Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Texaský exguvernér Rick Perry: Pokus o reparát

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
11. 8. 2015

V červnu se k pelotonu kandidátů v republikánských prezidentských primárkách přidal bývalý texaský guvernér Rick Perry. Stejně jako pánové Santorum a Huckabee to zkouší už podruhé.

Texaský exguvernér Rick Perry: Pokus o reparát

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámil 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se přidal i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Guvernérem se stal před Vánoci roku 2000, střídal George W. Bushe, který se stěhoval do Bílého domu. V roce 2002 pak jeho mandát potvrdili voliči. A potom ještě dvakrát. Teprve v roce 2014 se účasti v dalších guvernérských volbách vzdal. Jeho poslední volební období skončilo letos 20. ledna.

2012: Vzestup a pád favorizovaného kandidáta

Jeho účast v minulých prezidentských primárkách se vyznačovala raketovým nástupem, po kterém následoval snad ještě rychlejší pád.

Tehdy vstoupil do závodu až v polovině srpna 2011, tedy o dost později než letos. A záhy se stal favoritem. Dva dny po oznámení kandidatury zveřejnila agentura Rasmussen Reports průzkum, ve kterém si připsal první místo a podporu 29 procent dotazovaných voličů. Budoucí vítěz primárek si držel na druhém místě uctivý odstup s 18 procenty.

Už v listopadu ale přišel moment, který ho pronásledoval po zbytek kampaně. Nevydařené televizní vystoupení, ve kterém si nedokázal vybavit jednu ze tří agentur, jejichž zrušení měl v programu. Scénu zakončil lakonickým „oops“.

Pád skončil debaklem v prvních dvou státech primárek (deset procent v Iowě a jediné procento v New Hampshire), pak Perry uznal porážku, ustoupil od kandidatury a podpořil Newta Gingriche.

Nutno podotknout, že v průběhu kampaně ho trápily zdravotní problémy. Neobvykle dlouho se zotavoval po operaci páteře. Dodnes se spekuluje, jestli některé jeho přešlapy nemohly být způsobené vlivem léků na utišení bolesti a nedostatkem spánku. Kromě uvedeného televizního vystoupení se to týká jednoho z jeho projevů v New Hampshire, při kterém působí „opile“.

Wilson, Bernanke a gayové

Už v roce 2010 Perry kritizoval 16. dodatek americké ústavy, který na počátku minulého století umožnil federální vládě vybírat daň z příjmu. Ta umožnila prezidentu Wilsonovi a progresivnímu hnutí financovat všechny možné i nemožné vládní programy. Právě tehdy to podle něj s Amerikou začalo jít z kopce a ta právě tam am vidí příčinu většiny dnešních problémů.

V srpnu 2011 se ostře navezl do guvernéra centrální banky Fed Bena Bernankeho. Podle Perryho nebylo Bernankeho řízení centrální banky v období před volbami nezávislé, ale bylo motivované politicky. Bernanke se dokonce podle Perryho dopustil vlastizrady. I Ron Paul, Perryho soupěř v primárkách, který do značné míry kampaň stavěl na kritice Fedu, konstatoval, že vedle Perryho je umírněný.

V roce 2005 podporoval Perry návrh na zákaz homosexuálních manželství v Texasu. Návrh prošel, když se pro něj ve všelidovém hlasování vylovilo přes 76 procent voličů. Zajímavé je, že v červenci 2011 komentoval legalizaci homosexuálních manželství ve státě New York slovy, že na to má New York právo na základě pravomocí, které jednotlivým států dává desátý dodatek ústavy.

Sám však v rozporu s desátým dodatkem dlouhodobě podporuje ústavní dodatky, které by na federální úrovni zakázaly sňatky homosexuálů a potraty.

Proti Obamovi a izolacionistům

Loni v srpnu se v komentáři pro Washington Post vyjádřil k vzestupu Islámského státu v Iráku. Obvinil z něj nekompetentní politiku Baracka Obamy, který prý z Iráku odešel příliš brzy.

To ovšem nebyla Obamova volba. Datum definitivního odchodu bylo určeno v U.S.–Iraq Status of Forces Agreement, který v roce 2008 podepsal prezident George W. Bush. Obama byl tímto dokumentem vázán, přesto se však do poslední chvíle snažil pobyt vojsk prodloužit. Jednání s Malíkiho vládou však zkrachovala a na konci října Obama oznámil, že se Američané stáhnou podle plánu 31. prosince 2011.

Kromě toho Perry ve zmíněném textu kritizoval údajný izolacionismus Randa Paula, který se v té době vyšvihl do čela průzkumů. Jestliže výsledkem Obamovy selhávající politiky je podle Perryho stávající situace, kdy v podstatě neexistují žádné dobré možnosti, pak by Paulův „izolacionismus“ současnou hrozbu ještě zvětšil.

Rand Paul se proti Perryho kritice ohradil. Vůbec prý neobhajuje nečinnost. Mezi Perryho návrhy byly pouze dvě věci, které Američané v té době ještě nedělali. Letecké údery a návrat pozemních jednotek. Letecké údery, pokud budou smysluplné, Paul už tehdy podporoval. A nakonec se k nim odhodlala i Obamova vláda.

Paul ale odmítl Perryho volání po opětovné invazi. Jednak by podle něj proti Islámskému státu měly bojovat spíše státy či národy regionu (Paul je pro podporu Kurdů), jednak po návratu do Iráku Perry volal už v primárkách 2012, kdy tam ještě žádný Islámský stát nebyl. Tehdy hovořil o zajištění rovnováhy sil s Íránem.

Nový Rick Perry?

Šestapadesátiletý Perry se může prezentovat jako úspěšný guvernér. V čele Texasu stál přes patnáct let a stal se nejdéle sloužícím guvernérem tohoto státu. Problém je, že mimotexaským voličům mnohem víc utkvěly jeho lapsy z předchozí prezidentské kampaně.   

Perry se to snaží ze všech sil napravit. Změnil image. Nosí brýle, mluví o tom, jak teď hodně čte a jak se setkává se předními odborníky na nejrůznější relevantní témata. Snaží se ukázat, že tentokrát je mnohem lépe připraven. Že má mnohem větší rozhled a už není tak arogantní.

Komentátor The Economist dokonce přichází s myšlenkou, že brýle mají vyjádřit Perryho zranitelnost. V minulosti totiž působil jako macho, který necítí bolest. Proto s ním nikdo nesoucítil, když se ukázalo, jakým fyzickým utrpením si v roce 2011 prošel.

Průzkumy ho tentokrát spíše podceňují. Získávání financí pro kampaň je o mnoho složitější, než když byl považován za favorita.

Ale to, co ho minule srazilo na kolena, z něj může udělat překvapení primárek. Stačí, když důkladnou přípravu přetaví v několik povedených vystoupení v televizních debatách, a bude zase za hvězdu.


Snímek Andrew Cline / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo