Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Británie na cestě za dobrodružstvím

Pavel Kohout
Pavel Kohout
27. 4. 2015

Velkou Británii, zemi zvyklou na jednobarevné vlády, patrně čeká po volbách koaliční kabinet.

Británie na cestě za dobrodružstvím

Velká Británie je uprostřed předvolební kampaně. Volby do Dolní sněmovny se konají 7. května a jejich výsledek bude v každém případě překvapením. Tradiční systém dvou stran se totiž pravděpodobně rozpadne – s následky, které lze jen stěží předpovídat.

Politologie zná takzvaný Duvergerův zákon. Ten tvrdí, že demokratické volby v podobě většinového systému s jediným vítězem v každém okrsku vedou k ustanovení systému dvou politických stran. Tento systém pak vede ke vzniku silných jednobarevných vlád s podporou parlamentní většiny jedné strany.

Velká Británie bývala uváděna jako klasický příklad platnosti tohoto pravidla. V roce 2010 ovšem poprvé v mírové době od roku 1922 vznikla potřeba koaliční vlády. A tato potřeba se bude zřejmě po volbách v květnu 2015 opakovat. Proč?

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako místopředseda dozorčí rady.

Nová kniha Pavla Kohouta!

Imigranti na straně levice

Předvolební průzkumy dávají konzervativcům a Straně práce (Labour Party) shodně po 34 procentech preferencí. Následuje UKIP (Strana nezávislosti Spojeného království) s 12 procenty. S devíti procenty následují Liberální demokraté, dále Zelení s pěti procenty. Zbytek připadá na Skotskou národní stranu a velšskou národní stranu Plaid Cymru (čti „plajd kamry“).

Český čtenář si může udělat přehled o britské politice, když Stranu práce přirovná k ČSSD. Shoda je téměř dokonalá, s tím rozdílem, že britská levice je více nakloněna imigraci, zejména z chudých zemí. Imigranti, kteří z velké části žijí ze sociálních dávek, jsou daleko více nakloněni levici.

Kdyby například ve volbách roku 2005 volili pouze členové křesťanských církví, konzervativci by hladce zvítězili. Ale účast imigrantů, kteří z velké části patří k muslimům a hinduistům, změnila poměr sil a zvítězila Strana práce. Mimochodem, imigranti například z Indie, Pákistánu, Bangladéše, Nigérie nebo Jižní Afriky navíc smějí volit, aniž by měli britské občanství, z titulu členství svých zemí v Britském společenství národů.

Konzervativní stranu lze přirovnat k ODS, ovšem bez jejích skandálů. Konzervativci jsou pravice, ovšem nikterak radikální. První bod v jejich volebním manifestu je slib zvýšit výdaje na Národní zdravotní systém. Následuje slib zvýšit výdaje na školství, vytvořit tři miliony učňovských míst, osvobodit od daně z příjmu každého s ročním příjmem pod 12 500 liber (tedy asi 40 tisíc Kč měsíčně), postavit 200 tisíc startovních bytů, zvýšit mezní daňovou sazbu pro domácnosti s vyššími příjmy a daňově zvýhodnit důchodce. Do plachet jim vane příznivý vítr, neboť britské ekonomice se daří dobře, nezaměstnanost klesá a inflace nehrozí.

Pokud jde o postoj k Evropské unii, konzervativci zaujímají vlažný souhlas. Bez „evropanského“ nadšení, které je patrné například u liberálních demokratů, čistě z pragmatických důvodů, většina britských konzervativců je pro setrvání země v Evropské unii. Kategoricky proti evropské integraci je ovšem UKIP. Tato strana stojí za zmínku, neboť bývá často portrétována jako extrémně pravicová síla. Není to ale pravda. K jejím hlavním zájmům patří referendum o vystoupení z Unie, omezení imigrace (především z nových členských zemí, neboť vzhledem k volebním právům Indů, Pákistánců, Bangladéšanů a dalších koloniálních zemí si UKIP netroufne vystupovat proti těmto menšinám) a zachování Národní zdravotní služby čistě ve státních rukou.

Kdyby se UKIP podařilo (například v koalici s konzervativci) prosadit referendum o Evropské unii, téměř jistě by skončilo vítězstvím unionistů. Téma evropské integrace totiž v britské společnosti rezonuje jen občasně: například když někdo v Bruselu prohlásí na adresu Británie něco arogantního nebo když profesionální Evropané příliš tlačí na pilu. Nicméně volný pohyb zboží, kapitálu a vlastně i osob jsou stále přednosti, které většina Britů oceňuje.

Nejnapínavější volby

Kdyby uvedené volební preference byly rovnoměrné v rámci území Spojeného království, ještě by to nemusel být takový problém. Mohla by vzniknout koalice konzervativců s liberály nebo labouristů s liberály. (Velká koalice konzervativců a labouristů je extrémně nepravděpodobná – naposledy fungovala během druhé světové války.) Ale potenciální velký zádrhel představuje Skotská národní strana.

Skotští nacionalisté mají jen asi 3,5procentní preference, ovšem mohou získat téměř dvakrát tolik procent křesel v parlamentu (43 ze 650). Při vyrovnaných výsledcích konzervativců a Strany práce pak mohou fungovat jako jazýček na vahách. Jelikož Skotská národní strana je výrazně levicová, panuje přesvědčení, že koalice s labouristy je přirozená věc.

Ale má to háček. Labouristé těžce nesou, že vzestup nacionalistů zřejmě vymaže jejich stranu ze skotské volební mapy. Kromě toho nacionalisté již před volbami přicházejí s ultimativními požadavky ohledně financí, sociální politiky a obranné politiky, které by zřejmě byly těžko přijatelné pro kteréhokoli koaličního partnera.

Ať tedy volby dopadnou jakkoli, budou to patrně nejnapínavější volby, které Británie zažila za hodně dlouhou dobu.

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo