Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mimořádní podnikatelé na nečekaných místech

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
7. 1. 2016

Amerika, Evropa a východní Asie už nejsou jediné tři líhně firem s globálními ambicemi.

Mimořádní podnikatelé na nečekaných místech

Příští Steve Jobs nebude ze Sillicon Valley, předpovídá novinářka Elmira Bayrasliová v knize From the Other Side of the World (Z druhé strany světa). „Přijde totiž z Mexika, Nigérie, Pákistánu nebo třeba Turecka. Dokonce tam někde už teď žije.“

Aby svoje přesvědčení něčím podložila, provádí čtenáře obchodními čtvrtěmi i chudými předměstími Karsu, Istanbulu, Lagosu, Lahoru, Karáčí, Mexico City, Bombaje, Nového Dillí, Moskvy, Pekingu a Šanghaje. Doplňuje politické a ekonomické souvislosti – osmdesát procent Nigerijců nemá přístup k bankovním službám – a ukazuje, čemu všemu musí lidé budující firmy čelit.

Elmira Bayrasliová: From the Other Side of the World: Extraordinary Entrepreneurs, Unlikely Places – vyšlo v nakladatelství PublicAffairs v září 2015, 320 stran, 18 dolarů (verze pro Kindle).

 „Po celém světě se pořád dokola vynořuje sedm stejných překážek: nedostatek kvalifikovaných dělníků a manažerů, chabá infrastruktura, chybějící prostor pro spolupráci, monopoly, korupce, špatná vymahatelnost práva a lpění na starých pořádcích.“ Nad tím vším ale v téhle kuřecí polívce pro duše startuperů vítězí podnikatelský duch. Popřípadě s rozbitými silnicemi a neschopnými a podplacenými úředníky aspoň uhrává důstojnou remízu.

Nejdobrodružnější story je ta nigerijská. Když se manažer Tayo Oviosu (na úvodní fotce, pozn. red.) vrátil v roce 2008 ze Spojených států zpátky do nejlidnatější země Afriky, zapsal si do notesu deset nápadů na byznys, včetně pokerové herny nebo rozvážky jídel. Nakonec se ale, inspirovaný PayPalem, rozhodl zaplnit jinou díru na trhu: bezhotovostní převody peněz. Pro zemi, kde lidé podle Bayrasliové běžně ukládají svoje úspory do dobytka, byla služba Paga hotovým požehnáním. Což bohužel ještě neznamená ekonomickou životaschopnost: v roce 2013 byla firma Paga Tech stále ve ztrátě a ještě po vydání knihy ji pořád dotují investoři.

Smartfoun neznačí marnotratnost

Jen tak mimoděk se můžete v From the Other Side of the World dočíst dvě zajímavé věci. Sice jsou to zjevné banality, ale soudě dle toho, jaké hejty na Afričany a Asiaty někteří naši spoluobčané vytahují místo pozdravu, je stojí za to zmínit.

Za prvé: pracovití a chytří lidé žijí po celém světě. V Česku je přijatelné vysvětlovat ekonomické rozdíly mezi zeměmi národní mentalitou, vzpomeňte líné pijáky ouza. Bayrasliová naopak přitakává tomu, co tvrdí slavná kniha Proč národy selhávají: že víc než kultura nebo klima rozhoduje o úspěchu jednotlivých ekonomik to, jak kvalitně fungují jejich veřejné instituce.

Za druhé: chytrý telefon není v chudých zemích projevem rozmaru, ale nástrojem, bez kterého se v běžném životě dá jen těžko obejít. Spojuje zákazníky s obchodníky a ty s velkoobchodníky, nabízí lidem přístup k informacím, umožňuje jim levně komunikovat, a jak už víme, i posílat peníze. – Mimochodem, během psaní recenze mi kamarádka-dobrovolnice potvrdila, že pořízení relativně drahého chytrého telefonu se dlouhodobě vyplácí i českým sociálně vyloučeným. Jestli do toho započítala i to, jak jim život zkomplikuje okolí, které vidí jenom ten telefon, nevím.

Další čtení

Dva státy na korejském poloostrově sdílely po staletí stejnou řeč, kulturu i etnicitu, čímž autoři asi myslí genetické predispozice. A hele, jak sever bojuje o zrno, zatímco jih si z Galaxy Tabů pouští Gangnam Style...

Proč národy selhávají

Oligarcha v převleku startupera

From the Other Side of the World patří do početné skupiny knih, kterým by prospělo, kdyby je editor osekal o třetinu rozsahu. Bayrasliová píše poměrně rozvláčně a často vyplňuje stránky nekonkrétními větami o příležitostech, inovacích a řešeních.

Ještě víc zamrzí, že namísto plastických reportáží autorka nabízí nekritické hagiografie byznysmenů. Například hrdina mexické kapitoly, Carlos Slim, má blíž k tomu, co Bayrasliová kritizuje, než k podnikatelům přinášejícím plamen kreativní destrukce. Jeho telefonní společnost Telmex má monopolní postavení a bariéry pro vstup na trh jí vyhovují. Telegraph a další média ho označují za oligarchu.

Ovšem jako připomínka toho, že Amerika, Evropa a východní Asie už nejsou jediné tři líhně firem s globálními ambicemi, funguje From the Other Side of the World výborně.


Úvodní fotka: Profimedia
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo