Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

I republikánské primárky jsou k uzoufání

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
17. 2. 2016
 5 113

Před časem jsem si na Finmagu posteskl, že kvůli nedostatku alternativ vůči Hillary Clintonové jsou demokratické primárky k uzoufání. Mohlo to snad působit, že si myslím, že republikáni jsou na tom lépe. Nejsou.

I republikánské primárky jsou k uzoufání

Smutný konec Randa Paula

Na konci roku 2014 magazín Time na své obálce nazval Randa Paula nejzajímavějším člověkem v politice. Před rokem ho řadili k favoritům primárek. Zdálo se, že může Republikánskou stranu posunout novým, lepším směrem.

Letos mu to nevyšlo. V Iowě neprorazil. Proč? Brian Doherty v Reasonu shrnuje hned tři nejrozšířenější teorie –

  • Rand Paul se příliš vzdálil od kampaně svého otce Rona, a tak nedokázal nadchnout davy nadšených příznivců, které za ta léta jeho otec získal;
  • Rand dělal vlastně všechno dobře, jen jeho kampaň počítala s klasickými primárkami, a ne Donaldovou reality show;
  • Američané zkrátka nestojí o ani lehce libertariánsky naladěné kandidáty.

Kdo je ještě ve hře

Donald Trump

Ať se nám to líbí, nebo ne, Donald potvrzuje pozici lídra. Přesvědčivé vítězství v New Hampshire po druhém místě v Iowě jsou více než dobrým startem.

Ted Cruz

Texaský senátor zvítězil v Iowě, v New Hampshire skončil třetí. Cruzovi se podařilo prozatím zaujmout pozici hlavního vyzyvatele Donalda Trumpa.

Marco Rubio

Třetí místo v Iowě mnozí vydávali za vítězství, ale po propadáku v New Hampshire všechno vypadá jinak. Nezdá se, že by Rubio mohl sjednotit všechny protitrumpovské a proticruzovské síly. I ti, kteří se kolem něj chtěli po Iowě semknout, nyní svoji volbu přehodnocují.

John Kasich

Solidní druhé místo v New Hampshire, na které si brousil zuby Marco Rubio, dostalo guvernéra státu Ohio do hry. Zůstává otázkou, jestli to dokáže přetavit i v dobré výsledky v dalších státech.

Jeb Bush

S Jebem už se moc nepočítalo, ale v New Hampshire konečně porazil svého žáka Rubia. To mu umožňuje ještě chvíli pokračovat v kampani a znepříjemňovat život Rubiovi i Kasichovi.

S kým už se moc nepočítá:

Ben Carson

Carson se chvíli vyšvihl na čelo průzkumů v Iowě a Trumpovi dýchal na záda i v celonárodních průzkumech. Jiskra však rychle vyhasla. V debatách buď působil, že neví, o čem mluví, nebo po něm nebylo slechu. Čtvrté místo v Iowě a zanedbatelný výsledek v New Hampshire – na tom lze stěží stavět.

Jim Gilmore

Těžko uvěřit, že Jim Gilmore ještě neodstoupil. V Iowě a New Hampshire získal dohromady 134 hlasů.

Kdo odstoupil po New Hampshire

Chris Christie

Právě on sejmul v debatě Marca Rubia. Tím však jeho letošní vystoupení končí. V New Hampshire až šestý, jasně za trojicí Cruz – Rubio – Bush. Jeho kampaň se přitom soustředila právě na úspěch v tomto státě. Proto vzápětí odstoupil.

Carly Fiorinová

Bývalá šéfka HP párkrát zazářila, třeba když v debatě sejmula Trumpa a vyšvihla se na druhé místo průzkumů. Nikdy jí to ale dlouho nevydrželo. Propadla v Iowě i New Hampshire. Několik dní po vyhlášení výsledků druhého státu ukončila kampaň.

Kdo odstoupil po Iowě

Rand Paul

Senátor za Kentucky byl ještě před rokem považován za favorita. I po rozpačitém začátku kampaně mu stále byly připisovány jisté šance. Po nástupu Trumpa zmizel z mediálního radaru. Předpovídal velké překvapení v Iowě. To však nepřišlo a Rand se proto raději vrátil do Kentucky, kde obhajuje post senátora.

Mike Huckabee a Rick Santorum

Dvě sociální konzervy, které v roce 2008 a 2012 ovládly iowské primárky, se letos nedokázaly protlačit na hlavní pódium televizních debat. V Iowě oba kandidáti tentokrát utrpěli drtivou porážku, a tak se museli pakovat. Santorum podpořil Rubia

Kdo odstoupil před Iowou

Scott Walker

Guvernér Wisconsinu měl slušně našlápnuto v Iowě, ale nedokázal držet směr. V roce Donalda Trumpa se nechal rozptýlit jeho skandálními výroky, udržet s nimi krok a ještě se ne zrovna fundovaně vyjadřovat v zahraniční politice. Odradil tím voliče, kteří stáli o zkušeného guvernéra-reformátora, a trumpovce neoslovil. Jeho preference proto klesly na nulu a on raději odstoupil.

Rick Perry

Bývalý guvernér Texasu se na letošek pečlivě připravoval. Nic nechtěl ponechat náhodě, chtěl napravit špatný dojem z roku 2012. Tentokrát však nepřežil srážku s Trumpem, do kterého se nebojácně pustil, aby byl následně rozcupován. Tak snad do třetice všeho dobrého, Ricku.

Bobby Jindal

Další guvernér, tentokrát Louisiany. Špetku mediální pozornosti přitáhl v předvečer druhé televizní debaty, když Trumpa označil za egomaniakálního šílence, kterého je třeba zastavit. Ani Jindal si nevybral pro svoji kandidaturu správný rok a brzy ji vzdal.

Lindsey Graham

Jediný větší jestřáb než Marco Rubio neměl co nabídnout. Jihokarolínský senátor chtěl původně zamezit vítězství Randa Paula. Když se ukázalo, že není třeba, snažil se zastavit Trumpa. Bez výsledku.

George Pataki

A to jste věděli, že kandidoval bývalý guvernér New Yorku George Pataki? Pokud ne, nic jste tím nezkazili.

Méně obvyklé vysvětlení předkládá Daniel McCarthy na stránkách magazínu The American Conservative. Rand i Ron Paul se stavěli do opozice vůči republikánskému establishmentu. Ronu Paulovi se tak podařilo získat voliče, kteří nebyli zrovna libertariáni.

Protiestablishmentový náboj hodně oslovuje evangelikály. Jejich poptávku však letos uspokojuje Ted Cruz. Ostatní protiestablishmentové voliče pak podchytil Trumpův jednoduchý populismus.

Pro Randa by tak podle McCartyho bylo lepší se pokusit o voliče, kteří volí mainstreamové, establishmentové kandidáty jako Mitt Romney. Na Paulovu vizi tolerantnější Republikánské strany, která by oslovovala i netradiční voliče, by mohli slyšet lépe.

Donald zabil primárky

Bez Paula působí republikánské pole skutečně tragicky. Nesouhlasím však s častým názorem, že Trump je v něm ten nejhorší, natož s tím, že Cruz je ještě horší než ten nejhorší.

Donald Trump je jedním z hlavních důvodů, proč jsou republikánské primárky k uzoufání. Jeho bulvární přístup, který přitahuje zájem médií, ničí debatu o vážných tématech. Přesouvá těžiště k urážkám protikandidátů a úmyslně skandálním výrokům.

Většina jeho projevů kromě toho sestává už jen z neustálého opakování, že udělá Ameriku zase úžasnou, možná úžasnější než kdy předtím, a že všichni budou za jeho prezidentování šťastní. Občas ještě zmíní, že nakope zadek Islámskému státu.

A samozřejmě – postaví tu zeď. Velkou zeď na jižní hranici, za kterou zaplatí Mexiko.

To však neznamená, že je Donald to nejhorší, co mají letos republikáni na skladě. Je to sice tlučhuba, který se snaží za každou cenu vypadat silný, ale…

Třeba neopomene říct, že Američané neměli v roce 2003 podnikat invazi do Iráku. To sice není převratné sdělení – ale mluvíme o republikánech!

A tak nějak se zdá, že si nemyslí, že nejlepším nápadem na světě by bylo znovu uvalit sankce na Írán, začít ho bombardovat a vůbec bombardovat, kdekoliv se zrovna naskytne sebemenší záminka.

Ale i v tom je jeho působení negativní – skandální rétorikou a bulvarizací kampaně odvádí od podobných názorů pozornost.

Cruz není horší než Trump

Ted Cruz investoval hodně energie do vítězství v Iowě, kde mnozí zemědělci žijí z dotací na výrobu bioetanolového paliva. Třeba Scott Walker si je nechtěl pohněvat, a tak upustil od svého názoru, že by se tyto dotace měly zrušit. Ted Cruz to neudělal. Naopak se snažil zemědělcům vysvětlit, že zrušení dotací je i v jejich zájmu. A dokázal porazit Trumpa, který volal po rozšíření dotací.

Donedávna byl obdivuhodný i Cruzův postoj k mučení. Vyjma Randa Paula byl jediným republikánským kandidátem, který si myslí, že mučení je špatné. Zneklidňující však je, že si za tím v debatě před primárkami v New Hampshire nestál.

Snažil se téma zakecat, aby mu u republikánského publika neuškodilo. Takže waterboarding vlastně tak úplně mučení není. Ne, že by se měl používat často, ale jsou určité krajní případy, kdy, no, ehm…

Dost nepřesvědčivá odpověď od kandidáta, který si jinak zakládá na tom, že je hvězdným debatérem, kterého nic nezaskočí a na všechno má odpověď. Trump odvětil, že se mučí ještě málo. Z toho si lze udělat obrázek, kdo z nich je horší.

Jindy Cruz volal po „kobercovém bombardování“ Islámského státu. Ne, že by chtěl skutečně praktikovat kobercové bombardování. On jen neví, co to znamená. To by mohlo ilustrovat jeho nekompetentnost, ale jeho oponenti (například Obama) ho raději berou za slovo, aby působil jako nejtvrdší jestřáb.

Tím však není. Vyznává poněkud diferenciovanější zahraniční politiku než tupý, bezmyšlenkovitý intervencionismus. Marco Rubio ho proto označil za izolacionistu.

Rubio je horší než Trump!

A právě tento Rubiův výrok v kostce ilustruje, proč je Rubio možná ten nejhorší kandidát letošních primárek vůbec.

Rubio prosazuje co neagresivnější zahraničněpolitický intervencionismus. Když se intervence nevydaří, tak jenom proto, že se intervenovalo málo. A kdo s ním nesouhlasí, je izolacionista. Proto pokud se někdo bude pokoušet vám ho vykreslit jako největšího sympaťáka na pódiu, nevěřte mu.

Rubia však v předvečer primárek v New Hampshire zastavil jeho nepřesvědčivý výkon v televizní debatě, kde neváhal čtyřikrát zopakovat 25vteřinový naučený projev i po tom, co za to byl kritizován. Na záda mu tak opět dýchá už mnohokrát odepisovaný Jeb Bush. A hlavně guvernér Ohia John Kasich.

Jednoocí a slepí

Kasich je takový běžný umírněný republikán. Ekonomicky je spíše ve středu než vpravo (v době astronomického dluhu nic moc, ale Trump nebo Rubio v tom nejsou o nic lepší), sociálně spíše konzervativní. Ale na rozdíl od mnohých konzerv vám s tím ostentativně nemává před obličejem. Při té bídě poměrně solidní alternativa.

Ani ten Cruz není nakonec (oproti Trumpovi a Rubiovi) tak špatná alternativa. V souboji s Hillary či Berniem by však měl větší šance guvernér Ohia.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo