Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Můžou republikáni na prezidenta nominovat černocha? Ženu?

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
11. 6. 2015
 5 311

Demokrati mají prvního afroamerického prezidenta USA. A teď se zdá, že by do Bílého domu mohli protlačit i historicky první prezidentku. Dokázali by na prezidenta nominovat černocha nebo ženu i republikáni?

Můžou republikáni na prezidenta nominovat černocha? Ženu?

V republikánských primárkách je máme: 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg a konzervativní komentátor Ben Carson. 4. května se pak přidala bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard Carly Fiorinová. 

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámí 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se chce přidat i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Neurochirurg oblíbený mezi konzervativci

Třiašedesátiletý dětský neurochirurg ve výslužbě Ben Carson se poprvé proslavil v roce 1987. Tehdy úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. Postavou oblíbenou mezi americkými konzervativci se stal v roce 2013. To přednesl projev v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Své pravicové názory tu prezentoval jen několik metrů od levicového prezidenta Obamy.

Jeho obliba mezi konzervativci se dnes projevuje i v průzkumech. Třeba podle průzkumu Fox News ze 2. června je mezi republikány celonárodně s 11procentní podporou na třetím místě, procento za Jebem Bushem a Scottem Walkerem.

Pokud jde o první štaci primárek v Iowě, Carson velmi ohrožuje naděje Huckabeeho a Santoruma, kteří zde prorazili v předminulých, respektive minulých primárkách. Dva průzkumy z 29. května ho řadí buď s deseti procenty hned za „sedmnáctiprocentního“ Scotta Walkera na dělené druhé místo s Randem Paulem, nebo s dvanácti procenty na třetí místo za „třináctiprocentního“ Marka Rubia.

Bible, láska a rovná daň

V březnu 2013 Carson zaujal výrokem, v němž se postavil za manželství definované jako svazek mezi mužem a ženou. Řekl, že žádná skupina – ať už gayové, NAMBLA (North American Man/Boy Love Association) nebo lidé, kteří „věří v zoofilii“ – nemůže tuto definici změnit. NAMBLA je na vysvětlenou organizace obhajující milostné vztahy pedofilů nebo pederastů s dospívajícími chlapci, pokud jsou založeny na oboustranném souhlasu.

Za spojení homosexuality s pedofilií a zoofilií sklidil kritiku. Na rozdíl od Huckabeeho nebo Santoruma Carson uznal, že zvolená slova byla přinejmenším nešťastná. Dodal, že se řídí Biblí, která říká, že máme milovat všechny své bližní, a že tedy miluje i všechny homosexuály.

Letos v březnu ale zase ale říkal, že homosexualita je věcí volby. Jako příklad uvedl množství lidí, kteří přijdou do vězení jako heterosexuálové a ve vězení se z nich „stanou homosexuálové“. I za tento výrok se omluvil – nemůže totiž říct, že by o každém jednotlivci věděl, jak dospěl ke své sexuální orientaci. Kromě toho dodal, že dlouhodobě podporuje registrovaná partnerství.

Bible Carsona neinspiruje jen k lásce k homosexuálům. Líbí se mu myšlenka desátků. Proto navrhuje rovnou federální daň z příjmů ve výši deset, maximálně patnáct procent.

Antihillary

Bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard Carly Fiorinová v roce 2010 kandidovala do Senátu, ale obhájkyně křesla za Kalifornii demokratka Barbara Boxerová ji porazila poměrně výrazným rozdílem (10 procent, víc než milion hlasů).

Fiorinová patří ke kandidátům, kterým reálně hrozí, že se nebudou moci účastnit televizních debat. Nejen, že se nevejde do vyvolené první desítky kandidátů s nejvyššími preferencemi – pravidelně se umisťuje na chvostech průzkumů s procentem až dvěma.

Kampaň Carly Fiorinové zaujala hned první den. Jenže asi jinak, než by si sama přála. Nedokázala si totiž v předstihu zajistit doménu CarlyFiorina.org, a tak to za ni udělal někdo jiný. A zřejmě nikdo, kdo by ji byl nakloněn. Naváží se do ní, že jako výkonná ředitelka Hewlett-Packard propustila 30 tisíc lidí: „Lidí s rodinami.“

Fiorinová se snaží profilovat především jako nesmiřitelná kritička Hillary Clintonové, kterou do boje o Bílý dům s velkou pravděpodobností vyšlou konkurenční demokraté. Republikány se snaží přesvědčit, že ji jako ženu nikdo nemůže snadno odbýt nebo diskreditovat poukázáním na „genderovou zaujatost“.

Pouští se do finančních skandálů rodinné nadace Clinton Foundation. Připomíná i další skandál, při kterém se ukázalo, že Clintonová jako ministryně zahraničí posílala výraznou část oficiální korespondence ze svého soukromého e-mailu, čímž porušila federální zákony.

Samozřejmě neopomněla zmínit útok na americkou ambasádu v Benghází. 11. září 2012 v jeho důsledku zahynuli čtyři američtí občané včetně velvyslance. Zraněno bylo dalších deset lidí. Republikáni od začátku viní Clintonovou z toho, že nezajistila ambasádě dostatečnou ochranu.

Obamu pak Fiorinová kritizuje, že Ukrajině neposlal zbraně a že nedokázal vyslyšet volání baltských států po zárukách bezpečnosti. Stejně tak podle ní bezvýsledně o zbraně a materiální podporu pro boj žádal jordánský Abdulláh, kterého mimochodem osobně zná. Ani žádosti Kurdů o vyzbrojení nebyly dostatečně vyslyšeny. Američané podle Fiorinové zkrátka nejsou s to dát dostatečně najevo, že stojí za svými spojenci.

Pokud jde o jednání o íránském jaderném programu, velkém tématu letošních primárek, Fiorinová tvrdí, že v byznysu vedla mnoho velkých jednání – receptem na uzavření výhodné dohody je podle ní ochota se za určitých okolností zvednout a odejít.

Nejsme politici, makáme

Oba kandidáti se pyšní tím, že nejsou profesionálními politiky a že v profesním životě něco dokázali. Carson zachraňoval lidské životy jako neurochirurg, Fiorinová makala v Hewlett-Packard. Oba se to snaží prodat jako svoji přednost.

U Carsona, který cílí na antiestablishmentovou část konzervativních voličů znechucených kariérními politiky, to může vyjít. U Carly Fiorinové je to složitější. Jak ukázal i příklad stránek CarlaFiorina.org, její angažmá v Hewlett-Packard lze velice snadno využít jako snadný terč kritiky zleva.

Mohli by tedy republikáni na prezidenta nominovat černocha nebo ženu? Carson ani Fiorina nejsou v žádném případě favority. Na druhou stranu minimálně Carson dostane s velkou pravděpodobností prostor v televizních debatách a bude jen na něm, jak jej využije.

Už nyní je jeho podpora poměrně solidní a republikánů, kteří si nepřejí poslat proti Clintonové třetího Bushe, taky není málo.


Úvodní portréty: Christopher Halloran / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo