Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Knihy pod stromek a na hory podle Kašpárka

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
10. 12. 2015
 8 925

Nebyla ostuda nechat si utéct některou z padesáti letošních knižních recenzí. Byla by ale věčná škoda ignorovat i tenhle výběr.

Knihy pod stromek a na hory podle Kašpárka

Kniha je ideální dárek. Tvrdý, takže potěší ještě před rozbalením. Lichotivý, protože říká: je poznat, že máš mozek. Praktický, jelikož vám dává až několik desítek hodin klidu od obdarovaného nebo obdarované.

Ten můžete sami využít například čtením. Následuje proto přehled nejenom těch nedávno vydaných publikací, které se hodí jako dárek, ale i knih, které mezi svátky nebo kdykoliv jindy obohatí i vás samotné. Z každé můžete prokliknout na recenzi, která vyšla tady na Finmagu.

Co vyšlo česky a neudělá ostudu

Rok po anglickém originále vyšli v češtině Inovátoři Waltera Isaacsona, autora slavného životopisu Steva Jobse. Nabízí se předsudečná poznámka, že jde o ideální dárek pro kluky a muže, ovšem pozor: Isaacson vítaně ukazuje, kolik se do historie výpočetní techniky zapsalo inženýrek a programátorek. Máte-li doma Lízu Simpsonovou, pak jste právě našli dárek.

Kdo rád kouká na dokumenty na dvojce, toho zaujme Zdivočelý kontinent. Keith Lowe v novince líčí poměry v poválečné Evropě. Přibalte plato lexaurinu.

Recenze životopisu Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti vyjde až příští týden [už vyšla, pozn. red.], ale už teď si můžeme prozradit, že jde o prima dárek jak pro fandy techniky a ambiciozní nerdy. Lze kombinovat s knihou Od nuly k jedničce Muskova kolegy z PayPalu, Petera Thiela, která letos vyšla česky.

Fandy do umění pobaví Supermodelka a krabice Brillo.

Mysli jako freak chytne každého, kdo se živí hlavou. Anebo jen rád přemýšlí.

Hltají vaši blízcí Cílky, Hnízdily a další hlasatele toho, že civilizace naráží na svoje limity? Poškádlete je Racionálním optimistou.

Co vyšlo česky a může zaujmout vás samotné

Problém těchto knih není, že by nebyly dost zajímavé nebo třeba hezké – problém je, že se s nimi dost těžko strefuje do vkusu. Třeba ale právě vás zaujmou.

Kapitál v 21. století netřeba představovat, žádná jiná kniha loni nevzbudila takovou diskuzi.

Materiální podmínky svobody mě přesvědčily, že nepodmíněný základní příjem stojí za pokus.

Pavel Barša napsal oslavu Občanského jednání. Knihu hutnou a stimulující, plnou tipů na další čtení.

Anglicky psané knihy vhodné jako dárek

V Dataclysm odhaluje datový analytik internetové seznamky, jak si lidé vybírají partnery. O to vtipnější to celé je, že ty lidi zkoumá v okamžicích, kdy jsou přesvědčeni, že je nikdo nezkoumá.

Máte ve svém okolí chlapa-nekňubu, který ovšem umí anglicky? Mate je jediná smysluplná kniha o flirtování a vztazích, kterou jsem kdy četl.

Sbírka filozofických vtipů Nein: A Manifesto udělá radost studentům a absolventům společenských věd.

Na čem si angličtinu můžete potrénovat sami

V Age of Ambition vypráví reportér Evan Osnos o tom, jaká je dnešní Čína. Kniha (loňského) roku podle Economistu obdržela též cenu National Book Award.

Slavný politolog Phillip E. Tetlock radí v Superforecasting, jak předpovídat budoucnost a neztrapnit se u toho. Ale pokud to máte s angličtinou na hraně, raději sáhněte po česky vydaném Signálu a šumu.

Misbehaving představuje behaviorální ekonomii a lidi, kteří ji stvořili. Opět ale platí, že pokud si nejste jistí jazykem, je tu alternativa, byť krkolomně přeložená: Myšlení, rychlé a pomalé.

Pěkný úvod do utilitaristického pojetí charity najdete v tenké knize The Most Good You Can Do. Přečtěte dřív, než pod vlivem vánoční atmosféry rozešlete DMS.

William Davies v The Happiness Industry kritizuje kult štěstí a psychiatrizaci veřejného života. Velmi důležitá kniha, protijed na běžný časopisecký výklad světa, podle kterého jde o to být happy a hlavně v pohodě.

Další podstatné a přitom nesnadno stravitelné myšlenky najdete v Being Mortal, vynikající knize, které se podařilo zpopularizovat takové téma, jako je umírání.

Je vám to málo? Prozkoumejte loňské a předloňské tipy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo