Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitva o Bílý dům: Napodobí Bernie Sanders Baracka Obamu?

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
25. 1. 2016
 5 401

Na konci října prožila Hillary Clintonová v prezidentské kampani týden snů. I proto, že Bernie Sanders gentlemansky smetl ze stolu kauzu e-mailů, která její kampaň notně poškozovala. Její preference šly od té chvíle strmě nahoru a její vítězství se zdálo neodvratné. Nakonec se v ale primárkách Demokratické strany přece jen schyluje k dramatu.

Bitva o Bílý dům: Napodobí Bernie Sanders Baracka Obamu?

Pamatujete si, co se stalo v demokratických primárkách v roce 2008? I tehdy byla Hillary jasný favorit. I tehdy by leckdo řekl, že měla nominaci v kapse. Čtyři dny před primárkami v Iowě měla podle celonárodního průzkumu 42procentní podporu. Její hlavní vyzyvatel John Edwards měl jen 16 procent, dokonce ho přeskočil mladý senátor Barack Obama s 23 procenty.

A pak přišly primárky v Iowě. Obama zvítězil s 37,6 procenta hlasů. Clintonová skončila až třetí o tři desetiny procenta za Johnem Edwardsem, kterého podpořilo 29,7 procenta účastníků primárek. A to určilo ráz zbytku primárek. Jak to skončilo, všichni víme – Barack Obama se stal prezidentem, Hillary se musela spokojit s postem ministryně zahraničí.

Letos je situace přece jen poněkud odlišná. Především: v závodě o demokratickou nominaci zůstali jen tři lidé. Podpora Martina O’Malleyho se celonárodně stabilně drží na dvou procentech. Ale co ten Bernie?

A může se to stát znovu

Jak jsme si říkali v říjnu, po Hillařině týdnu snů, se zdálo, že jí nebude moct konkurovat. A pokud bychom měli soudit čistě podle celonárodních (ve volebním systému primárek ne zase tak relevantních) průzkumů, minimálně do konce roku to platilo.

Ale to není to hlavní. Primárky začínají 1. února – opět v Iowě. 9. února pak pokračují v New Hampshire. A právě tady na Hillary opět číhá nebezpečí.

V New Hampshire Bernie vede dlouhodobě. Poslední průzkum CNN mu dokonce přisoudil 60procentní podporu proti Hillařiným 33 procentům! Podle průměru posledních průzkumů na RealClearPolitics.com Bernieho podpora v New Hampshire dosahuje 51,2 procenta, zatímco Clintonová dosahuje čísla 39,8.

Nicméně Obama své tažení započal už v Iowě. Tam průzkumy Clintonové zatím přiznávají vedení. Nicméně jde o vedení těsné, v rámci statistické chyby. Naposledy v průzkumu pro Bloomberg to bylo 42 procent pro Hillary a 40 procent pro Sanderse, průměr RealClearPolitics pak Hillary přisuzuje vedení 47 : 43.

I když se Hillařin tým stále snaží tvářit, že o nic nejde, mohlo by jí to opět zlomit vaz.

Bernieho slabina: Omezování zbraní

Nicméně je vidět, že Clintonovou možnost opakování scénáře z roku 2008 děsí. Proto neváhá na Sanderse zaútočit.

Vděčným terčem jsou jeho postoje, které se týkají omezování kontroly zbraní. Americká pravice chápe druhý dodatek ústavy, který garantuje právo držet a nosit zbraně, jako absolutní a nepřekročitelný. Na druhé straně levice v čele s prezidentem Obamou chápe určité restrikce jako s tímto dodatkem kompatibilní, právo držet a nosit zbraň podle ní neporušují.

Že se levicový pohled v americké politice nedokáže prosadit, je podle demokratů vina National Riffle Association, organizace, která druhý dodatek obhajuje. Podle demokratů jde o lobby výrobců zbraní, která korumpuje všechny politiky.

Hillary viní Sanderse z toho, že v podpoře levicového tažení proti zbraním není dostatečně důsledný. V podstatě se pokouší o husarský kousek – snaží se tuto otázku využít, aby se vůči krajně levicovému Sandersovi mohla vymezit zleva.

Sanders se opakovaně brání tím, že v inventuře hlasování od Satana černého chlupatého (NRA) dostal známku čtyři minus.

Styďte se, Baracku!

Ale jen se zbraněmi by si Clintonová nevystačila. Proto se vůči Sandersovi rozhodla vymezit i v další oblasti – ve zdravotnictví.

Útok odstartovala Hillařina dcera Chelsea Clintonová, která stejně manžel Bill Clinton svoji matku v rámci kampaně aktivně podporuje. Hillary její útok následně obhajovala a sama v něm pokračovala.

Nepanuje úplná shoda, jestli mělo jít o útok zprava či zleva. V podstatě ale kampaň Clintonové v této otázce útočí z obou stran zároveň.

Sanders totiž nepovažuje Obamovu zdravotnickou reformu (Afordable Care Act alias Obamacare) za dostatečnou a chce se posunout ještě o kus dále doleva k univerzálnímu zdravotnímu pojištění. Kritika Clintonové spočívá v tom, že Sandersovy návrhy jsou příliš nereálné a podaří se mu jen demontovat všechny prvky dosavadního systému, včetně pokroku, kterého dosáhla Obamacare. Že vlastně umožní republikánům vrátit se o krok zpět – před Obamacare.

Obzvláště pikantní je další souvislost s rokem 2008. Tehdy totiž Hillary Clintonovou za její návrhy v oblasti zdravotnictví kritizovaly hromadné e-maily rozesílané kampaní Baracka Obamy. A Hillary se proti tomu důrazně ohradila.

„Odkdy demokraté napadají ostatní demokraty v otázce univerzálního zdravotního pojištění?“ volala tehdy naštvaná Clintonová. „Styďte se, Baracku Obamo,“ vzkázala svému tehdejšímu soupeři.

Dnes se Hillary naopak snaží stavět do pozice kandidáta, který zajistí zachování Obamova dědictví v domácí politice.

Co by ho mohlo zastavit

Jedním z hlavních dosavadních argumentů Clintonové proti Sandersovi mohla být jeho nevolitelnost v duelu proti republikánskému kandidátovi. Jde přece jen o radikála, krajně levicového kandidáta, který se před registrací do primárek ani neidentifikoval s Demokratickou stranou. Jenže Bernie může podobnou kritiku snadno odrazit – většina průzkumů mu proti každému z republikánů přisuzuje větší šanci zvítězit než Hillary. Zejména má jakožto levicový populista mnohem větší šanci porazit Trumpa než na výsost elitářská Clintonová.

Nicméně určitě existují zbraně, které by republikáni mohli lépe využít proti Sandersovi. Tak třeba argument, jak moc budou jeho plány stát Američany na daních. Na serveru Slate to vyčíslili na 19,58 bilionu dolarů.


Fotografie prezindetských pretendentů: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo