Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ČSSD chystá půdu své radikální alternativě

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
19. 12. 2014
 12 688

Mladí levicoví liberálové jsou v ulicích a dostávají v nich na budku od policie. To je na první rok vlády vedené levicovým liberálem solidní výkon.

ČSSD chystá půdu své radikální alternativě

Frázi autonomní nekomerční kulturně-společenské centrum sice může být pro část z nás obtížné vyslovit bez patronizujícího pousmání, ale dění okolo žižkovské Kliniky má přesah i pro ty, kteří squattingu obyčejně nefandí. Za prvé odhaluje, že český stát nechce být blahovolný k těm, kteří se jeho selhání při péči o veřejný majetek pokouší řešit „na pank“. Za druhé může jeho arogance radikalizovat mladé.

Připomenu: budova patřící Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Jeseniově 60 pět let chátrala. Několik desítek aktivistů ji v listopadu vyklidlo od výkalů a stříkaček a proměnilo na živé společenské centrum. Souběžné jednání s vlastníkem ztroskotalo, policie budovu 9. prosince vyklidila a 13. prosince násilně zasáhla i proti následné demonstraci.

Argumenty obou stran sporu nejlépe představuje úterní rozhovor mezi squatterem Arnoštem Novákem a šéfredaktorem České justice Robertem Maleckým. Samotní představitelé Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových mlčí.

Tak trochu jiný squat

Konec napsaný robokopy mě mrzí ze dvou už zmíněných důvodů. Za prvé kvůli tomu, že tenhle squat mnohem líp než jiné squaty poukazoval na mezeru mezi tím, co je legální a co je legitimní. Uklizení a oživení budovy domu hrůzy vzniklého vinou nečinného státu nevnímám jako revolucionářský útok na princip soukromého vlastnictví. Naopak oceňuju, že v důsledku mohl pomoci uchovat hodnotu soukromých majetků okolo vybydlené kliniky. Na legitimitě squatu přidal i program s širokou cílovkou (vyvařování, přednášky, kulturní představení), zákaz podávání alkoholu nebo podpora od radnice Prahy 3. Pro okolí bylo dílo squatterů lepší než dosavadní kombinace kadibudky a šlehárny.

Aniž bych chtěl squat přerámovat jako pravicový protest proti neefektivnímu státu, přijde mi smutně ironické, že budovu po vyklizení od samozvaných, zato ale bezplatných správců hlídá soukromá bezpečnostní agentura placená z veřejných peněz.

Klinika taky mohla opepřit debatu o sociální politice. Právník Malecký například v odkazované diskuzi Novákovi vyčítá, že squatteři znevýhodňují svoji konkurenci na trhu tím, že neplatí nájem. Když už ale mluví o „deformaci“, je nutné připomenout, že Klinika bez dotací poskytovala služby v odvětvích extrémně zdeformovaných právě dotacemi. Ukázala, že se přinejmenším něco a někdy dá dělat i bez nich, když na to mají lidi energii a chuť. Stát dal ale velmi jasně najevo, že snaze napravovat jeho chyby „na pank“ nepřeje.

Je to v pohodě, když někdo obsadí ruinu a začne v ní páchat dobro?

Levicová vláda přikládá pod kotel, ze kterého měla upustit

Druhé a větší mrzení mám z toho, že násilné zákroky policie můžou radikalizovat umírněné stoupence Kliniky. Stát nádavkem vyslal vzkaz, že tvrdě udeří nejen na okupující aktivisty, ale i na některé z těch, kteří se přijdou projevit na nenásilnou demonstraci.

Když se Miloš Zeman dostal na Hrad a Bohuslav Sobotka do Strakovky, našel jsem na tom jedinou jednoznačně pozitivní věc. Po letech vlády pravice nebo přinejmenším vlády pravicové rétoriky to vypadalo, že levice z natlakovaného kotle upustí trochu páry. Že zkusí „udržet prostý lid v podrevolučním stavu“, jak padlo v jednom dokumentu.

Nižší DPH na léky nebo konec poplatků u lékaře můžou mít takový efekt jen na část voličů levice. Ti bystřejší nebo idealističtější snadno rozpoznají, že pár populistických kroků kryje politiku, která toho s myšlenkami rovnosti a emancipace moc společného nemá. Státní vzdělávací systém v představě sociálnědemokratického ministra školství poskytuje levnou pracovní sílu kapitánům průmyslu. Jiný sociálnědemokratický ministr zpoplatňuje stížnosti na policisty, což nejhůř dopadne na šikanované a bité bezdomovce.

Do toho ještě ta nešťastná Klinika. Mladí levicoví liberálové jsou kvůli ní v ulicích a dostávají tam na budku od policie. To je na první rok vlády vedené levicovým liberálem solidní výkon. Netvrdím samozřejmě, že za to může Bohuslav Sobotka. Právě od něj by teď ale bylo skvělé slyšet, že se mu nelíbí styl péče Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o vlastní majetek, jeho nekomunikace s veřejností. A že udělá všechno pro prošetření policejních zásahů. Nehraje se o nic menšího než o to, jestli se zklamaní mladí levičáci neodvrátí od ČSSD k nějakému novému, radikálnějšímu projektu.


Úvodní foto isifa/MAFRA/Petr Kozlík

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

andrej babiščssddotace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo