Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rub a líc dluhové amnestie u Jadranu

Pavel Jégl
Pavel Jégl
9. 2. 2015
 5 157

Číňanům začal rok kozy, Chorvaté zahájili rok oddlužení.

Rub a líc dluhové amnestie u Jadranu

Chorvatský premiér Zoran Milanović vyhlásil rok 2015 rokem oddlužení. Projekt jeho levicové vlády má smazat dluhy desítek tisíc nejchudších obyvatel turistické velmoci. Je to inovace v sociální politice. Pro leckteré sociální demokraty v evropských zemích patrně bude inspirací.

Zpátky do obchodů

Vládní projekt nazvaný Nový start (Novi početak) zbavuje dluhů Chorvaty, jejichž závazky nepřevyšují 35 tisíc kun, to je 125 tisíc korun.

Dluhy budou škrtnuty těm, kteří pobírají sociální dávky nebo jejichž měsíční příjem nepřesahuje 1250 kun (4,5 tisíce korun). Oddlužení lidé nesmí mít úspory a nemohou vlastnit majetek vhodný na vyrovnání dluhů.

Do programu jsou zapojeny banky, nebankovní instituce, telekomunikační operátoři, dodavatelé energií, vodárny, obce (odpustí dluhy za komunální služby) i daňové úřady. Dohromady v něm mohou odepsat až dvě miliardy kun (7,4 miliardy korun). Kolem sedmdesáti procent škrtne stát, zbytek soukromý sektor.

„Jsme první chorvatská vláda, která problém dluhů řeší,“ zdůrazňuje sociálnědemokratický premiér Milanović. Ministryně práce a sociálních věcí Milanka Opačićová odhaduje, že projekt umožní „nový start“ 60 tisícům lidí. To ve 4,3 milionové zemi představuje 1,4 procenta obyvatel.

Vládnoucí sociální demokraté upozorňují nejen na sociální, ale i ekonomickou stránku projektu. Tvrdí, že vrátí do obchodů část Chorvatů, z nichž většina má pro nesplácené dluhy zablokované účty. Tito lidé podle představ vládních politiků pomohou oživit poptávku v zemi, která po šesti letech recese není schopna růst (Evropská komise letos v Chorvatsku očekává „růst“ 0,2 procenta HDP, to je nejméně ze států Evropské unie).

Tonoucí se stébla chytá

Oddlužení, o které mohou Chorvaté od počátku února žádat na finančních úřadech, se však týká jen zlomku dlužníků, jejichž závazky nejsou nijak horentní. Celkovou zadluženost obyvatel sníží jen o něco víc než o procento.

Agentura Reuters píše, že v zemi na Jadranu loni evidovali 317 000 předlužených lidí, kteří měli zablokované bankovní účty. To je 7,3 procenta populace.

Zadluženi nejsou jen sami Chorvaté, ale i jejich stát. Jeho dluh se blíží 78 procentům HDP. Státní rozpočet přitom vykazuje pětiprocentní schodky. Vláda shání peníze, a tak chystá privatizaci státních firem. Připravuje také pronájem dálnic, aby mohla splácet dluhy, které mají státní společnosti – jejich provozovatelé.

Opozice obviňuje sociální demokracii, že se tato nepopulární opatření snaží skrýt za populistickým projektem oddlužení, v němž vidí šanci na záchranu. Něco na tom může být.

Sociální demokraté mají za sebou šňůru tří porážek – ve volbách do Evropského parlamentu, v obecních volbách a ve volbě prezidenta. Na sklonku roku budou Chorvaté volit do svého parlamentu a průzkumy ukazují, že výrazně ztrácí na hlavního konkurenta – Chorvatské demokratické společenství.

Rub a líc oddlužení

Je to vskutku humánní zásada: dluhy se mají splácet, ale dlužníka není nutné sdírat z kůže. Zastával ji už vládce starobabylonské říše Chammurapi. Podle jeho zákoníku se dluhy odpouštěly jednou za tři roky. Starý zákon je promíjel jednou za sedm roků.

Premiér Milanović, představitel katolického Chorvatska, vyhlásil dluhovou amnestii jako jednorázovou akci. Ujišťuje, že se nebude opakovat. Za tímto tvrzením však může být snaha obměkčit bankéře, kteří váhali, jestli se mají do akce zapojit. (Není divu, vláda jim ztráty neuhradí).

Nakonec po naléhání vlády devět bank se škrtem dluhů souhlasilo. Patrně i proto, že některé z dluhů, které spadají do programu Nový start, už dříve beztak zařadily do kolonky ztrát.

K sociálním dopadům oddlužovacího projektu jsou však chorvatští ekonomové vesměs skeptičtí. „Ulevíme některým chudým dlužníkům. Bez toho, že budou vytvořena nová pracovní místa, se však z dlouhodobého hlediska jejich situace nezlepší,“ cituje agentura Reuters Zdeslava Šantiće, hlavního ekonoma Splitska Banka.

Finančníci upozorňují, že oddlužovací lék chorvatské vlády může mít neplánovaný vedlejší účinek – vyšší náklady na půjčky. Důvod je nasnadě: banky do úvěrů započtou riziko, že se dluhová amnestie bude opakovat, pokud se sociální demokraté zase dostanou k moci.

Dřív nebo později se jim to určitě podaří.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo