Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Umírněný guvernér John Kasich může zastínit Jeba Bushe

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
10. 9. 2015

Guvernér Ohia je hodnocen různě. Třeba jako tolerantní konzervativec. Nebo jako lepší umírněný republikánský kandidát na prezidenta než provařený Jeb Bush. Ale i jako zastánce velké vlády nebo mediální miláček, který se líbí elitě, avšak jádru republikánských voličů nemá co nabídnout.

Umírněný guvernér John Kasich může zastínit Jeba Bushe

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámil 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se přidal i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Tolerantní konzervativec

Proč tolerantní konzervativec? To Kasich předvedl v první televizní debatě deseti nejpopulárnějších kandidátů před domácím publikem v Ohiu, do níž se kvalifikoval jenom těsně na poslední chvíli. Jeho velký moment přišel, když se ho moderátorka zeptala, jak by některému ze svých dětí vysvětlil svůj negativní postoj k homosexuálním manželstvím, pokud by se ukázalo, že je samo homosexuální.

„Podívejte se, já jsem staromódní člověk a v tomto případě věřím v tradiční manželství. Ale taky jsem řekl, že soud rozhodl a že to budeme akceptovat,“ odkázal na nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, které plošně legalizuje homosexuální manželství ve všech státech USA.

„A hádejte co? Zrovna teď jsem šel na svatbu svého kamaráda, který je náhodou gay. To, že někdo nesmýšlí stejným způsobem jako já, totiž neznamená, že mi na něm nemůže záležet nebo že ho nemůžu milovat. Takže pokud by se to týkalo některé z mých dcer, samozřejmě, že bych je nadále miloval a přijal,“ dodal Kasich a vysloužil si aplaus od zaplněného clevelandského stadionu.

Lepší umírněný kandidát než Bush

Umírněného kandidáta a zároveň představitele i oblíbence republikánského mainstreamu v primárkách ztělesňuje Jeb Bush. Na něj se nemalá část voličů dívá s nedůvěrou. To platilo i McCainovi a Romneym, přesto je republikáni nominovali. Jenže Jebovi nepomáhá ani skutečnost, že je blízkým příbuzným, bratrem a synem, dvou bývalých prezidentů. Dědictví obou prezidentů není vnímáno jednoznačně pozitivně ani mezi samotnými republikány.

Kromě toho Jeb od oznámení kandidatury působí nemastně neslaně, skoro jako by ani sám kandidovat nechtěl a jen se nechal přemluvit. Neví, jestli má bratrovu válku dřív obhajovat, nebo se od ní spíš distancovat. A tak dělá nepřesvědčivě obojí. A tváří nečekanému vzestupu a ranařskému stylu tlučhuby Donalda Trumpa působí vysloveně bezradně.

A tak se otevírá cesta právě Kasichovi. Jeho potenciál v tomto směru ilustrují průzkumy v New Hampshire, kde se umírněným kandidátům daří. Kasich se pohybuje na druhém místě hned za současným lídrem veškerých průzkumů Trumpem.

Zastánce velké vlády

A co to obvinění z prosazování velké vlády? Podle hodnocení Cato Institutu nelze Kasichovo působení v roli ohijského guvernéra považovat zrovna za vládu rozpočtové zodpovědnosti. Za fiskální politiku proto dostal čtyřku. Od nástupu do funkce v roce 2012 do roku 2015 stouply státní výdaje o 18 procent. Pro srovnání, federální výdaje za stejnou dobu stouply o dvanáct procent. A to vládne levicový prezident Obama.

Kasich kromě toho v rozpočtu na rok 2016 navrhuje zvýšení výdajů o dalších jedenáct procent, zatímco průměr všech amerických států dělá zvýšení o tři procenta. Velkou část rapidního nárůstu výdajů má na svědomí rozšíření vládního programu zdravotního pojištění (Medicaid), které Kasich prosadil navzdory odporu ohijské sněmovny reprezentantů. Náklady rozšíření tohoto programu představují 1,4 miliardy dolarů, tedy 63 procent ohijského rozpočtu.

Kasich v případě rozšíření Medicaidu tvrdí, že mu šlo o duševně nemocné vězně. Když se prý 80 procent z nich ve vězení podaří vyléčit, po propuštění povedou řádný život a klesne recidiva. Předtím se zase v této věci odvolával na biblické učení. Celkově tak trochu navazuje na „soucitný konzervatismus“, což bylo jedno z klíčových hesel úspěšné prezidentské kampaně George W. Bushe v roce 2000.

Mediální miláček

Za mediálního miláčka Kasiche označil Scott Reed z americké obchodní komory. Často se objevuje názor, že Kasichovo vystoupení v první debatě mělo dobrý mediální ohlas především proto, že rezonovalo s lidmi, kteří se kolem médií pohybují. Díky tomu mají jejich názory širší dosah, ale ve skutečnosti je zaujímá mnohem menší část populace, než by se mohlo zdát. A hlavně mnohem menší výseč republikánského elektorátu.

Není tedy Kasichova kampaň spíš mediální bublina? Možná, ale Kasich vidí svoji roli jinak: „Lidem ve Washingtonu nevěnuju žádnou pozornost. Chci z toho města přesunout co nejvíc moci, peněz a vlivu a vrátit ho zpátky tam, kde jako obyčejní Američané žijeme.“

I přes tuto antiestablishmentovou rétoriku si republikánský stratég Ford O’Connor myslí, že se Kasichovi nedaří oslovit voličské jádro republikánů, ale jeho kampaň je přitažlivá pro establishmentové křídlo strany. A dodává, že tím pádem i pro většinu voličů v New Hampshire.

Klíčem k úspěchu bude New Hampshire

Takže zatímco kandidáti jako Huckabee, Cruz nebo Walker chtějí prorazit v Iowě, Kasichova strategie se zaměřuje na New Hampshire. Tam oprávněně cítí největší šanci.

A stejně jako Iowa je New Hampshire malý a důležitý je osobní kontakt s kandidátem. Kdo do setkávání s voliči investuje dostatek času, energie a osobního nasazení, má šanci udělat hned na začátku vynikající výsledek i při skromném rozpočtu.

A tak Kasichova kampaň většinu zdrojů napírá právě do malého státu v Nové Anglii. V tomto státě ho podporují i někteří vlivní republikánští politici, například předák republikánské většiny v newhampshireském senátu Jack Flanagan nebo předsedkyně Republikánské strany v New Hampshire Nancy Merrillové. Ta zde v letech 2000 a 2008 vedla místní prezidentské kampaně Johna McCaina. V obou případech ve státě zvítězil.

Momentálně je Kasich v New Hampshire po Trumpovi na druhém místě s podporou přesahující deset procent. Tak uvidíme, v jaké kondici se tu předvede v únoru. To už nebudou žádné průzkumy, ale opravdové primárky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo