Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Aby se freestyler stal státníkem

Richard Sulík
Richard Sulík
10. 11. 2016

Čekal to málokdo. Sázkové kanceláře měly na Trumpovo vítězství kurz jedna ku čtyřem – a teď je celý establishment, přesně jako u brexitu, zaskočený. Nechápe, jak si občané mohli dovolit hlasovat jinak, než jim politické elity a média doporučovaly.

Aby se freestyler stal státníkem

Je to asi poprvé, co se Amerika nedala unést obrovskou politickou propagandou, kterou vedly i takové kalibry jako The Economist nebo The Financial Times.

Důvody, proč si myslím, že Trump vyhraje, jsem sepsal už v pondělí. A po včerejšku jsou na světě důležitější věci. Zaprvé Trump musí pochopit, že skončila kam kampaň, že už není „kampaněro“, ale prezident, a zadruhé musí pochopit, že Spojené státy mají množství nejrůznějších závazků.

Minimálně podle jeho prvních vyjádření („Budu prezidentem všech Američanů…“, „Nabízím světovému společenství férovou spolupráci…“) tu je naděje, že mu tyto souvislosti nebudou docela neznámé. Samozřejmě – čas ukáže, Jak se nakonec Trump zachová a jak se bude rozhodovat, to teď nedokáže odhadnout nikdo.

Trump a Putin

Také v Obamově případě byla očekávání veliká, dostal „dopředu“ Nobelovu cenu míru, a přece se USA pod jeho vedením zapletly do několika zbytečných vojenských operací. Viz například Libye, přes kterou dnes do Evropy nekontrolovatelně proudí obrovské množství migrantů.

Sympatický je Trumpův plán snížit daně a zdvojnásobit ekonomický růst Spojených států. Myslím, že právě jemu, člověku, který pochází z podnikatelského prostředí, se to může podařit. Ovšem Evropy se obecně Trumpova vnitropolitická rozhodnutí budou týkat méně než jeho rozhodnutí zahraničněpolitická – v první řadě jde o Sýrii.

Sýrie, tedy konkrétně válka v Sýrii, je největší zahraničněpolitický problém Evropy. Jednak kvůli utečencům a jednak kvůli tomu, že je silně destabilizovaný celý region takříkajíc před branami Evropy.

Řekl jsem už několikrát, že bez dohody Ameriky s Ruskem a Tureckem válka v Sýrii neskončí. Nechci tu rozebírat všechny aspekty, ale je reálné očekávat, že na základě Trumpových vyjádření o Putinovi dojde k dohodě, společně přitlačí na Turecko, poradí si s Islámským státem a že válka skončí. Každopádně v to doufám a přeji si to.

Všechno nasvědčuje, že Amerika bude jiná, a možno i celý západní svět. V Evropě pod povrchem bublá mnoho pocitů a i ty jednou vyjdou na povrch, jako teď vyšly v USA.

Nový americký prezident Donald Trump bude mít možnost chytit tuto vlnu za její pozitivní konec. Zbývá než věřit, když jiná možnost už není, že se těžký freestyler promění ve státníka. Potom i moje gratulace k vítězství bude skutečná a upřímná, zatím je jen formální.


Převzato se souhlasem autora ze Sulik.sk; Vladimira s Donaldem vyfotil ve Vilnu ArtursD / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Související témata

donald trumpprezidentprezidentské volbyrichard sulíksýrieusavladimir putinvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo