Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Z nuly k miliardám. Splněné americké sny

ČP INVEST
ČP INVEST
2. 4. 2015

Nejslavnější americká moderátorka chodila jako dítě oblečená v pytlích od brambor. Majitel jedné z největších světových firem na autodíly umýval na vysoké nádobí, aby měl na jídlo. Syn arménských imigrantů nedokončil osmou třídu a dneska vlastní skoro polovinu nemovitostí v Las Vegas.

Z nuly k miliardám. Splněné americké sny
-
+7
+

Oprah Winfreyová: Co tě nezabije, to tě posílí

Nejznámější a nejbohatší americká moderátorka se narodila do extrémně chudých poměrů svobodné dospívající matce. Vyrůstala proto s babičkou, která byla údajně tak chudá, že malá Oprah nosila oblečení ušité z pytlů na brambory. Ostatní děti jí proto daly hanlivou přezdívku Sack Girl.

Její nelehký osud se pozvolna začal měnit v době, kdy získala stipendium na univerzitu v Tennessee. Díky svým výborným řečnickým schopnostem a mediálnímu talentu se už v devatenácti letech stala jednou z prvních afroamerických televizních redaktorek. V roce 1986, kdy jí bylo 32 let, moderovala první díl své vlastní Oprah Winfrey Show. Ta se dnes řadí mezi nejslavnější americké talkshow všech dob.

Majetek Oprah Winfreyové se odhaduje na 2,8 miliardy dolarů a časopis Forbes ji loni zařadil na čelo žebříčku nejvlivnějších celebrit světa. Sama říká, že za svůj úspěch vděčí právě těžkému dětství a tomu, že se naučila nikdy se nevzdávat a nehledět na posměšky.

-
+7
+

Kirk Kerkorian: Šetři, správně investuj a předvídej

Syn arménských imigrantů odešel v osmé třídě ze školy, protože musel finančně pomáhat rodičům. Nějakou dobu si přivydělával i jako boxer, pak vstoupil do armády a za druhé světové války se vyznamenal jako vojenský pilot. Všechny peníze, které si v armádě vydělal, si Kerkorian pečlivě šetřil a za pět tisíc dolarů si koupil vlastní malé letadlo. Záhy ho napadlo, že by mohl dobře vydělat na letecké přepravě hazardních hráčů z Los Angeles do kasin v Las Vegas. Ukázalo se to jako výborný nápad a v 60. letech už měl bývalý pilot tolik peněz, že si mohl v Las Vegas nakoupit obrovské množství pozemků v Las Vegas. Vybudoval tady řadu hotelů a kasin, které mu dodnes generují obrovské příjmy.

Majetek podnikatele, který letos oslavil 97. narozeniny, se odhaduje na víc než čtyři miliardy dolarů. Za svůj úspěch prý vděčí tomu, že dokázal našetřené peníze investovat do správné věci a že dokázal včas odhadnout, jak velký potenciál se skrývá ve vegaských realitách. Jeho životní motto by se proto dalo shrnout následovně: Šetři, správně investuj a buď předvídavý.

-
+8
+

Shahid Khan: Věřit si a nebát se riskovat

Byznysmen, jehož jmění se odhaduje na víc než 4,5 miliardy dolarů, se narodil v Pákistánu. Jako šestnáctiletý odjel díky stipendiu studovat do USA. Při studiu si zpočátku přivydělával tím, že v restauracích umýval nádobí, jeho mzda prý tehdy byla dolar za hodinu.

Velmi brzy si ale kariérně polepšil a už během studia začal pracovat na manažerské pozici v továrně, která vyráběla autodíly. Jako osmadvacetiletý se rozhodl si založit vlastní firmu, která by vyráběla nárazníky. Protože ovšem neměl dost peněz, musel si vzít půjčku 50 tisíc dolarů, což pro něj tehdy byla nepředstavitelně vysoká částka. Rozhodl se ovšem všechno vsadit na jednu kartu, protože byl přesvědčený, že jeho byznysmodel bude fungovat. Za dva roky na tom už byl finančně tak dobře, že koupil továrnu svého bývalého zaměstnavatele. O čtvrt století později je Khanova společnost jednou z největších amerických firem, má 13 tisíc zaměstnanců a každoroční obrat okolo 4 miliard dolarů.

Recept na úspěch spočívá podle Khana v odvaze riskovat a věřit svým snům. Kdyby totiž v osmadvaceti pochyboval o svých schopnostech, tak by si nevzal tak velkou půjčku a nikdy by se nedostal tam, kde je dnes.


Podobné inspirativní texty hledejte na webu ČP Investu
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
ČP INVEST

ČP INVEST

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo