Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

A ten pan Rubeš je jako kdo?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
13. 6. 2015
 25 222

„Kdyby na mě opravdu někoho poslali, tak to natočím, zveřejním a půjdu do prdele. Pokud argumenty přejdou v násilí, není co řešit.“ Lovec nepoctivých taxikářů Janek Rubeš miluje Prahu a nebojí se točit o všem, co otravuje vzduch metropole.

A ten pan Rubeš je jako kdo?

Z Janka Rubeše se během několika měsíců stala hvězda české investigativní novinařiny a persona non grata mezi nepoctivými pražskými taxikáři. Nepíše přitom pro Respekt, Mladou frontu ani Reportér. Jeho seriál Praha vs prachy běží v seznamácké internetové televizi Stream. Nejsledovanější epizoda má 380 000 přehrání. A další naskakují stejně rychle, jako koruny na taxametru při jízdě z Pařížské.

Jaký Janek je? Určitě odhodlaný a vytrvalý a taky hodně emotivní. Je vidět, že svou prací žije. V dobrém i ve zlém. To když se rozčiluje nad tím, že se věci nikam neposouvají, že není normální krást a že není možné zavírat oči před něčím jenom proto, že je to tady už dlouho. Po taxikářích se chystá udeřit na nepoctivé směnárníky. S kamerou a mikrofonem stírá hranice mezi novinařinou a občanským aktivismem. A daří se mu to náramně!


Janek Rubeš

Janek Rubeš

Janek Rubeš (na snímku zcela vpravo) je člen Noisebrothers, tvůrce virálních videí. Dnes je vidět hlavně v a díky pořadu Praha vs. Prachy, kde bojuje proti nepoctivým obchodníkům v centru Prahy.

Vždyť oni ty prachy mají

Před několika dny ses vrátil z Japonska…

To je úplně jiný svět. Všechno funguje úplně jinak, než čekáš. Všichni se ti snaží poradit, podat pomocnou ruku. Předtím jsem byl v Mnichově. Cestou se mi porouchalo auto a já strávil čtyři hodiny u silnice se zdviženým palcem, lanem a naivní myšlenkou, že mi někdo pomůže. Nepomohl. Hlava mi to nebere. Zdá se mi, že západní civilizace jde tak trošku do háje. Když jsem v Japonsku přišel do obchodu Tokyu Hands, kde prodávají super serepetičky, týpek, který neuměl ani slovo anglicky, se mě hned zeptal: Tourist? Já na to, že jo. A on: Passport? Ten percent discount! V Čechách to očividně funguje přesně naopak. Turista? Super, tebe vezmeme na hůl jak nikoho předtím.

Otestoval jsi tamní taxikáře?

Ne. Jen jednou jsme si vzali Ubera. Neměl jsem u sebe hotovost. Dojalo mě, jak všechno skvěle funguje. V Čechách si nainstaluješ aplikaci, abys mohl jezdit po Praze, a na druhým konci světa si přes ni objednáš obrovskou černou toyotu, od které ti otevře dveře pán v bílých rukavičkách. Hned, co jsme se rozjeli, jsem začal popichovat kamaráda, který uměl japonsky, aby se řidiče zeptal, jak fungují taxíky a jestli taky okrádají turisty. Kamarád jen nevěřícně kroutil hlavou. A jak se ho mám zeptat? Takhle to tady prostě nefunguje… Nakonec se přece jen zeptal, ale taxikář vůbec nechápal, na co se ho ptá. Okrást turisty? Vždyť je to přece nesmysl…

Když nedává smysl okrádat turisty v Japonsku, proč to dává smysl v Praze?

Možná za to může náš život za železnou oponou, skrz kterou jsme koukali na ty pracháče ze Západu a kuli pikle, jak je o peníze připravit. Nerad generalizuju, ale zkratkovité myšlení ve stylu cizinec = snadný prachy tady prostě je. Vždyť oni ty prachy mají a je jim jedno, kolik zaplatí…

Odsoudit sedm tisíc taxikářů by ale bylo hrozně snadné a byla by to chyba. Lidem, o kterých jsou moje reportáže, už taxikáři neříkám. Jsou to prostě buranští podvodníčci, kteří sprostě využívají toho, že každý turista je v cizí zemi automaticky v nevýhodě – nezná jazyk, nezná měnu, nezná poměry. Všichni do jednoho mají pocit, že svět se točí jen kolem nich, proto jsou to burani. Kdyby někdy vytáhli paty z baráku a jeli se podívat do ciziny, možná by se jim otevřely oči. Možná by pochopili, že v každé zemi mají lidi zažité různé zvyky. Náš zvyk je okrádat turisty. Tak už se na to sakra vykašlejme.

Už vás natáhl taxikář?

Že za to může stát? Zákony? Výmluvy!

Z tvých reportáží je vidět, že miluješ Prahu. Co pro tebe Praha znamená?

Jsem pragocentrik. Praha je domov. Obrovský organismus mnoha lidí, kde žiju a kde mi je dobře. Přitom ale nesnáším pražské centrum. To už Praha není, to je jiný svět. Proč na Královské cestě musí viset z okna maska z Vřískotu s nápisem Thai massage?

Je právě tvůj vztah k Praze to, co tě motivuje vzít kameru a vyrazit do ulic?

Je to jeden z motivů. Chci, aby lidi, kteří nedělají nic jiného, než že Praze škodí, skončili nebo se odsunuli někam na okraj. Chci jim znemožnit dělat to, co dělají. Nemyslím si, že by všichni ti, kteří Praze škodí, museli nutně skončit za mřížemi, rozhodně by ale neměli být výkladní skříní města. Město jim nesmí dovolit krást.

Město vedou konkrétní lidé. Nemáš pocit, že děláš jejich práci? Co se ti honilo hlavou, když ses konečně dopracoval k rozhovoru s Adrianou Krnáčovou.

Zoufalství. Nejde ale o to, že bych dělal práci za ně. Jsem novinář a snažím se upozorňovat, že se něco neděje tak, jak by mělo.

Rozhovor s primátorkou měl být velkým finále celé série. Místo toho, abys ukázal, že se věci přece jen dávají do pohybu, přišla studená sprcha.

Když jsem začal točit pořad o bandě kolem Jelínka, ze všeho nejvíc jsem se bál, že zveřejním první epizodu a magistrát problém hned vyřeší. Jejich předvolební hesla My to prostě uděláme a Nekecáme, makáme zněla docela rázně. Já bych v tu chvíli vysílal seriál o problému, který neexistuje. Jenže přišla první epizoda a nic, druhá a zase nic. A tak to šlo dál a dál.

Po pátém díle mě napadlo, že už by v Pařížské taxikáři třeba parkovat nemuseli. Minimálně proto, že ještě pár dalších dílů přijde… Nestalo se absolutně nic! A že bude v den rozhovoru s primátorkou stát přímo vedle magistrátu člověk [Aleš Ryjáček, hlavní postava dílu Taxi vs. Janek a známá firma, pozn. redakce], o kterém mi ona sama řekla, že ve dvaceti správních řízeních dluží státu 1,6 milionu korun? Tady už je něco opravdu špatně. O to smutnější je, že se diskuze nad poslední epizodou zvrhla v debatu, jestli jsem rozhovor zvládl, nebo ne, a že Krnáčová je blbá. Nemělo by se spíš řešit, jak je možné, že člověk, který dluží 1,6 milionu, může stát se svým taxíkem dvacet metrů od budovy magistrátu na zákazu zastavení a dál dělat to, za co je pokutován? K tomu není potřeba měnit zákony ani svolávat komise. To je absurdní!

Zvlášť, když si to spojíš s obviněními, že si děláš píárko a lovíš sledovanost, která přišla od šéfa magistrátní komunikace Řepky.

Přišlo mi, že stejně jako jsem naštvaný já na ně, byli oni a priori naštvaní na mě. To mě zarazilo. Je jasné, že jsem na magistrát po sedmi měsících, během kterých se nezměnilo vůbec nic, nepřišel rozdávat lásku. Proč ale byli takhle nastavení oni, nechápu. Kdybych honil lajky a diváky, točím s Agátou Hanychovou pořad Život v luxusu. Měl bych mnohem klidnější spaní a nemusel se bát, kdy mi kdo dá facku na ulici. Když rozhovor skončil, vyběhl jsem z magistrátu naprosto zoufalý. Byl jsem vytočený do ruda.

Komunikoval jsi pak ještě s lidmi z magistrátu?

Zkusil jsem to, protože mě den poté taxikáři v Pařížské obvinili, že lžu, že žádné dluhy nemají. Chtěl jsem zjistit, jestli pro tvrzení primátorky existují nějaké důkazy, když už mi to s hrdostí v hlase oznámila a doplnila, že za to může stát. Nikdy nechci a nebudu uvažovat v téhle rovině. Když mi někdo řekne, že za něco může stát nebo zákony, považuju to za výmluvu. A zvlášť když je to primátorka hlavního města, jejíž strana je součástí vládnoucí koalice. Copak se spolu s ministry nepotkávají, nekomunikují, neupozorňují se vzájemně na problémy? Když vidím, že mají kolegové chybu v titulku, tak jim přece napíšu, aby ji opravili.

Ono se to hýbe! Že by?

Po uskutečnění rozhovoru nakonec přece došlo k posunu.

„Pražský magistrát podal oznámení na předsedu odborového svazu Taxi Praha Pavla Jelínka kvůli podezření z krácení daně a poškozování spotřebitele v souvislosti s provozováním taxislužby. Trestní oznámení je založeno na informacích, které zazněly v pořadu Praha vs. prachy internetové televize Stream.cz.“

(novinky.cz)

Dostat za každé Máš strach? korunu, je z něj milionář

V reportážích Pavel Jelínek opakovaně naznačuje, že si zahráváš s ohněm, protože za celým byznysem stojí nějaká šedá eminence, někdo, koho by ses měl opravdu bát. Věříš tomu? Tušíš, o koho jde?

Mezi výhružkami zazněla jediná zajímavá informace, která by tomu napovídala, že z celé Prahy jsou to zajímavé peníze. Z toho se dá usuzovat, že je možné, že tyhle aktivity někdo zastřešuje. Nevěřím ale, že by byl zkorumpovaný celý systém včetně politiků.

Kolik takových skupin v Praze funguje?

Jelínkova skupina kolem svazu Taxi Praha rozhodně není jediná. Další funguje kolem pražského Anděla, jiná zase ovládá Hlavní nádraží. Karlovy Lázně, I. P. Pavlova, Smíchov… Jsou všude, kde cítí peníze. Proti nějakému centrálnímu mozku ale mluví to, že mezi sebou jednotlivé skupiny bojují. Frajeři od Karlovek jsou prý rádi, že točím o Jelínkovi.

To ale nemusí znamenat, že nade všemi někdo nedrží ochrannou ruku…

Pokud nějaká taková struktura opravdu existuje, pan Jelínek, který mi vyhrožoval, je v ní určitě hodně nízko. Kdyby to tak nebylo, netrávil by dvanáct hodin denně v autě čekáním na turistu, kterého muže natáhnout o pár stokorun. A asi by si pořídil i jiný účes. Mimochodem, pořád si myslím, že kdyby lidi vozil poctivě, vydělá si za den mnohem víc. Pokud se zaregistruje u Uberu nebo Liftaga, bude z něj navíc nejpoptávanější taxikář široko daleko.

Máš strach?

Dej mi korunu! … po chvíli mlčení… Jo, mám strach. Je to strašně nepříjemný. Vždycky, když se ke mně z nějakého zdroje donese, že si zjišťují, co dělá moje máma a kde bydlí moje rodina, je mi zle. Nebo když mi někdo napíše, že ví, že je na mě zaplacený tenhle konkrétní člověk. To je šílený. Zatím se mi nic nestalo. Kdyby se stalo, tak to natočím, zveřejním a půjdu do prdele. Pokud argumenty přejdou v násilí, není co řešit. Když jsem seděl s Jelínkem, říkal jsem mu, že věřím, že tenhle spor nikdy nepřejde do osobní roviny.

Nepřijde ti to trochu jako alibismus?

Můj?

Šlapeš jim po úspěšném byznysu, o kterém si dvacet let myslí, že je normální.

V pátek na mě zrovna jeden týpek v Pařížské křičel A pan Rubeš je jako kdo? Kdo?! Tak jsem tam stál a říkal si Dobře ti tak, ty malej hajzlíku.


Fotografie Stream.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo