a v knize se objevuje ve všech významech. Tversky a Kahneman zkoumali, co se honí hlavou truchlícím („vzít zpátky“), snažili se rozluštit principy lidské iracionality i napravit některé její tragické následky. Můj favorit na český titul je Znovu a lépe, ale překladateli každopádně sjednocování termínů naskrz knihou nezávidím a tipuji, že to stejně jako u Big $hort skončí bílým ručníkem a ponecháním originálního názvu.

Zato ale upřímně závidím člověku, který podle The Undoing Project jednou bude psát scénář celovečerního filmu. Oskar totiž leží na zemi. Úplně to vidím: Paul Rudd jako plachý Danny a Ben Stiller jako tornádo Amos. Já se tedy pěti minutách určitě nezvednu a neodejdu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

amos tverskydaniel kahneman
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo