Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Marian Jelínek: Motivace je naše brzda i nejsilnější motor

Radka Dohnalová
Radka Dohnalová
10. 5. 2016
 8 109

Motivace a její ztráta. Velké téma současnosti. Přitom nejde o žádnou raketovou vědu. I malé děti vědí, jak na to. Nebo se snad musí do hraní nutit? Inspirujte se, jak motivovat sebe i ostatní, od Mariana Jelínka, špičkového hokejového trenéra a dlouholetého kouče Jaromíra Jágra. Co si od hokejistů můžeme vzít i do své práce?

Marian Jelínek: Motivace je naše brzda i nejsilnější motor

Následujících sedm úterků vám v sérii videí a článků představíme autentický leadership. Inspirovat se budete moci od sedmi top manažerů a profesionálů ve svém oboru. O svoje zkušenosti a postřehy se s vámi podělí například generální ředitel T-Mobile Milan Vašina nebo členka představenstva ČEZ Michaela Chaloupková. 

Dnes začínáme tématem motivace – jak ji vidí Marian Jelínek? 

Marian Jelínek motivaci dělí na racionální a duševní. Racionalita souvisí s egem a působí na ni peníze, povýšení a uznání druhých. Naopak duševní motivace se týká hlavně seberealizace a vnitřního pocitu naplnění.

Radka Dohnalová

zakladatelka ATAIRU, spoluautorka konceptu autentického leadershipu

Radka Dohnalová

Po studiu na vysoké škole v Londýně a práci v OSN nastoupila Radka Dohnalová do poradenské firmy McKinsey. Následně studovala MBA na Harvardu, kde se dostala poprvé k pojetí autentického leadershipu. Své znalosti a dovednosti převedla do praxe v podobě společnosti ATAIRU. Pomáhá jednotlivcům i organizacím na cestě k rozvoji autentického leadershipu a během strategických transformací. Je autorkou leadershipových programů u nás i v zahraničí.

Hodně firem motivuje své zaměstnance přes vnější stimuly. To ale mnohdy nefunguje. „Když řeknu hráči, tady máš pět tisíc přidáno a začni milovat hokej, nic se nezmění. Je to stejné jako manželství – musí vás to bavit. Jakmile je vztah založený jen na účelovosti, nemůže fungovat,” vysvětluje Marian Jelínek.

Když si vystačíme s tím, že nás povolání dobře živí a získáváme uznání okolí, nadřeme se víc než ti, kteří svoji práci milují. Často navíc skončíme hluboko pod svojí nejvyšší metou. „Pro koho je hokej dřina, vybral si špatné povolání. Jaromír Jágr má k hokeji neskutečný emoční vztah, pro něj znamená nejen zápas, ale i trénink totální seberealizaci. A díky tomu dělá hokej úplně jinak,” říká Marian Jelínek. Seberealizace totiž energii nestojí, ale dodává.

Buďte jako Jágr

Je snadné představit si úplnou oddanost vrcholovému sportu nebo umění, hůř už to jde u běžné práce. A nejhůř často u té, kterou sami děláme. Princip je ale stejný. Nechodit do práce jen kvůli vnějším stimulům jako výplata a uznání. A to i v případě, že děláme dobře placenou a respektovanou práci. Radost vyvolávaná racionálními stimuly zvnějšku totiž dlouho nevydrží. Bonusy, povýšení a služební auto potěší na chvíli. Zato vyčerpání, nespokojenost a pocit vyhoření vydrží. Není proto lepší dělat něco, v čem se opravdu najdeme?

Jak motivuje Marian Jelínek

Tři tipy Mariana Jelínka

  • Je důležité kombinovat racionální a duševní motivaci, peníze motivaci neřeší.
  • Musíte se naučit milovat nejen výsledky své práce, ale i cestu k nim.
  • Současné ohodnocení často reflektuje výsledky z minulosti. Dnešními výsledky pokládáte základy pro svou příští smlouvu.

Jak si Marian Jelínek vedl, když místo slov došlo na činy?

Čerpat motivaci ze sebe a peníze a povýšení brát jako druhotné. Zní to skvěle, ale jak na to v praxi? Může si trenér dovolit dát na svoje pocity, když neustále čelí tlaku majitelů klubu? Do takové situace jsme Mariana postavili. Sledujte, jak se zachová v Leadership Games

Pohledem autentického leadershipu

Podstatou autentického leadershipu je pochopení sebe sama. Poznání svého přirozeného talentu, vášně, poslání, ale i strachu, a uvědomění si, co chceme. Jen tak můžeme být ve svém jednání autentičtí a čitelní pro své okolí a se svým okolím upřímně spolupracovat. Autentický leader respektuje různost (chápe týmovou dynamiku, pracuje s nedorozuměním a konfliktem), umí nadchnout druhé a vize společně realizovat. V konečném důsledku tak dokáže autentický leadership vyvolat a podporovat i v druhých.

 Jak motivovat sebe i druhé?
  • Najděte svůj přirozený talent (flow)
    Přirozeným talentem může být cokoli. Jednání s lidmi, práce s čísly, kreativní činnost. Je to taková činnost, která vás pohlcuje a při které přestáváte vnímat čas i okolí. Jste totiž ve stavu naprosto soustředěné motivace, jinak řečeno ve flow.
  • Vypracujte svůj talent
    Jen nadšení samozřejmě nestačí. Za každým skvělým výsledkem stojí tisíce hodin práce, discipliny, úspěchů i nezdarů. Když je ale práce v souladu s přirozeným talentem, je pro nás získávání dovedností rychlejší a hlavně příjemnější.
  • Dejte si pozor na naučené dovednosti
    Jako dětem nám učitelé vnucovali, že úspěchů dosažených snadno si nemáme vážit. Že nejhodnotnější je úspěch v předmětech, které nám nejdou. A tak jsme dřeli a nerozvíjeli své silné stránky, pouze kompenzovali svoje stránky slabé. Musíte proto odlišit dovednosti, které váš přirozený talent podporují, od naučených dovedností.
  • Uvědomte si, jak velký dopad má vaše duševní motivace na okolí, a pracujte s tím
    Lidé se podvědomě cítí dobře v blízkosti osob, které si na nic nehrají (jsou autentické) a z kterých sálá energie a nadšení. Jděte proto příkladem a inspirujte své okolí.
  • Vnímejte flow ostatních
    Jakmile se naučíte nastartovat vnitřní motivaci ostatních a vnímat jejich přirozený talent, stanete se autentickými leadery. Řiďte se Albertem Einsteinem: Každý je génius. Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radka Dohnalová

Radka Dohnalová

Po studiu na vysoké škole v Londýně a práci v OSN nastoupila Radka Dohnalová do poradenské firmy McKinsey. Následně studovala MBA na Harvardu, kde se dostala poprvé k pojetí autentického leadershipu. Své... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo