Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sedmnáct republikánů vytáhlo do boje o Bílý dům. Dva už jsou ze hry

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
1. 10. 2015

V republikánských prezidentských primárkách je slušná tlačenice. Přihlásilo se do nich 17 kandidátů. Mezi nimi devět úřadujících nebo bývalých guvernérů. Hned dva z nich už to mají za sebou.

Sedmnáct republikánů vytáhlo do boje o Bílý dům. Dva už jsou ze hry

Republikánské primárky

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámil 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se přidal i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

První oběti Trumpovy show

Texaskému Rickovi Perrymu to nevyšlo ani na druhý pokus. Náhlý vzestup Donalda Trumpa ho odsunul z první desítky, a tedy i z televizní debaty desíti nejpopulárnější kandidátů. V debatě outsiderů pak zářila jen Carly Fiorinová. Ta tak zahájila svůj vzestup a protlačila se do druhé debaty top desítky. Perry nedokázal přitáhnout voliče ani sponzory a 11. září kampaň ukončil.

Další obětí Trumpovy show se stal nadějný Scott Walker z Wisconsinu. Ten na tom byl finančně mnohem líp než Perry. Ale po Trumpově vstupu do hry mu chyběli potenciální voliči. Nahoru se dostal krátce na začátku roku, když v Iowě pronesl působivý projev, ve kterém vyzdvihl své úspěchy ve Wisconsinu, zejména úspěšnou porážku odborů. V kampani ale tápal. V mnohých tématech se hledal a wisconsinské úspěchy nedokázal prodat.

Rozhodl se, že nebude čekat, až Trumpova vlna opadne, a uvolnil místo dalším kandidátům. Ve svém projevu, kterým 21. září oficiálně ukončil kampaň, řekl, že podobný krok by měli zvážit i další kandidáti, aby se antitrumpovský tábor mohl sjednotit za jedním kandidátem a Trumpa porazit.

Bývalý guvernér státu New York

Kromě Walkera, Perryho, Huckabeeho, Kasicha a Christieho jsme si nepředstavili ještě čtyři kandidující guvernéry. A nutno podotknout, že tři z nich do souboje o Bílý dům dosud výrazně nepromluvili.

Už 28. května oznámil kandidaturu sedmdesátiletý George Pataki, který v letech 1995 až 2006 vládl státu New York. Za svou ekonomickou politiku obdržel od Cato institutu po prvních dvou letech jedničku, vzápětí se zhoršil na trojku a na konci už měl čtyřku. Podporuje právo ženy na umělé přerušení těhotenství.

Jako guvernér také prosazoval antidiskriminační legislativu na ochranu gayů. Odmítá ale homosexuální sňatky. Jeho čísla v průzkumech se pohybují kolem nuly, účastní se tedy pouze televizních „debat útěchy“. Ani v těch dosud nevynikl.

Úřadující guvernér Louisiany

Úřadující guvernér Louisiany Bobby Jindal se do primárek vložil 24. června, dva týdny dní po svých čtyřiačtyřicátých narozeninách. Jde o syna dvou indických imigrantů, který konvertoval k římským katolíkům.

V čele Wisconsinu stojí od roku 2008. Jeho ekonomickou politiku hodnotil Cato Institute v roce 2010 jedničkou, v letech 2012 a 2014 pak dvojkou. Před tím tři roky působil v Kongresu, kde podle konzervativní neziskovky National Right to Life Committee ve stu procent případů hlasoval pro-life.

Špetku mediální pozornosti přitáhl v předvečer druhé televizní debaty, když označil Donalda Trumpa za egomaniakálního šílence, kterého je třeba zastavit. O sobě pak napsal, že je mužem, který má na to, aby vedl „politicky nekorektní konzervativní revoluci“.

Nicméně i jeho čekala už jen druhá debata útěchy. A stejně jako v té předchozí v ní neoslnil. Jeho aktuální volební preference v době vzniku tohoto článku průměrně dosahují 0,3 procenta.

Bývalý guvernér Virginie

Až 30. července se o slovo přihlásil pětašedesátiletý Jim Gilmore, který v letech 1998 až 2002 zastával funkci guvernéra Virginie. Společně s Trumpem a Tedem Cruzem 9. září vystoupil na demonstraci proti dohodě o íránském jaderném programu.

Už předtím ale vyzval Trumpa k debatě o automatickém nároku na občanství, který mají podle ústavy všechny děti narozené v USA. Trump totiž tento princip napadl jako magnet pro nelegální přistěhovalce. Ačkoliv Gilmore podle svých slov podporuje ochranu hranic a odmítá udělovat občanství nelegálním imigrantům, Trumpovo napadání ústavních principů a podkuřování nejhorším segmentům společnosti odmítá.

Své štěstí v prezidentských primárkách zkoušel už v roce 2007. Tehdy odstoupil podobně jako letos Perry nebo Walker ještě před samotnými volbami a místo toho neúspěšně kandidoval do Senátu. Ani letos se mu příliš nedaří. V průzkumech je dlouhodobě na nule. A ani on v televizních debatách outsiderů nijak nevyčníval.

Bush III.

A pak tu máme ještě jednoho guvernéra. Jeb Bush stál osm let (do roku 2007) v čele Floridy. To nebyla úplně nejlepší doba na prezidentskou kandidaturu. Zrovna končilo prezidentování jeho staršího bratra George W., který v té době nebyl vůbec oblíbený.

A tak si Bush osm let počkal. Fakt je, že pokud jde o prezidenty, Američané rychle odpouštějí nebo zapomínají to špatné. Proto po osmi letech bratr kdysi nepopulárního prezidenta není vůbec bez šance.

Jenže republikánské primárky se rychle zvrhly v bláznivou show Donalda Trumpa. Jeho podpora teď sice po druhé televizní debatě začala lehce klesat, ale stále je jasnou jedničkou. Za ním jsou další nepolitici – afroamerický neurochirurg Ben Carson a bývalá šéfka Hewlett Packard Carly Fiorinová, která je všeobecně považována za vítězku druhé televizní debaty.

Na Bushovu pozici umírněného establishmentového kandidáta se pak tlačí další guvernér John Kasich. Bush má navíc konkurenci v podobě floridského senátora Marka Rubia, který se vždy po debatě vyšvihne nahoru. Pocházejí ze stejného státu, uchází se o přízeň stejných sponzorů. Po odchodu Scotta Walkera bude pod tlakem, aby buď prokázal, že na to má, nebo uvolnil cestu právě Rubiovi. 


Úvodní foto uragánu Trump: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo